11.12.2018
LJ
/ -3°
Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški Neti Čistila si je nos z neti posodico in tragično preminila

Meditacija spreminja strukturo možganov

Da meditacija zmanjšuje stres, je znano že dolgo, sedaj pa so znanstveniki šli še dlje in preučevali, kakšen vpliv ima na delovanje možganov. Preverite, kaj so ugotovili.

Meditacija v domu
Meditacija bo morda v prihodnosti uporabljena tudi za zdravljenje razzličnih psihičnih bolezni, ki so posledica prekomernega stresa. (Foto: iStockphoto)

Ne samo da nas meditacija sprošča in nam daje občutek notranje uravnoteženosti, ameriški znanstveniki iz univerze v Massachusettsu so odkrili, da ta spreminja celo strukturo možganov.

Znanstveniki so prostovoljce razdelili v dve skupini. Prva je osem tednov vsak dan izvajala 27 minutno meditacijo, druga skupina je bila testna. Pri opazovanju njihovih možganov z magnetno resonanco, so pri skupini, ki je meditirala, opazili spremembe na področju možganov, ki je povezan s pomnjenjem, samozavedanjem, sočutjem in stresom. Nobene od teh sprememb niso zaznali pri skupini, ki ni meditirala.

''Neverjetno je, da lahko le z meditacijo spreminjamo strukturo možganov in izboljšamo svoje počutje ter kakovost življenja,'' pove ena prvih raziskovalk vpliva meditacije na možgane Britta Hölzel iz nemške univerze. Nevrokirurginja Amishi Jha pa meni, da bodo izsledki te raziskave pomagali pri odkrivanju novih možnosti za zdravljenje različnih psihičnih bolezni, ki so povezane s stresom: ''Rezultati zadnje raziskave so pokazali, da lahko človek stres ne samo zmanjša z osemtedenskim treningom meditacije, ampak to lahko močno vpliva na strukturne spremembe v področju možganov imenovanem amigdal. Prav to nam razkriva številne nove možnosti za zdravljenje bolezni, kot je na primer posttravmatski stres.''

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Si redno pregledujete dojke?

Uporabne povezave