20.05.2018
LJ
21° / 11°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Bi prepoznali kožnega raka? Preverite!

Kožni rak lahko nastane iz materinih znamenj ali se pojavi na novo. V vsakem primeru ga lahko odkrijemo sami, pomembno je, da dovolj zgodaj. Poglejte, kdaj vam mora zazvoniti alarm za pregled pri zdravniku!

Evropi grozi epidemija kožnega raka. Podatki so zastrašujoči, nevarnosti sončenja in solarija so kožnega raka pripeljale na drugo mesto med raki v Sloveniji. Pomembno je, da raka hitro prepoznate.

1. PIGMENTNO ZNAMENJE Z MELANOMOM

melanom1
Iz znamenja lahko nastane kožni rak. (Foto: revolutionary health group)

Pri črnem raku delčki kože postanejo mehki in takoj razpokajo. Sicer je treba k zdravniku, ko:

ravno znamenje postane debelejše in raste,
– znamenje dobi ostre meje, lahko začne roseti ali krvaveti,
– koža okoli znamenja postane rdeča in otekla,
– ko znamenje srbi, zbada ali žge.

 2. ASIMETRIČEN

melanom2
Melanom je običajno asimetrične oblike (Foto: revolutionary health group)

Melanom je običajno asimetričen. Rak se lahko razvije iz že obstoječega znamenja ali pa se pojavi na razbarvanem predelu kože, pogosto pa nastane na čisti koži.

3. NEPRAVILNE MEJE

melanom3
Kožni rak ima neravne meje. (Foto: revolutionary health group)

Meje melanoma so nepravilne, neravne. Čeprav redko, lahko melanom začne rasti pod nohti ali na podplatu, na dlani ali na sluznici ustnice, rektuma ali vagine.

4. BARVA

melanom4
Kožni rak ima različne barve. (Foto: revolutionary health group)

Melanom spreminja barvo in intezivnost barve. Nekateri so črni na posameznih delih, ampak imajo tudi dele, ki so lahko rdeči ali oranžni. Melanom je lahko celo moder, bel ali rdeč ali pa mešanih barv. Barva melanoma se lahko celo razširi na kožo okoli.

5. VELIKOST

melanom6
Najbolj so nevarna manjša znamenja. (Foto: revolutionary health group)

Znamenja, ki so v premeru večja od pol centimetra ali večja od radirke na svinčniku, so običajno najbolj kancerogena. Če opazite, da znamenje raste in se razvija, pojdite takoj k zdravniku. Avstralski strokovnjaki poročajo, da najhitreje rastejo melanomi, ki so odebeljeni, simetrični in imajo ravne robove.

6. BAZALNI CELIČNI RAK

melanom5
So rdeči in krvavijo. (Foto: revolutionary health group)

Bazalni celični rak je najbolj pogost kožni rak, je rdeče barve in lahko krvavi. Običajno se pojavi na delih telesa, ki so izpostavljeni soncu (obraz, vrat in roke), pojavi pa se lahko tudi drugje. Ta oblika raka se pojavi zaradi izpostavljenosti soncu.

7. PLOŠČATO CELIČNI KARCINOM

melanom7
Moški ga dobijo dvakrat pogosteje kot ženske. (Foto: revolutionary health group)

Je drugi najpogostejši rak kože in se lahko pojavi kjer koli na telesu. Ljudje s svetlo kožo imajo največje tveganje za razvoj tega raka. Moški ga dobijo dvakrat pogosteje kot ženske. Videti je lahko kot trda rdeča buška, koža je na tem delu videti luskasta ... Lahko krvavi in dobi krasto, ki se noče pozdraviti.

Ob vseh teh znakih morate takoj k zdravniku, če je kožni rak pravočasno odkrit, je možnost ozdravitve velika. In še. Ne sončite se in ne hodite v solarij, koža se pri sončenju – naravnem in umetnem – poškoduje. Poškodujejo pa se tudi celice, ki se začnejo spreminjati v rakave. Na mestu, kjer ste večkrat ogoreli, je možnost, da se začne razvijati rak, velika. Dermatologi so jasni, niti minuta v solariju ni priporočljiva, na sonce pa le primerno zaščiteni.

 

Ne mislite, da je le rjava koža lepa koža, lepa je le zdrava koža in to je bela! Podatki o novih in novih primerih raka kože že kažejo na to!

 

 

 

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 5
piratemorgan 11.07.2012 08:11:43
vse lepo in prav o zavescanju ljudi. ampak ko prides pred zdravnika,ta napise napotnico,cakas pol leta,potem se par ur in na koncu te odslovijo. sicer se s strani zdravstva dela velika propaganda za to in ono,ampak ostane vse samo na papirju. v realnosti je vse drugace.
 
vlab 10.08.2009 12:20:11
ni problem v dermatologih - ti naredijo zastonj - greš k splošnemu zdravniku in napiše napotnico in če je nujno te dajo prej na vrsto. sploh pa, ljudje trkajo na vrata ko je že pozno. če bi se vsak mesec pregledali veste koliko manj smrti bi bilo... veliko smo sami krivi.
Dulimir 16.06.2014 09:25:50
pa kaj ti hodis vsak dan k drugemu zdravniku?
 
nowitzki 09.08.2009 17:27:21
naj dermatologi naredijo več brezplačnih pregledov
Jolanda Kajfež 27.10.2013 09:13:26
na pregled čakaš 5 ali 6 mesecev.. potem pa ....
Jolanda Kajfež 27.10.2013 09:13:28
na pregled čakaš 5 ali 6 mesecev.. potem pa ....
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave