15.12.2018
LJ
/ -1°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

4 od njih so umrle, 5 jih je na intenzivni negi

77 žensk s cistično fibrozo se je pogumno slikalo za knjigo fotografij, imenovano Salty Girls, s katero je kanadski fotograf Ian Pettigrew želel povečati osveščenost o tej redki dedni bolezni. Na žalost so štiri izmed deklet še pred izdajo knjige umrle, pet pa jih je trenutno na intenzivni negi v bolnišnici, kjer se borijo za svoje življenje.

Cistična fibroza - 2
77 žensk se je slikalo za knjigo SAlty Girls, s katero je kanadski fotograf želel povečati osveščenost o cistični fibrozi. (Foto: Ian Pettigrew/Salty Girls)

77 žensk, ki se je fotografirala za knjigo Salty Girls, je svojo izkušnjo s cistično fibrozo v knjigi opisalo z nekaj besedami, dovolile pa so tudi, da je fotograf Ian Pettigrew ovekovečil njihova telesa in posledice te bolezni. 46-letni fotograf iz Kanade, ki se prav tako spopada s cistično fibrozo, je na ta način želel povečati osveščenost o tej redki dedni bolezni, ki prizadene predvsem pljuča in prebavni sistem.

Cistična fibroza - 3
Cistična fibroza najhuje prizadene dihala in prebavni sistem. (Foto: Ian Pettigrew/Salty Girls)

Za Daily Mail je pojasnil, da so štiri dekleta iz njegove knjige (kjer je bilo fotografiranih 77 žensk) še pred izdajo zaradi cistične fibroze preminile, pet pa jih je trenutno na intenzivni negi, kjer se borijo za svoja življenja. Mlada ženska Erin Phillips, ki je pozirala v nedrčku in s pivom v roki, je zaradi bolezni morala letos na presaditev pljuč. A po operaciji je utrpela infekcijo, ki je bila zanjo usodna. Nekaj tednov pred svojim 31. rojstni dnevom je umrla.

Cistična fibroza je bolezen, ki je dedna in je posledica dveh okvarjenih genov, ki povzročata, da telo ne proizvaja redke sluzi, ki redno čisti organe, kot so pljuča, a proizvaja gosto , lepljivo sluz, ki otežuje delovanje pljuč, trebušne slinavke in drugih organov. Pljuča lahko zamaši, povzroča sesedanje pljuč, različne okužbe in razvoj kroničnih bolezni.

Če pride do infekcije pljuč, se bolnik spopada z nenehnim kašljem, kratko sapo, piskanjem v pljučih, pridobivanjem telesne teže. Če so pljuča že preveč poškodovana, je edina možnost za bolnika presaditev pljuč. ''Erin so pljuča presadili, a se ni več mogla boriti proti infekciji. Njeno telo je nato novi organ zavrnilo,'' je pojasnil fotograf in dodal: ''Brazgotine, ki jih ponosno nosi na fotografijah v knjigi, so dokaz, da se je z vso močjo borila in da je živela svoj življenjski moto, ki gre takole: 'Ne bodi jokav in občutljiv. Bodi pogumen in brilijanten!' Tega se je držala in tudi druge spodbujala, da ostanejo močni.''

Fotograf je svojo idejo za knjigo dobil po tem, ko je v medijih slišal zgodbo manekenke, ki ima Crohnovo bolezen in je v bikiniju pozirala s svojo stomalno vrečko. Pa tudi ko je v pogovorni oddaji Tyre Banks videl intervju z manekenko, ki trpi za vitiligom – kožno boleznijo, zaradi katere je njena barva kože lisasta. Takrat je spoznal, da mora tudi sam narediti knjigo fotografij bolnic s cistično fibrozo. Projekt je poimenoval Salty Girls (slana dekleta), saj imajo ljudje, ki se spopadajo s cistično fibrozo več soli v svojem potu kot preostali.

''Predstavljajte si, kako je odraščati s cistično fibrozo v današnjem svetu, ko družba in mediji zahtevajo popolno telo in ko je sramovanje svojega telesa postala vse preveč pogosta praksa. Predstavljajte si, da so vam presadili pljuča in so ostale brazgotine ali pa jetra in trebušno slinavko in so brazgotine vidne povsod po telesu. Ker cistična fibroza prizadene tudi prebavni trakt, imajo dekleta večinoma nizko telesno težo in jih mnogi označijo za 'anoreksične'. A to je realnost številnih žensk s cistično fibrozo,'' še doda.

Cistična fibroza - 1
Mlada ženska Erin Phillips, ki je pozirala v nedrčku in s pivom v roki, je zaradi bolezni morala letos prestati presaditev pljuč. A po operaciji je utrpela infekcijo in nekaj tednov pred svojim 31. letom umrla. (Foto: Ian Pettigrew/Salty Girls)

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 8
 
nevica 15.10.2015 05:29:03
In cilj tega ozaveščanje je? Saj nič ne pomaga, če je dedno. Ali se lahko bolj zdravo vedeš, če imaš to bolezen? Ali lahko bolj zdravo ješ in si bolj zdrav - drugega kot biti odvisen od medicine ni - torej stroka naj se ozavesti in napreduje - in sicer v smislu najtežjega - zdravljenja genskih bolezni.
tina202 16.10.2015 14:04:43
nevem, naprimer kot je napisal/a že CyChick8, zdravi ljudje se premalo zavedamo kaj imamo...
PegySue 14.10.2015 17:26:15
Grozno,kako nekateri ljudje trpijo.
 
CyChick8 14.10.2015 17:18:43
Srečni smo lahko tisti, ki smo zdravi.
slovenc79 18.10.2015 02:33:13
tako je. ampak na srečo se ni za zanašat. zdravje je naša lastna odgovornost in naša skrb in morala bi biti vedno na prvem mestu. žalostno je da mora veliko ljudi zbolet, da se zave kako pomembno je zdravje.
1airbus 14.10.2015 16:07:46
To pa je matematika,še ajnštajn nebi to razvozlal.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave