18.10.2018
LJ
21° / 11°
Buče Poznate to neverjetno antioksidantno bombo? Sir Uživate mleko, sir, jogurt ali maslo? Žalovanje Izguba ljubljene osebe - žalovanje je pomembno Holesterol Kako uspešno znižati holesterol?

Domač jabolčni kis

Jabolčni kis, ki ga pripravite doma, ima veliko zdravilnih učinkov. Še posebej priporočljivo je, da ga razredčenega zjutraj pijete na tešče, saj si tako krepite imunski sistem.

Jabolka 1010
(Foto: Blaž Ocvirk)

Jabolčni kis lahko pripravite tudi doma

Vsekakor je najbolje, da kis pripravite iz neškropljenih jabolk. Njihova lupina namreč ne vsebuje pesticidov  in drugih škodljivih kemičnih sestavin. Sicer pa jabolko zelo dobro varuje možganske celice, saj vsebuje antioksidant kvercetin. Ta vas lahko obvaruje celo pred Alzheimerjevo ali Parkinsovo boleznijo.

Z jabolk najprej odrežete gnilobo, nato jih narežete na krhlje in jih shranite v večjo posodo. Narezana jabolka prelijete z vodo do površine. Dobro je posodo prekriti z večjo krpo ali časopisnim papirjem. Počasi prihaja do fermentacije, torej do vretja, pri čemer nastaja kis. Če se vam v kisu nabere plast sluzi, to ni nič narobe. To je “mati kisa” (the mother of vinegar), ki jo sestavljajo celuloza in ocetno-kislinske bakterije, ki so odgovorne za nastanek ocetne kisline. Ne izgledajo ravno prijetno, vendar niso nevarne. Spomladi kis precedite skozi gosto gazo, shranite v steklenice ali navadne plastenke. 

Jabolko
(Foto: POP TV)

Kis iz jabolčnega soka

Po vestni predelavi jabolk v sok in kletarjenju soka v mošt ali jabolčno vino se prav tako pridbiva  vrhunski kakovostni jabolčni  kis. S posebno prešo najprej stisnejo jabolka in pridobijo čudovit naraven jabolčnik. Ta je brez sladkorja uporaben le dober mesec. Če se ne porabi, iz njega kasneje naredijo jabolčni kis. Ta je mnogo močnejši in ga je treba redčiti z vodo.

Prekmurski recept

10 kg narezanih jabolk

20 l tople vode

8 dag kvasa

1 l piva

0,5 kg sladkorja

Roto sod za kis je konusne oblike, kar omogoča, da kisovna goba nemoteno raste in pokrije celotno površino kisa. Mešanico pustite v sodu na soncu 25–30 min, da jabolčnik zavre. Med fermentacijo prehaja jabolčnik preko sladkorja v ocetno kislino. Po dveh tednih sladkor povre. V sod se prilije 0,5 l starega kisa. Čez nekaj tednov mešanico precedite. Na površini se kasneje formira "ložnjek" ali matična kisova goba, ki plava na površini. Ta se ne meša, saj kisu pokvari okus. Kis ima vedno isto  koncentracijo, saj se roto sod zapira s sistemom poklopec v žleb, v katerega nalijemo vodo, zaradi česar kis ne hlapi. Sod ima spodaj pipo, skozi katero kasneje kis nemoteno izpuščamo in ga ni treba precejati.

Jabolčni kis
(Foto: iStockphoto)

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Si redno pregledujete dojke?

Uporabne povezave