18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Privoščite si okusen in zdrav ribez

Poletje je čas, ko je ribeza v izobilju. Najbolje je, če si ga privoščite svežega, kajti tako ohrani vse vitamine, minerale in vlaknine, ki jih vsebuje. Lahko pa iz njega pripravite tudi okusno pecivo, marmelado ali domač sok.

rdeči ribez
Ribez vsebuje veliko vitaminov in mineralov. (Foto: iStockphoto)

Ribez je bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin, slovi pa predvsem po izredno veliki vsebnosti vitamina C. Poleg tega vsebuje tudi vitamine A, B in E ter veliko kalija, kalcija, železa in mangana. Ker dobro uspeva na območjih s toplimi, a dovolj vlažnimi poletji in mrzlimi zimami, imamo ribeza v izobilju tudi pri nas. Grmi ribeza, ki zrastejo do meter in pol visoko, se obirajo ravno v poletnem času – od junija do septembra.

Ribezova torta
Je tudi odlična sestavina za pripravo sladic. (Foto: iStockphoto)

Poznamo tri sorte ribeza – rdečega, črnega in belega. Medtem ko je rdeč običajno precej kisel, je črn sladko-kislega okusa. Bel ribez pa je v resnici zgolj mutacija rdečega. Ribezove jagode lahko jeste sveže, iz njih lahko pripravite pito, torto, sladoled ali drugo slaščico, nekateri jih uporabljajo kot sestavino za omake ali pa iz ribeza pripravijo marmelado, sok, celo vino ali liker.

Ribez je sicer znan kot zelo zdravilen sadež. V ljudski medicini so ga uporabljali za lajšanje prebavnih težav ter kot sredstvo za spodbujanje apetita in spodbujanje delovanja ledvic. Še danes zaradi visoke vsebnosti C-vitamina velja kot učinkovito naravno sredstvo za krepitev imunskega sistema, nekateri pa s sokom iz ribeza poskušajo zbijati tudi povišanje telesno temperaturo in lajšati vneto grlo. Ribez vsebuje tudi veliko antioksidantov, ki nase vežejo proste radikale v telesu. in tako zmanjšujejo tveganje za številna, tudi zelo nevarna obolenja.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Si redno pregledujete dojke?

Uporabne povezave