23.06.2018
LJ
22° / 9°
Hipnoza S hipnozo proti kajenju, stresu, tremi ... pitje vode Spila sem pol litra vode vsako jutro in zgodilo se je tole ... Estetika Medart Z neinvazivno metodo do vitkega pasu Hujšanje Pogumno je pokazala tudi takšne fotografije

S hrano proti raku: da ali ne?

Številne knjige in članki pišejo o hrani, z uživanjem katere naj bi se izognili ali pa celo premagali smrtonosno bolezen, kot je rak. Ali so dejstva o zdravilnih učinkih te prehrane resnična ali ne?

dieta
Samo s hrano ne boste mogli preprečiti ali premagati raka, si pa lahko pomagate. (Foto: iStockphoto)

Če kjer koli vidite naslov 'Ozdravite raka na naraven način', raje stecite stran. S tekom boste namreč naredili veliko večjo uslugo vašemu telesu in bolj pripomogli k vašemu zdravju, saj hrana, ki bi enostavno pomagala uničiti raka ne obstaja. Obstaja pa prehrana, ki jo povezujemo z zmanjševanjem tveganja za nastanek raka. A tudi tukaj ne pozabite, da ni nikakršnega zagotovila, da se boste ob uživanju naštetih živil popolnoma izognili raku. Na nastanek raka namreč vplivajo predvsem zunanji dejavniki, ki prihajajo iz okolja v katerem živimo – tobačni dim, smog, prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom, izpostavljenost kemičnim raztopinam, hlapom in strupom ... In prav tem se je potrebno v prvi vrsti izogibati.

jagodičevje
Jagodičevje vsebuje veliko elegične kisline in polifenolnih antioksidantov, ki preprečujejo razraščanje tumorjev. (Foto: iStockphoto)

Jagodičevje

Jagodičevje vsebuje elagično kislino, ki ovira nastajanje tistih reakcij v metabolizmu, ki povzročajo raka, in druge polifenolne antioksidante, ki preprečujejo razraščanje tumorjev. Uživajte vse vrste jagodičevja – od borovnic do črnega ribeza pa vse do malin, jagod in robid, ki jih lahko zmešate z manj mastnim jogurtom, saj jagodičevje vsebuje skoraj petnajstkrat večjo količino elagične kisline kot druge vrste sadja in zelenjave.

Ingver in kurkuma

Ingver in kurkuma sta najboljša približka okusnemu zdravilu. Ingver vsebuje močne protivnetne učinkovine, ki upočasnjujejo napredovanje raka. Kurkuma, začimba, ki predstavlja osnovo za proizvodnjo curryja, in je narejena iz korenine rastline, ki izhaja iz družine ingverja , pa vsebuje aktivne učinkovine, ki lahko dokazano in zelo hitro uničujejo rakave celice, zato to začimbo in ingver vnesite na svoj jedilnik. Obe živili lahko sicer dobite tudi v obliki tablet, a vedite, da je vsaka stvar veliko bolj zdrava in učinkovita, če jo zaužijete v naravni in ne industrijski obliki.

Vino in čokolada
Vino in temna čokolada sta zdravi živili, a z njima ne smete pretiravati. (Foto: iStockphoto)

Čokolada

Čokolada je prestala že nešteto raziskav, s pomočjo katerih so hoteli to sladko razvado prikazati kot škodljivo. Vendar pa čokolada je zdrava, še posebej tista, ki vsebuje veliko kakavovih delcev (črna čokolada). Posezite po čokoladi, ki vsebuje 70 ali več odstotkov kakava, saj se s povečevanjem njenega grenkobnega okusa stopnjuje tudi njena zdravilnost. Tudi čokolada je zdrava, zato ker vsebuje polifenolne antioksidante, vendar pa čokolada vsebuje tudi tako imenovane katečine, ki jih najdemo tudi v čaju in ščitijo pred boleznimi srca in ožilja, kapjo in rakom.

Fižol in leča

Fižol in leča vsebujeta številne fitokemikalije, ki dokazano zmanjšujejo ali preprečujejo poškodbe DNA, ki so osnova za izbruh rakavih bolezni. Dodatno prednost predstavljajo tudi vlaknine, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek rakov, ki so povezani s prebavnim traktom (npr. rak debelega črevesja in danke).

Zeleni čaj

Dnevno lahko zaužijte tudi do 2 litra zelenega čaja, vročega ali hladnega. Zeleni čaj namreč vsebuje epigalokatehin galat (EGCG) in katečine, ki učinkovito delujejo proti rakavim celicam. Bodite previdni le, da kupujete pravi zeleni čaj in ne instant ali že narejenega in ustekleničenega. Zapomnite pa si tudi, da črni čaji ne vsebujejo zdravilnih katečinov, saj jih zgubijo med procesom fermentacije, čaji brez teina pa jih zgubijo med procesom prečiščevanja in izpiranja teina.

zeleni čaj
Privoščite si pravi zeleni čaj, ne industrijsko narejenega. (Foto: iStockphoto)

Vitamin D

Vitamin D sam po sebi ni hrana. Spada pa med snovi, ki vplivajo na preprečevanje rasti rakavih celic. Številne študije so pokazale, da vitamin D bistveno zmanjšuje tveganje za nastanek raka na črevesu in raka dojke ter pomaga pri zdravljenju raka na pljučih. Natančen mehanizem delovanja tega vitamina še ni znan, a študije bolj ali manj potrjujejo, da zadostne količine tega vitamina večinoma zaužijemo, na primer z ribami, ali pa jih pridobimo s pomočjo sončne svetlobe. Seveda zadostuje, če se soncu pokažete le za kratek čas, saj boste v nasprotnem primeru tvegali, da boste zboleli za rakom kože. Ljudje, ki jim v organizmu primanjkuje tega vitamina, naj bi vitamin D uživali kot prehransko dopolnilo.

Folati in folna kislina

Folati in folna kislina, ki jo poznamo tudi pod imenom vitamin B9, so sestavni del vitaminskega B-kompleksa, ki v celoti ščiti pred nastankom raka. Ljudje, ki uživajo malo vitamina B, naj bi, sodeč po raziskavah, pogosteje zbolevali za rakom, vendar pa ni natančno znano, ali je vitamin B dejansko tista sestavina, ki ščiti pred rakom. Pomanjkanje folatov pa naj bi kljub temu omogočalo nastanek mutacij in s tem razraščanje rakavih celic, zato uživajte veliko zelene zelenjave, fižola, graha in leče, ki vsebujejo veliko teh učinkovin.

Zelena zelenjava
Kapusnice in zelena zelenjava so bogat vir antikancerogenih učinkovin. (Foto: iStockphoto)

Kapusnice

Seznam teh živil je ogromen. Omenimo naj samo zelje, brokoli, brstični ohrovt in kolerabo. Ta zelenjava je bogata s proti kancerogenimi učinkovinami, kot so na primer diindolilmetan, sulforafan in selen. Bolj kot zelenjavo žvečimo, bolj se te sestavine sproščajo, zato je pomembno, da te vrste zelenjave ne prekuhamo. Namesto, da jo kuhate na pari, jo, če že morate, raje na hitro popecite.

Temna zelena zelenjava

Ta zvrst zelene zelenjave vključuje blitvo, špinačo in peso (v glavnem liste, čeprav je zdrav tudi rdeči del), ki vsebujejo veliko beta-karotena, luteina in zeaksantina, ki so vsi močni antioksidanti in preprečujejo razvoj raka. Je pa ta zelenjava tudi bogata s folati. Uživajte svežo zelenjavo ali pa jo kuhajte le toliko, da se omehča.

Vino

Še posebno rdeče vino je bogato za antioksidantom resveratrolom, ki zmanjšuje tveganje za nastanek raka in srčnih bolezni. Vendar pa je pri vinu potrebno paziti na zaužito količino, saj v nasprotnem primeru lahko povzroči raka na jetrih, dojkah in želodcu ter trebušni slinavki. Kozarček vina na dan (en deciliter) naj bi zadostoval za zaščito in izboljšanje prekrvavitve, zraven vina pa si privoščite paradižnik, ki je bogat z likopenom, sardine ali solato.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Si redno pregledujete dojke?

Uporabne povezave