27.05.2018
LJ
28° / 14°
Popolna poslovna ženska Je perfekcionizem nekaj pozitivnega ali negativnega? Debelost Prekomerno težkim primanjkuje tega vitamina! Srce Tveganje se bo zmanjšalo za četrtino! Kaj je res? To je prava resnica!

Pira velja za idealno živilo

Pira ustreza vsem zahtevam idealnega živila, saj je bogat vir beljakovin, ogljikovih hidratov ter vitaminov. Je odličen nadomestek bele moke in ima dolg seznam zdravilnih učinkovin.

Pira
Pira je prava zakladnica hranilnih snovi. (Foto: iStockphoto)

Pira je bila visoko cenjena in znana v Evropi in Aziji že pred 9000 leti, saj je že takrat veljala za zakladnico zdravja, a so jo zaradi nizkega hektarskega donosa nehali pridelovati. V zadnjih desetletjih pa so jo znova odkrili ekološki kmetje in se zaradi vse večjega pomena zdravja počasi spet prebija na naše krožnike.

Mnogi jo imenujejo kar mati vseh mehkih žit, saj vsebuje veliko več hranilnih snovi kot ostale žitarice. Je namreč prava zakladnica vitaminov B2 ter A in E, mineralov, mangana, niacina, tiamina, bakra ter esencialnih aminokislin.

Pira
Pirin kruh je odličen nadomestek za belega. (Foto: wildyeastblog.com)

Bogata je z beljakovinami, saj jih vsebuje kar 20 odstotkov, kar je še enkrat več kot pri navadni pšenici, ter pomembnimi ogljikovimi hidrati, ki imajo važno vlogo pri strjevanju krvi in stimuliranju imunskega sistema. Ovojnica pirinega zrna vsebuje tudi okoli 90 odstotkov kremenčeve kisline. Sestavine pirinega zrna so lahko topne v vodi, kar omogoča hitro in lahko absorbcijo hranilnih snovi v telo. Poleg tega je zrno zaradi dvojne ovojnice zaščiteno pred predelavo.

Dieta z uživanjem pire bo pomagala odpraviti kožne izpuščaje, nevrodermatitis ter druge alergije, revmatska obolenja, presnovne bolezni in prebavne težave ter škodo zaradi stranskih učinkov zdravil. Učinkovita se je izkazala tudi pri živčnih težavah, oslabljenem organizmu, poleg tega pa ima še veliko pozitivnih učinkov na naše zdravje in odpravljanje odvečnih kilogramov.

Zanimiva je ugotovitev znanstvenikov, da mnogi ljudje s celiakijo pri piri niso pokazali občutljivost na gluten, čeprav ga ta, tako kot ostala žita, vsebuje. Iz pire lahko pripravite odlične rižote, solate, polpete, izdelke iz običajne, bele moke pa le zamenjajte s tistimi iz pirine ter jo uporabljajte tudi doma pri pripravi testa in slaščic, saj boste s tem veliko dobrega naredili za svoje zdravje in počutje.

Pirine luščine so zelo cenjene tudi kot polnilo za vzglavnike, pirina slama je med najbolj iskanimi v pletarstvu, še posebej pa jo cenijo kmetje, ki pridelujejo po biodinamični metodi.
 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 3
hotchilipoper 27.12.2011 08:05:50
Pira je bila visoko cenjena in znana v Evropi in Aziji že pred 9000 leti,--Ja se spomnim
glas_razuma 28.12.2011 13:45:37
No to pa je dokaz, da je zdrava. Če jo ješ, torej živiš 9000 let in več.
Leon Janežič 06.10.2013 16:12:16
Jedi iz Pire so mi predstavili na rehabilitaciji po infarktu v Šmarjeških Toplicah. Čudovite jedi izredno dobrega okusa,seveda če so pripravljene tako kot je treba. Za razliko od bele moke,riža in ješprenja ti Pira daje po jedi občutek neprežrtosti,nenapihnjenosti in še pri ljudeh z prebavnimi težavami daje hitrejšo presnovo in lažje izločanje. Po dveh letih kar redne uporabe pirine moke in pire kot priloge jedem vam zatrjujem,da sem na lastni koži občutil vse te lastnosti kot zdravilno naravno pomoč v obliki prehranjevanja za lajšanje bolezenskih tegob. Edina slaba lastnost Pire je,da je v prodaji cenovno,kar krepko nedostopna in si ljudje kljub poznavanju njenih dobrih lastnosti težko privoščijo. Vsaj dvakrat na teden pa si jo človek kot dodatek jedem lahko privošči in vsaj nekaj dobrega in zdravilnega privošči svojemu organizmu v izogib resnejšim oblikam bolezni in posledično kupu kemijskih sestavin v obliki zdravil na recept.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Si redno pregledujete dojke?

Uporabne povezave