17.03.2018
LJ
/ 2°
Možgani To ne bo zmanjšalo tveganja za kap! Ženski cikel Ženske, prilagodite vadbo menstrualnemu ciklu! Trebuh Kako si pomagati, če se pojavijo driska, zaprtje in vetrovi? Stephen Hawking Kako je Hawking lahko tako dolgo živel z ALS?

10 znakov, da niste zdravi (tudi če mislite, da ste)

Človeško telo je izjemno kompleksen sistem. Včasih mislimo, da smo zdravi in se prav dobro počutimo. A v resnici se v našem telesu pripravlja bolezen. Zato se je treba poslušati in pravočasno opaziti opozorilne znake.

Nohti
Imate težave z nohti? (Foto: iStock)

To je 10 znakov, da vaše zdravje ni takšno, kot bi moralo biti:

1. Napihnjenost

Lahko je posledica tega, da hrano pojeste prehitro. Lahko pa gre za nabiranje plinov v prebavnem traktu. Ko to postane kronično, lahko vodi v bolezen.

Kaj lahko naredite?

Hrano poskusite uživati počasneje. Počasi vsak dan spijte tudi kakšno skodelico ingverjevega ali kamiličnega čaja, ki bosta izboljšala prebavo in iz telesa potisnila pline.

2. Kronična utrujenost

Če ste utrujeni, ker ste ravno v obdobju, ko imate več obveznosti, to ni simptom bolezni. Seveda mora takšnemu obdobju slediti čas večjega počitka. Toda če ste utrujeni predolgo, to ni dobro.

Kaj lahko naredite?

Priznajte si, da delate preveč. Premislite, kakšen življenjski slog imate. Ali dovolj spite? Poskrbite pred spanjem za sprostitev? Ali uživate preveč alkohola in nikotina?

3. Nespečnost

Spati morate za obnovitev telesa in možganov. S premalo spanja ne moremo delovati, kot je treba. Če imate težave s tem, da zaspite ali da spite dovolj dolgo oziroma se zjutraj zbujate nenaspani najmanj en mesec, imate težave z nespečnostjo.

Kaj lahko naredite?

Obiščite zdravnika. Ne privolite samo na uspavalne tablete, potrebno je zdravljenje.

Glavobol
Če se glavoboli kar ponavljajo, je treba obiskati zdravnika. (Foto: iStock)

4. Slab zadah

Povzročijo ga lahko hrana, nikotin, slaba higiena, suha usta, zdravila ... Lahko pa je tudi posledica bolezni, ki nastaja v telesu.

Kaj lahko naredite?

Pomislite, ali dovolj dobro skrbite za ustno higieno. Umivate zobe dvakrat na dan (po deset potegov s ščetko na vsakem zobu)? Uporabljate zobno nitko in redno obiskujete zobozdravnika? Če za zobe dobro skrbite, obiščite zdravnika. Mogoče gre za težave z jetri ali ledvicami.

5. Glavobol

Če vas občasno boli glava, to ni nevarno. V življenju je normalno, da se spopadamo tudi s težjimi okoliščinami in se vedno ne počutimo odlično. Če pa se glavoboli kar ponavljajo, je to spet znak, da je treba po pomoč zdravnika.

Kaj lahko naredite?

Pijte dovolj vode, dovolj spite, preverite tudi, ali morda nimate težav z očmi.

6. Težave z nohti

Nohti veliko povedo o našem zdravju. Na njih se hitro pozna, če ne uživamo dovolj hranil.

Kaj lahko naredite?

Pomislite, ali uživate zdravo, uravnoteženo prehrano. Ali pijete dovolj vode? Če kljub temu vaši nohti delujejo problematično, obiščite zdravnika.

7. Težave z izločanjem

Če se to zgodi občasno, ko ste bili morda zaradi določenih okoliščin bolj v stresu ali živeli malo bolj nezdravo, to ni problem, če se nato vrnete k bolj zdravemu načinu življenja. Sicer pa je to opozorilni znak, da nekaj ni, kot bi moralo biti.

Kaj lahko naredite?

Pomislite, kako lahko izboljšate svojo prehrano. Pijte dovolj vode. In uživajte dovolj vlaknin. Če to ne izboljša težave, obiščite zdravnika. Morda vam bo lahko pomagal tudi nutricist.

mišični krči
Eden od znakov, da je lahko nekaj narobe, so tudi kronični mišični krči. (Foto: iStockphoto)

8. Izguba las

Vsi v določenih obdobjih izgubimo več las, toda če se to zgodi kar naenkrat in gre za res občutno večjo izgubo, je to lahko posledica bolezni.

Kaj lahko naredite?

Obiščite zdravnika, najbolje bi bilo, da obiščete kar dermatologa.

9. Mišični krči

Lahko ste naenkrat z gibanjem mišice preveč obremenili, morda gre za posledico pomanjkanja hranil. Po drugi strani so lahko krči celo posledica preveč neaktivnega življenskega sloga.

Kaj lahko naredite?

Pijte dovolj vode in se zdravo, uravnoteženo prehranjujte. Poleg tega se poskušajte redno gibati, s tem pa tudi ne pretiravajte. Če se mišični krči ne nehajo, obiščite zdravnika.

10. Težave s težo

Opozorilni znak je, da se naenkrat močno zredite ali naenkrat izgubite veliko teže. In sicer ne da bi za to obstajal pravi razlog.

Kaj lahko naredite?

V takem primeru obiščite zdravnika.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 4
žužiana 21.09.2017 21:43:40
obiščite zdravnika,seveda in čakat cca 2ure ali več da prideš na vrsto,potem te vpraša,kaj si sploh prišel,da se da vse v lekarni kupit-seveda za drago in neučenkovito zdravilo
 
mega336344 21.09.2017 17:14:52
obiscite zdravnika.
 
mega336344 21.09.2017 17:14:12
Obiscite zdravnika.
 
Kolani 21.09.2017 13:27:32
Zdaj bodo že zdrave prepričali, da so bolni.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Vnetja

Ste že slišali za fibromialgijo?

Uporabne povezave