14.12.2018
LJ
/ -1°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

10 znakov kapi, ki jih morate poznati

Kap pomeni, da je prišlo do zmanjšanja pretoka krvi v možganih zaradi možganskega strdka ali krvavitve. Če imate simptome, ki so opisani spodaj ali poznate osebo, ki jih ima, morate takoj na urgenco. Kap je urgentno stanje, ki zahteva takojšnjo obravnavo.

Kap
Če imate simptome, ki so opisali spodaj ali poznate osebo, ki jih ima, morate takoj na urgenco. Kap je urgentno stanje, ki zahteva takojšnjo obravnavo. (Foto: iStock)

1. Dvojni ali zamegljen vid

Kap lahko povzroči dvojni vid, zamegljen vid ali izgubo vida na eno oko. Kljub temu je ta simptom manj prepoznan kot simptomi, kot so šibkost obraza, roke in težave z govorom. Ko so v Veliki Britaniji v anketi ljudi vprašali, kateri simptomi se pojavijo med kapjo, je samo 44 % prepoznalo težave z vidom kot močan simptom kapi.

Preberite še: Bila sem zdrava, fit, a sem utrpela kap

2. Težave z govorom

Eden od pogostih simptomov kapi so težave z govorom. Kap lahko prizadene našo sposobnost govora tako, da se težko izrazimo ali težko razumemo govor.  

Možganska kap
Ko pride do kapi, se pogosto pojavi šibkost v roki in nogi ali v obeh udih. Pride do občutka omrtvičenosti ali celo paralize. (Foto: iStock)

3. Šibkost v roki ali nogi

Ko pride do kapi, se pogosto pojavi šibkost v roki in nogi ali v obeh udih. Pride do občutka omrtvičenosti ali celo paralize. Običajno sta prizadeta uda ene strani in takrat se običajno kap pojavi na drugi strani možganov. Iztegnite obe roki naprej za 10 sekund. Če vam ena roka upade navzdol, to kaže na šibkost mišic, ki je lahko simptom kapi.

4. Vrtoglavica in izguba ravnotežja

Če se vam vrti, vam je slabost in težjo hodite, si lahko ljudje mislijo, da ste opiti, a to je lahko tudi znak kapi.

5. Bolečina

Bolečina ne velja za tipičen simptom kapi. A če se nenadno pojavi bolečina v roki, nogi, na eni strani obraza ali v prsih, je nikar ne ignorirajte. Študija je pokazala, da ženske običajno pogosteje doživijo netradicionalne simptome kapi, in sicer za kar polovico pogosteje kot moški in eden teh simptomov je močna bolečina.

6. Močan glavobol

Nenaden močan glavobol, najverjetneje najhujši, kar ste jih kdaj doživeli, je pogost simptom kapi. Študija, ki je vključevala 588 pacientov, ki so utrpeli kap, je pokazala, da so to bili običajno tisti, ki so bili mlajši in so imeli pred tem večkrat migrene. Ženske imajo med kapjo bolj verjetno glavobol kot moški.

Možganska kap
(Foto: iStock)

7. Upad obraza

Nenaden upad ene strani obraza ali občutek šibkosti na tem področju je lahko znak kapi. Zdravniki na urgenci vam bodo rekli, da se nasmehnite in pokažete svoje zobe. Če bo en del obraza upadel in se ne bo premikal, je to lahko znak, da imate kap.

8. Utrujenost ali dezorientacija

Zadnja študija posebnosti spolov med ishemično kapjo - tisto, ki jo povzročajo krvni strdki - je odkrila, da ženske med kapjo bolj verjetno izkusijo splošno utrujenost, šibkost telesa in dezorientacijo kot moški.

9. Kolcanje

Običajno je kolcanje manjša težava, ki hitro mine. A če kap prizadene del možganov, ki je povezan z dihanjem, lahko povzroči nenadno kolcanje. To je pogosteje pri ženskah.

Glavobol
Nenaden močan glavobol, najverjetenje najhujši kar ste jih kdaj doživeli, je pogost simptom kapi. (Foto: Thinkstock)

10. Kratka sapa in razbijanje srca

Se spopadate s kratko sapo in se ne morate nadihati? Imate občutek, da vam srce razbija ali preskakuje? Študija razlik med spoloma pri kapi je pokazala, da se ženske pogosteje spopadejo s temi simptomi med kapjo kot moški.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave