23.06.2018
LJ
22° / 9°
Hipnoza S hipnozo proti kajenju, stresu, tremi ... pitje vode Spila sem pol litra vode vsako jutro in zgodilo se je tole ... Estetika Medart Z neinvazivno metodo do vitkega pasu Hujšanje Pogumno je pokazala tudi takšne fotografije

1 stvar, ki se ji moramo odpovedati, da preprečimo smrtonosnega raka!

Najstniki, ki uporabljajo solarij, imajo kar 6-krat večje tveganje, da zbolijo za smrtonosnim rakom kože do svojega štiridesetega leta. Ko si mlad, te ne skrbi, kaj se ti lahko zgodi čez 10 do 20 let. Zato znanstveniki predlagajo uvedbo zakonskih prepovedi. Tveganje se povečuje tudi, če začnemo solarij uporabljati kasneje.

Kožni rak
Solarij močno povečuje tveganje za najbolj smrtonosno obliko kožnega raka - melanom. Eden od treh rakov, ki so na svetu diagnozirani, je kožni rak, kaže statistika Svetovne zdravstvene organizacije. Gre za pereč problem. (Foto: Thinkstock)

Najstniki, ki uporabljajo solarij, močno povečujejo svoje tveganje, da bodo, preden dopolnijo štirideset let, zboleli za kožnim rakom, opozarja nova študija, opravljena na univerzi v Minnesoti.

Analizirali so 681 pacientov z najbolj smrtonosnim kožnim rakom – melanomom. Imeli pa so še 654 pacientov za primerjavo. Stari so bili med 25 in 47. Ameriški raziskovalci so ugotovili naslednje: tisti, ki so začeli solarij uporabljati v najstniških letih, so imeli od dva do šestkrat večje tveganje, da dobijo melanom še pred svojim štiridesetim letom. Večinoma je šlo za ženske. Kar 68,3 odstotka pacientov je bilo žensk.

Solarij
Da je solarij res škodljiv, kaže naslednje dejstvo. Od 63 pacientk, ki so dobile kožnega raka pred svojim tridesetim letom, samo dve nista uporabljali solarija. (Foto: Thinkstock)

Eden od treh rakov, ki so na svetu diagnozirani, je kožni rak, kaže statistika Svetovne zdravstvene organizacije. Gre za pereč problem. Izkazalo se je, da je ključnega pomena, kdaj so začeli pacienti uporabljati solarije. Tisti, ki so dobili raka pred štiridesetim, so začeli uporabljati solarij pri nižji starosti in so ga uporabljali pogosteje. Tisti, ki jim je bil melanom diagnosticiran po štiridesetem, so v povprečju začeli solarij uporabljati, ko so bili stari 25 let, v povprečju ga niso uporabili več kot 40-krat.

Da je solarij res škodljiv, kaže naslednje dejstvo. Od 63 pacientk, ki so dobile kožnega raka pred svojim tridesetim letom, samo dve nista uporabljali solarija. Dr. Deann Lazovich, vodja študije, opozarja, da se moramo kot družba zganiti in najstnikom preprečiti, da uporabljajo solarije. Meni, da bi morali uvesti zakone, ki bi uravnavali uporabo solarijev, in sploh mladim, ki morda še ne razmišljajo trezno, kaj pomeni močno povečati svoje tveganje, da dobiš raka, preprečiti, da bi solarije lahko uporabljali.

Melanom se lahko pojavi kjer koli na telesu, najpogosteje pa se pojavi na mestih, ki so najpogosteje izpostavljena soncu, to so hrbet, noge, roke, obraz, celo pod nohtom. Po navadi ga prepoznamo, ker se pojavi novo materino znamenje ali se spremeni obstoječe. A takrat, ko je kožni rak tako viden, je zelo pogosto že precej napredoval. Bolj varno je torej narediti čim več, da kožnega raka preprečimo. In očitno je zelo dober način, da se izogibamo solarijem, ki so veliko bolj škodljivi kot sonce.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 11
Nejimverjet 02.02.2016 08:27:22
Smo se v mladosti sončili brez zaščite, večkrat se mi je koža olupila z ramen, trebuha, prsi.. pa na srečo nimam posledic vsaj do sedaj še ne, nekateri pa nimajo te sreče. Sicer pa smo vsi nekje rakavi, to je vzrok sodobnega odkrivanja, presejalnih testov, večanja starostne meje in drugi razlogi.. Katastrofa je ko to kasirajo mladi.
 
Janez_53 01.02.2016 17:34:38
Bi avtorju bilo pretežko v naslovu namesto enice (pa še to brez pike) napisati besedico "Prva"???
Janez Novak 1 01.02.2016 20:05:08
prepovedat solarij, alkohol, cigarete, sladkor, tiste maščobe, Belo moko, sol le v lekarni....
 
gogi ;) 01.02.2016 13:48:09
Nkol nisem bil blizu solarija, pa sm ga vseeno dobil
slice2 01.02.2016 19:09:48
Žal sodiš med "oni dve ženski od 63, ki sta zboleli in nista uporabljali solarija". Držim pesti, da se nikoli ne ponovi. Moji nečakinji, ki je malo hodila na umetno sončenje se tudi ni ponovilo (več kot 10 let).
MaJya 01.02.2016 19:59:50
Gogi sva ze dva..sama sem ga podedovala po svojem pokojnem dedku. Zbolela sem pri
gogi ;) 02.02.2016 09:08:24
Ni ti dokončal stavka. Zdej si ok?
MaJya 02.02.2016 09:50:33
aja pa res : ) sorry.. ne ker, ko sem objavila je bil še ceu napis, zdj pa kr zginl. hotla sm napisat, da sem zbolela pri 22ih in zdj sm zdrava 26 let stara punca : ) je pa to zelo agresiven rak, ker meni se je takoj, ko so mi odstranil melanom, čez noč pojavil nov.. na tem mestu, sam mal nižje na brazgotini..še onkolog sam ni mogu vrjet. zdej sem ok, še eno leto morm hodt na kontrole.. ti si uredu? : ) želim ti res use najbol in držim pesti zate in za vse najine soborce, da bi ostali zdravi : )))
gogi ;) 02.02.2016 12:18:22
Super, ja pr meni bo letos dve leti, pa je vse ok.
 
Megaclite 01.02.2016 11:29:32
Ja pa naj čisto prepovedo solarije, pa problem rešen.
matlav 01.02.2016 13:02:27
potem bi naenkrat imeli močno povečano število samomorov hah
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave