21.01.2019
LJ
/ -2°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

13-letnica umrla, a rešila življenje številnim ljudem

13-letna Charlotte Mitchell je na začetku meseca umrla zaradi agresivnega možganskega tumorja, a bo zdaj spremenila življenje 15 ljudem, saj se je odločila za darovanje organov.

Darovalka organov
(Foto: Torquay academy)

13-letna Charlotte Mitchell iz angleškega mesta Torquay je trpela za agresivno obliko možganskega raka, imenovanega glioblastom. Mlada Charlotte je na žalost umrla, še preden bi lahko prestala zdravljenje v otroški bolnišnici Bristol Royal Hospital for Children. Umrla je le šest tednov po diagnozi, a se še pred smrtjo odločila, da želi svoje organe darovati drugim in jim rešiti življenje ali izboljšati kakovost življenja.

Njena mati, 49-letna Karen, ki žaluje, se zdaj zavzema, da bi se v Veliki Britaniji spremenil zakon in da bi bili vsi ljudje avtomatično darovalci organov, razen če tega ne bi želeli. Torej, imeli bi možnost, da ne darujejo organov, če bi tako želeli, vendar bi se predpostavljalo, da avtomatično so za darovanje organov, če ne bi izrazili druge želje. Karen želi spodbuditi druge starše tudi k temu, da se s svojimi otroki že v zgodnjem otroštvu pogovorijo o donaciji organov. To bi lahko rešilo veliko življenj, pravi, saj se mora po zakonu v Veliki Britaniji trenutno posameznik sam odločiti, ali želi darovati organe po smrti. Za Mail Online je včeraj povedala: ''Ne vem, zakaj traja tako dolgo, da se zakon spremeni. Trenutno se moraš odločiti za darovanje organov. Ta zakon se mora hitro spremeniti.''

''Starši se morajo zdaj tudi pogovoriti z otroki, zakaj je pomembno, da so za darovanje organov. To je bilo nekaj, o čemer sem se sama pogovarjala s Charlotte. Preprosto je rekla, da razume in da si želi dati drugemu možnost za življenje.''

Kot pravi Karen, ji je dejstvo, da so kljub veliki izgubi na ta način pomagali drugim, v veliko tolažbo. ''Brez dvoma nam je to dalo tolažbo, saj vemo, da lahko njeni organi pomagajo številnim ljudem. To je še edina stvar, ki mi pomaga, da grem naprej.''

Mala Charlotte je tako pomagala kar 15 ljudem, ki lahko zdaj s pomočjo njene donacije sploh živijo ali živijo bolj kakovostno življenje. Charlotte je darovala svoje srce, trebušno slinavko, ledvica in drugo tkivo, kot so roženica, koža in kosti.

V Veliki Britaniji so o spremembi zakona v parlamentu že razpravljali. Predvsem o predlogu, da bi se ljudje morali odločati za to, da ne darujejo organov, in ne za to, da darujejo organe. Kar pomeni, da ob smrti avtomatsko postaneš darovalec organov, razen če se za to ne odločiš. A predlog zakona februarja ni bil sprejet, zaradi česar je bila Karen Mitchell, ki je medicinska sestra, razočarana. Številnim je to še vedno neprijetna tema, o kateri ne želijo govoriti in o kateri ne želijo niti razmišljati. V Sloveniji se je treba za darovanje organov odločiti. Če se odločite za darovanje organov, lahko to svojo prvotno odločitev pozneje tudi prekličete, če želite.

O darovanju organov in tkiv po smrti za namen zdravljenja je odločitev, za katero bi bilo prav, da bi o njej razmišljali za časa življenja in v krogu najbližjih, pišejo na spletni strani Slovenije Transplant. Vsak človek lahko svojo odločitev zapiše kot "oporoko". Lahko jo tudi pove svojcem ali bližnjim osebam. Po smrti osebe preverijo odločitev pokojnika o darovanju. Če zapisa o opredelitvi ne najdejo v zbirki zdravstvenih podatkov, o tem vprašajo bližnje osebe. Volja posameznika, da po smrti daruje svoje organe, tkiva ali celice za namen zdravljenja, je lahko zapisana v elektronski zbirki podatkov zdravstvenega zavarovanja.

Vsakdo, ki želi postati darovalec, lahko svojo odločitev izrazi pri pooblaščeni osebi na prijavnih mestih v zdravstvenem zavodu, nekaterih lekarnah, na nekaterih območnih enotah Rdečega križa. S seboj mora imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Izpolni poseben obrazec, pristopno izjavo, pooblaščena oseba preveri identiteto darovalca in jo s podpisom potrdi. Izjavo pošlje v priporočeni pošiljki na Slovenija-transplant.

Podatki o opredelitvi za darovanje so posebej zaščiteni. Dostop je omogočen le zdravnikom s posebnim pooblastilom na profesionalni kartici, in to šele po smrti osebe.

Vsakdo lahko preveri svoje podatke o opredeljenosti za darovanje po smrti osebno na Slovenija-transplantu na podlagi pisne zahteve.

Kot omenjeno, ima darovalec vso moralno pravico, da svojo prvotno odločitev o posmrtnem darovanju organov tudi prekliče.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 10
 
Robocop-56 03.06.2018 14:08:36
lepo od nje da je darovala svoje organe sam kako kruto je to da je umrla komaj pri 13 letih zato je zdaj v nebesih kjer živi naprej res žalostno
Frane Šajn 03.06.2018 10:53:48
Ubogi otrok nič drugega ne morem spraviti iz sebe. kako krut je ta svet in ena in iste zmeneta netijo še vojne in sovraštvo na celi črti! Ne te barabe ne bodo kasirale tumorja jih ima tudi satan rad!
 
RamzesII 03.06.2018 09:45:32
"O darovanju organov in tkiv po smrti za..." Ni res, organov ne jemljejo mrtvim, temveč živim. Zamolčano dejstvo.
selen34 03.06.2018 12:32:47
ZPPDČT, 10. člen: deli telesa umrlega se lahko odvzamejo zaradi presaditve po smrti darovalca.
RamzesII 03.06.2018 12:43:34
Nekateri, ne vsi, mehko tkivo ne.
 
RamzesII 03.06.2018 09:44:02
"Predvsem o predlogu, da bi se ljudje morali odločati za to, da ne darujejo organov, in ne za to, da darujejo organe. Kar pomeni, da ob smrti avtomatsko postaneš darovalec organov, razen če se za to ne odločiš." Ponovno, tu ni nobenih jamstev, tudi če rečeš ne, zlasti če imaš redko krvno skupino, ne gre računati, da bodo upoštevali človekov Ne. Treba je razumeti v kakšnem sistemu živimo.
 
RamzesII 03.06.2018 09:41:38
"''Starši se morajo zdaj tudi pogovoriti z otroki, zakaj je pomembno, da so za darovanje organov. To je bilo nekaj, o čemer sem se sama pogovarjala s Charlotte. Preprosto je rekla, da razume in da si želi dati drugemu možnost za življenje.''" Niti slučajno ni preprosto in zakaj bi se odrasli pogovarjali z otroci o nečem česar še sami ne razumejo, še najmanj temnih plati sistema transplantacije. Žal obstajajo tudi straši, ki so tako odložitev obžalovali, saj se zdravniki svojcev lotijo taktno ob najmanj primernem času, po drugi strani pa marsikateremu 'darovalcu' bila odvzeta druga možnost, saj obstajajo tudi primeri, ko so okrevali brez posledic. Če kakšne del možganov trenutno ni aktiven, kao ne deluje, še ne pomeni, da je to trajno, treba je biti zelo previden pri odločitvah zdravnikov, ker tudi oni ne vedo vsega, odločajo na podlagi pomanjkljivih podatkov, marsikaj celo zamolčijo, a drugi zaradi vesti pričajo, in takrat se izve zgodbe, ki so zelo neprijetne, denimo o pacientih, ki so med odvzemom pri zavesti, ipd. Da ne omenjamo odnosa on oskrbe osebja do pacienta, ko je ta enkrat označen za darovalca, spremeni, v smeri zgolj vzdrževanja, ne v smislu okrevanja, kar je velika razlika. Ni težava v darovanju kot takem, čeprav ni naravno, pač v tem kar je zamolčanega. Če bi ljudje vedeli, se ne bi odločali.
 
RamzesII 03.06.2018 09:33:51
"Njena mati, 49-letna Karen, ki žaluje, se zdaj zavzema, da bi se v Veliki Britaniji spremenil zakon in da bi bili vsi ljudje avtomatično darovalci organov, razen če tega ne bi želeli. Torej, imeli bi možnost, da ne darujejo organov, če bi tako želeli, vendar bi se predpostavljalo, da avtomatično so za darovanje organov, če ne bi izrazili druge želje." Še ena, ki se ne zaveda pasti takega zakona, da bodo po vsi kontejnerji (po potrebi za izbrane so lahko že sedaj) za rezervne organe.
 
RamzesII 03.06.2018 09:32:47
Kako darovala, če je imela raka in to agresivnega, a res ne vedo, ali so gladko zanemarili, da se rak preko darovanih organov lahko prenese na prejemnika, so že bili primeri, ki se niso vedno dobro končali. Organom ne morejo jemati kar vsem povprek, za povrh pa podatki darovalca kao tajni. To ne gre.
 
Mladen sir 03.06.2018 07:59:45
Naj zdravniki avtomatično pa medicinske sestre darujejo organe,ko me mantrajo ali druge ljudi ko jim pomagajo .Druge pa naj pustijo živeti.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave