21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

5 opozorilnih znakov raka dojke, ki jih večina žensk ignorira

Rak dojke je ena najpogostejših bolezni po svetu, saj se z njo spopade vsaka osma ženska in tudi na tisoče moških. Prognoza bolezni je boljša, če jo odkrijemo zgodaj. Tu je 5 simptomov, ki jih pogosto spregledamo in se pojavijo v poznih fazah.

Rak dojke
(Foto: iStock)

1. Vztrajen kašelj

Vztrajen suh kašelj, kratka sapa in oteklo grlo lahko nakazujejo na to, da so se rakave celice iz dojke razširile v pljuča. Težava se pokaže pri 60 do 70 odstotkih žensk z rakom dojke z napredovanim rakom dojke. A veliko pacientov spregleda te simptome, saj so podobni manj resnim simptomom prehlada ali gripe. Vendar v tem primeru rakave celice dražijo sluznico okoli pljuč, zaradi česar pride do težav pri dihanju in nabiranja tekočine. Nekatere ženske se spopadejo tudi z bolečino v prsih ali močnim kašljem, ki se ne preneha. Če se s temi simptomi spopadate nekaj tednov, se posvetujte z zdravnikom.

2. Veliko znamenj

Čeprav na novo nastala znamenja navadno povezujemo s povečanim tveganjem za kožnega raka, kožni rak ni vedno razlog zanje. Študija opravljena na 5956 ženskah je pokazala, da imajo ženske z največ znamenji za 13 odstotkov večje tveganje za raka dojke. Tveganje se poveča pri ženskah v pred menopavzalnem obdobju.

Druga študija, ki je bila izvedena na 74 523 ženskah (Nurses Health Study), je pokazala, da je bilo tveganje za raka dojke večje za 35 odstotkov pri ženskah, ki so imele 15 ali več novonastalih znamenj, 15 odstotkov višje pri tistih, ki so imele od 6 do 14 dodatnih znamenj in 4 odstotke višje pri tistih, ki so imele manj kot 5 novih znamenj po telesu. Če se spopadate z novimi znamenji po telesu ali opazite spremembo obstoječih znamenj, potem se posvetujte z zdravnikom.

Dojka
(Foto: powerofpositivity.com)

3. Utrujenost

Utrujenost je najpogostejši znak raka. Prav tako je utrujenost pogost simptom bolezni ščitnice ali hormonskega neravnovesja, kar prav tako ne smemo ignorirati. Gre za utrujenost, ki se ne preneha tudi, če se dobro naspite ali si vzamete več časa za počitek. Utrujenost pogosto spremlja depresija, slab spanec in nenehne bolečine. Lahko občutite tudi šibkost v telesu ali utrujenost brez posebnega razloga.

Raziskave kažejo, da ena od 10 pacientk z rakom dojke izkusi močno utrujenost med zdravljenjem. A ta simptom se lahko pojavi tudi v zgodnji fazi bolezni in traja več mesecev do konca zdravljenja. Če imate ves čas nizko energijo in ste ves čas utrujeni, obiščite zdravnika.

4. Težave s prebavo

Napihnjenost, zaprtje, težave z inkontinenco ali občutljivost so prav tako eden od pogostih znakov raka dojke. Rak povzroča namreč hormonske motnje, ki vplivajo tudi na prebavila in na funkcijo drugih organov v telesu. Nekateri pacienti se spopadejo z uhajanjem urina, ko se smejejo, kašljajo ali kihajo. Drugi povedo, da dobijo v trenutku močno potrebo po tem, da izpraznijo mehur.

Rak povzroči velik stres na telo in povzroči hormonsko neravnovesje, zaradi česar je lahko prizadet tudi prebavni sistem. Bolečine v trebuhi in medenici, spremembe pri odvajanju, izguba apetita, nepojasnjena izguba telesne teže, napihnjenost je lahko nekaj simptomov, ki se pojavijo.

5. Bolečina v hrbtu

Osem od desetih žensk z rakom dojke, se bo spopadlo tudi z bolečino v hrbtu, saj jo povzroča širjenje rakavih celic na hrbtenico. Bolečinev hrbtu so seveda pogosteje posledica dolgotrajnega sedenja, slabe drže, dvigovanja težkih bremen, artritisa ali poškodb, a lahko se pojavijo tudi pri raku dojke.

Ko je bolečina povezana z rakom, daje občutek, kot da prihaja iz kosti in ustvarja pritisk na hrbtenico in rebra. Nekatere ženske imajo zaradi te bolečin težave pri premikanju ali težko spijo. Težava lahko oslabi kosti in vodi do zlomov.  Bolečino v hrbtu, ki je posledica raka, običajno spremlja slabost, utrujenost, zmedenost, žeja, razdraženost, utrujenost in zaprtje.

Prav zato je pomembno, da svoje prsi redno pregledujete kar same. Opazujte, ali se v prsih pojavljajo kakšne bulice, zatrdline ali otekline. Tudi izcedek iz bradavice je lahko znak raka dojke. V zgodnji fazi lahko rak dojke povzroči glavobole, izgubo ravnotežja, zamegljen vid, nenehno utrujenost, težave pri uriniranju in otrplost kjer koli v telesu.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 2
 
hladnajesen 14.12.2017 13:21:17
Moja sodelavka je bila zdrava kot dren. Bolezen je prišla takorekoč čez noč. Uspešno jo je premagala: operacija, kemoterapije in sedaj je že 9 let kot rožica. Upam, da bo tako tudi v naprej!
Natalija Bajt 04.09.2018 16:00:01
Bo, bo, saj mora biti, optimisticno naprej☺☺
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave