18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Ko težave povzroča cvetni prah ...

Mnogi smo že dolgo težko pričakovali pomlad in prebujanje narave. A ljudje z alergijo na cvetni prah so v tem času bolj občutljivi in se lahko spopadejo z neprijetnimi simptomi. Seneni nahod ali alergijski rinitis je vnetje nosne sluznice, ki je posledica preobčutljivosti na alergen - za mnoge v tem času cvetni prah.

Alergija
Če se boste izogibali alergenu, se bodo težave umirile. Zdravnik pa vam lahko predpiše še jemanje tablet, ki poleg antihistaminika vsebujejo še dekongestive, ki zmanjšujejo nabreklost sluznice. (Foto: iStock)

Seneni nahod je neprijetno alergijsko vnetje sluznice, zaradi česar se posameznik ob izpostavitvi alergenu spopade z:

- vodenim izcedkom iz nosu,

- zamašenim nosom,

- kihanjem,

- srbenjem v nosu in

- vnetjem ter srbenjem oči.

Cvetni prah
Senenih nahod ali alergijski rinitis je vnetje nosne sluznice, ki je posledica preobčutljivosti na alergen - za mnoge v tem času cvetni prah. (Foto: iStock)

Lahko se pojavijo tudi glavoboli, spremembe počutja, razdražljivost in slabša pozornost. Če se težave pojavljajo nekaj tednov ali mesecev v letu, so običajno povezane s cvetnim prahom in so značilne za sezonski seneni nahod. Vzrok za pojav sezonskega senenega nahoda je pelod, ki ga je običajno v zraku veliko spomladi in poleti. Posameznik je lahko preobčutljiv na pelode različnih trav, dreves ali plevela.

Če se simptomi pojavljajo vse leto, so običajno povezani z alergeni doma ali v službi, na primer alergija na hišni prah, pršice, živalsko dlako, prhljaj, perje ali spore plesni.

Seneni nahod je problematičen, ker močno vpliva na kakovost življenja, saj moti spanec, koncentracijo prek dneva, povzroča utrujenost in vpliva na preživljanje prostega časa, s tem pa na družabno življenje. Privede lahko do izostanka v šoli pri otrocih in zmanjša delovno storilnost pri odraslih.

Kako si pomagati?

Dobra novica je, da lahko ob senenem nahodu veliko storimo sami. Najpomembnejše je, da se izogibamo dejavniku, ki povzroča alergijo in ko se pojavijo prvi znaki, čim prej pričnemo z zdravljenjem.

Preobčutljivost na cvetni prah:

- v času cvetenja bodite čim manj na prostem, predvsem v lepem ali vetrovnem vremenu;

- omejite športne aktivnosti v naravi;

- vsak dan se prhajte in si umijte lase, da izperete s telesa morebitne pelode;

- oblek, ki jih nosite čez dan, ne odlagajte v spalnici, saj pelod ostaja tudi na oblačilih;

- bivalni prostor vsak dan sesajte, pohištvo in tla čistite z vlažno krpo;

- stanovanje zračite le v opoldanskem času;

- avtomobila ne zračite, v klimatsko napravo vgradite filter za cvetni prah;

- v obdobju, ko je v zraku največ cvetnega prahu, odpotujte na dopust v kraje, kjer ga je v tem času manj (visokogorje ali morska obala);

- spremljajte informacije o pojavljanju in koncentraciji cvetnega prahu;

- na prostem nosite sončna očala, da bi pelod manj dražil vaše oči.

Če se boste izogibali alergenu, se bodo težave umirile. Zdravnik pa vam lahko predpiše še jemanje tablet, ki poleg antihistaminika vsebujejo še dekongestive, ki zmanjšujejo nabreklost sluznice. Številna zdravila proti alergiji je mogoče kupiti brez recepta. Nosna pršila, ki vsebujejo dekongestive, sicer hitro olajšajo simptome, vendar jih ne smemo predolgo jemati, saj lahko stanje samo še poslabšajo. Nosna pršila, ki vsebujejo kortikosteroide, so učinkovita, a se njihov učinek pokaže šele po nekaj dneh uporabe. Težave z očmi lahko ublažijo kapljice za oči.

Obstaja tudi način zdravljenja senenega nahoda, imenovan imunoterapija, ki se jo izvaja z desenzibilizacijo. To pomeni, da bolniku postopoma vbrizgavajo vse večje količine raztopljenega alergena in tako skušajo zmanjšati prekomerno občutljivost imunskega sistema na ta alergen. Zdravljenje je dolgotrajno in traja tudi 3 do štiri leta, poleg tega ni vedno uspešno.

Cvetni prah
Vzrok za pojav sezonskega senenega nahoda je pelod, ki ga je običajno v zraku veliko spomladi in poleti. Posameznik je lahko preobčutljiv na pelode različnih trav, dreves ali plevela. (Foto: iStock)

Kdaj k zdravniku?

- seneni nahod lahko sami zdravite največ sedem dni, potem morate k zdravniku;

- če imate enega ali več simptomov resnejšega obolenja: težko dihate, vas boli uho, krvavite iz nosu ali so se težave začele pojavljati brez jasnega vzroka.

 

KOLEDAR CVETENJA  
februar do maj  navadna leska, črna jelka, jelša
februar do april vrba, brest
april do maj  breza, hrast
maj divji kostanj
maj do junij

različne trave: travniški lisičji rep, travniška latovka, pasja trava, visoka pahovka, žita, travniški mačji rep.

maj do oktober krišina
junij do julij lipa
junij do avgust pelin
julij do september navadni pelin, koprivovke
julij do oktober  kislice
avgust do oktober pelinolistna ambrozija

 

 

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave