21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

5 opozorilnih znakov raka dojke, ki jih večina žensk ignorira

Rak dojke je najpogostejša oblika raka pri ženskah, za katero v Sloveniji vsako leto zboli okoli 1000 žensk. Za boljše preživetje je ključnega pomena zgodnje odkrivanje raka dojke. Tu je 5 opozorilnih znakov, ki jih večina žensk ignorira.

Rak dojke
Bolnice z rakom dojke so bolečino v hrbtu opisale kot pritisk na rebra in hrbtenico ali bolečino v zgornjem delu hrbta, kjer je občutek, kot da izvira iz kosti. Bolečina je lahko tudi znak, da se je rak dojke razširil na hrbtenico. (Foto: davidwolfe.com)

1. Novo znamenje

Večje število znamenj večinoma povezujemo z večjim tveganjem za kožnega raka, a je lahko povezano tudi z rakom dojke. V eni izmed študij, kjer so raziskovalci spremljali 89 902 žensk, starih od 40 do 65 let, se je pokazalo, da so imele ženske, ki so v 18 letih razvile največ novih znamenj, tudi pogostejšo diagnozo rak dojke. Strokovnjaki so odkrili, da so imele za 13 odstotkov večje tveganje za razvoj raka dojke kot tiste ženske, ki z leti niso pridobile veliko novih znamenj. Prav zato je dobro, da redno pregledujete svoja znamenja in se redno odzivate na povabila za mamografijo dojk.

Kašelj
Rak dojke se pogosto razširi na pljuča, zato se lahko ženska spopade z vztrajnim kašljem ali hripavostjo. Najpogostejši znak pri ženskah, ki se jim je rak dojke razširil na pljuča, je tudi kratka sapa in suh kašelj. (Foto: Thinkstock)

2. Vztrajen kašelj

Rak se običajno začne na enem območju, čemur rečemo primarni rak. Ko napreduje, lahko zaseva v druga področja telesa, čemur pravimo sekundarni rak. Rak dojke se pogosto razširi na pljuča, zato se lahko ženska spopade z vztrajnim kašljem ali hripavostjo. Najpogostejši znak pri ženskah, ki se jim je rak dojke razširil na pljuča, je tudi kratka sapa in suh kašelj.

3. Spremembe mehurja ali prebave

Rak dojke lahko povzroči tudi hormonske spremembe, ki lahko izsušijo sečnico in povzročijo, da težko nadzorujemo svoj mehur. Temu rečemo tudi inkontinenca – stanje, pri katerem ženska ob kašlju, kihanju, telovadbi ali drugi aktivnosti opazi uhajanje urina. Poleg tega tudi urinira dlje časa kot nekoč, da popolnoma izprazni mehur. Če se spopadate s temi znaki, obiščite zdravnika.

4. Utrujenost

Utrujenost je pogost znak raka dojke. Gre za utrujenost, ki ni povezana s spanjem, kar pomeni, da lahko spite in počivate dovolj časa, a ste še kar utrujeni. Običajno je utrujenost zelo močna in pri bolnikih z rakom utrujenost navadno spremljajo še bolečine, motnje spanja in depresija. Strokovnjaki menijo, da do utrujenosti pride zaradi neravnovesja kemikalij v telesu, ki nastane zaradi bolezni.

5. Nepojasnjena bolečina v hrbtu

Bolečina v hrbtu je pogosta težava, s katero se spopade 8 od 10 ljudi vsaj enkrat v življenju. A bolečina v hrbtu je lahko tudi znak raka dojke v času, ko se rakave celice oblikujejo. Bolnice z rakom dojke so bolečino v hrbtu opisale kot pritisk na rebra in hrbtenico ali bolečino v zgornjem delu hrbta, kjer je občutek, kot da izvira iz kosti. Bolečina je lahko tudi znak, da se je rak dojke razširil na hrbtenico.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave