20.04.2018
LJ
27° / 9°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

16-letna princeska bo nekaj trenutkov srečna ... A njena realnost je povsem drugačna

16-letna Macey Brietenback je na fotografijah videti kot povsem običajna najstnica, ki rada nadane lepa oblačila in se uredi za tekmovanje za najstniško miss. A realnost je povsem drugačna. To je le eden od redkih srečnih trenutkov njenega življenja, saj se najstnica bori za svoje življenje.  

Princeska
Macey je do svojega 16. leta starosti prestala že več kot 70 operacij. (Foto: Facebook)

16-letna Macey Brietenback iz mesta Rockville v zvezni državi Maryland je v svojem kratkem življenju prestala že več kot 70 operacij. Trenutno se skupaj s svojo mamo odloča, ali bi prestala še eno, kjer bi ji morali presaditi želodec, jetra, trebušno slinavko in črevo. Operacija je namreč izjemno tvegana in že med njo lahko umre. Enako se lahko zgodi, če operacije ne izvedejo. Macey že vse svoje otroštvo preživlja v bolnišnicah, saj se je rodila z redko, a nevarno boleznijo, imenovano visceralna miopatija, zaradi katere ji odpovedujejo prebavila. Bolezen povzroča hude trebušne krče, zaradi česar 16-letnica težko obiskuje tudi šolo. Poleg hudih bolečin se pogosto spopada s slabostjo, bruhanjem in diarejo.

Princeska
A za en dan je lahko postala princeska. (Foto: Facebook)A Macey bo vsaj en konec tedna lahko živela normalno življenje najstnice, saj se pripravlja na nov izbor za najstniško Miss Maryland ZDA. Marcy se redko lepo uredi, a tokrat se je lokalna skupnost zbrala, da bi naredila ta dan še posebej lep zanjo. Podjetja so zbrala sredstva, ki so bila potrebna za njeno novo oblekico, lepe fotografije, frizerja, makeup in celo njeno spletno stran. Za Baltimore Sun je povedala, da komaj čaka, da se bo oblekla kot princesa in da bo nadela visoke pete.

Macey so bolezen diagnosticirali še, ko je bila njena mati noseča in deklici so zdravniki napovedali le teden dni življenja. Spopada se namreč s hujšo obliko bolezni, saj to bolezen sicer lahko zdravijo z zdravili. Do sedaj je prestala že več kot 70 operacij, zdravniki pa so sedaj opozorili starše, da lahko vse naslednje operacije deklici le še bolj škodijo kot koristijo.

Macey trenutno hrano prejema introvenozno prek srca, saj so njena prebavila že preveč prizadeta, da bi se lahko hranila preko ust. Ker nima dovolj energije, pa tudi v šolo ne more več za dolgo. ''Večino mojih dni preprosto preležim v postelji, kjer se spopadam z bolečino in jo preprosto skušam le odmisliti,'' je povedala deklica. ''V bolečinah sem ves čas, vprašanje je le, v kakšni stopnji bolečine.'' Ko je bolečina prehuda, mora jemati močne protibolečinske tablete ali pa jo morajo odpeljati v bolnišnico.

Edino zdravljenje, ki ji je trenutno na voljo, je le še presaditev prebavnega sistema, a se skupaj z mamo še nista uspeli odločiti, ali naj Macey dajo na čakalno listo za sprejem darovanih organov ali ne. Zdravniki bi ji morali presaditi želodec, jetra, trebušno slinavko in črevo. Operacija pa je seveda zelo tvegana. Brez nje pa ji bo kmalu odpovedalo tanko črevo.

Njena mati Mickey je za The Sun v solzah povedala: ''Rada bi, da je stara 18 let in da sama sprejme odločitev. Doma se ne pogovarjamo več o domačih nalogah, pa čeprav ima Macey še tri brate in sestre. Pogovarjamo se le še o njeni smrti.''

A tekmovanje za najstniško miss je družini podarilo nekaj trenutkov, ko lahko vsaj za trenutek odmislijo njeno smrt. ''Vsakič, ko vidim, da se česa veseli, se mi odvali kamen od srca,'' pove njena mati. Macey pa doda: ''Nikoli ne morem početi nič posebnega, kljub temu je to nekaj posebnega in tekmovanja se zelo veselim.''

Pred kratkim je preizkusila več oblačil in odločila se je, da bo nosila srebrno oblekico z bleščicami. ''Nikoli nisem nosila tako fine in princeskaste oblekice,'' je rekla Macey, ko je nadela oblekico: ''Počutim se kot Pepelka in navdušena sem nad to oblekico.''

Princesa
Macey komaj čaka svoj nastop na izboru za najstniško miss. (Foto: Facebook)

''To tekmovanje je darilo za njen rojstni dan,'' je povedala njena mati Mickey. Macey je namreč ravno na dan, ko je preizkušala obleko, praznovala 16. rojstni dan. Lepotno tekmovanje se bliža, njena družina pa se že veseli njenega nastopa. Njena mati Mickey je dejala: ''Še zdaj ne morem verjeti, da bo nastopila in ne bom verjela, dokler je ne vidim na odru. Vsak dan si rečem: ''O, moj Bog, nam bo res uspelo? Kar ne morem verjeti, da se bo to res zgodilo.''

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave