17.06.2018
LJ
27° / 15°
Rak na debelem črevesu Preprosto zmanjšajte tveganje za raka zrel par Sva bila skupaj le zaradi otrok? Trebuh 1 sprememba pri prehrani in taka razlika Encefalitis Glavo ji bo kmalu razneslo, a je ne operirajo

5 znakov, da zaradi vaših jeter pridobivate odvečne kilograme

Slabo delovanje jeter lahko poveča tveganje za srčno-žilne bolezni, kot so ateroskleroza, visok krvni pritisk, srčni infarkt in kap. Prvi znak, da nam jetra ne delujejo več dobro, je lahko pridobivanje maščobe na trebuhu. ''Če jetra prenehajo učinkovito presnavljati maščobo, se maščoba začne nabirati okoli trebuha,'' pove ameriška zdravnica Sandra Cabot.

Trebuh
Eden od znakov, da so jetra prekomerno obremenjena, je tudi pridobivanje maščobe na trebuhu. (Foto: iStockphoto)

Dobro delovanje jeter je ključnega pomena za splošno dobro zdravje in počutje. A slabe prehranjevalne navade in škodljive razvade, kot so prekomerno pitje alkohola, uživanje predelane hrane, pitje sladkih pijač, lahko povzročijo, da se v jetrih začne nabirati maščobno tkivo. To lahko vpliva na slabše delovanje jeter in ta pomembni organ ni več tako učinkovit pri odvajanju toksinov iz telesa. Eden od znakov, da so jetra prekomerno obremenjena, je tudi pridobivanje maščobe na trebuhu. Tu pa je še nekaj preostalih prvih simptomov, ki kažejo, da bomo morali živeti bolj zdravo, da bi svojemu telesu pomagali pri odvajanju toksinov iz telesa.

Utrujenost
Kot pišejo na strani Ameriške fundacije za zdrava jetra je možno, da se toksini, ki se ne izločijo pravilno iz telesa, pričnejo nabirati v možganih. Ko se to zgodi, se lahko spopademo z občutkom 'megle' v glavi, ko ne moremo misliti jasno, imamo težave s koncentracijo in spominom. (Foto: iStockphoto)

1. Zamegeljenost misli

Težave pri koncentraciji, pomanjkanje osredotočenosti, težave s spominom, počasen odziv je nekaj simptomov, ki so lahko prvi znak zamaščenosti jeter. Kot pišejo na strani ameriške fundacije za zdrava jetra je možno, da se toksini, ki se ne izločijo pravilno iz telesa, pričnejo nabirati v možganih. Ko se to zgodi, se lahko spopademo z občutkom 'megle' v glavi, ko ne moremo misliti jasno, imamo težave s koncentracijo in spominom.

2. Kronična utrujenost

Kronična utrujenost, ki traja nenavadno dolgo in je vse pogostejša, je prav tako znak slabšega delovanja jeter. Toksini v jetrih lahko prav tako motijo presnovo mišičnih celic, kar se lahko kaže z bolečinami v mišicah in fizično utrujenostjo. Kronična utrujenost lahko vpliva tudi na naše čustvovanje in se lahko izrazi z anksioznostjo in depresijo.

3. Simptomi alergije

Zdrava jetra proizvajajo protitelesa, ki pomagajo izločiti alergene iz telesa. Zamaščena jetra pričnejo namesto izločanja alergenov le-te kopičiti. Nakopičenost alergenov sproži obrambni mehanizem možganov, ki pričnejo proizvajati histamin. Pojavljajo se splošni simptomi alergije, kot so glavobol, srbečica, draženje kože.

4. Hipertenzija

Ljudje z zamaščenimi jetri se bolj verjetno spopadejo s hipertenzijo – visokim krvnim pritiskom. Visok krvni pritisk pogosto spremlja še povišan nivo slabega holesterola, zaradi česar imajo ljudje večje tveganje za bolezni srca in ožilja. Kombinacija zamaščenih jeter in visokega pritiska lahko vodi do bolezni jeter.

5. Pospešeno potenje ali neprijeten vonj telesa

Jetra so relativno velik notranji organ. Ko delajo prekomerno, pričnejo sproščati večje količine toplote. To je še posebej pogosto pri ljudeh, ki se spopadajo že z zamaščenimi jetri. Povečana temperatura v telesu pa vodi do potenja, saj se telo skuša ohladiti. Prekomerno potenje privede do neprijetnega vonja telesa.

Potenje
Jetra so relativno velik notranji organ. Ko delajo prekomerno, pričnejo sproščati večje količine toplote. To je še posebej pogosto pri ljudeh, ki se spopadajo že z zamaščenimi jetri. Povečana temperatura v telesu pa vodi do potenja, saj se telo skuša ohladiti. (Foto: iStockphoto)

Kaj lahko naredite?

K sreči ima telo sposobnost samozdravljena. Če simptome pravočasno odkrijemo in spoznamo, da nam naš nezdrav življenjski slog škodi, se jetra obnovijo in znova regenerirajo. Telesu pa lahko pomagate z naslednjimi ukrepi:

Pivo
Zmanjšajte količino popitega alkohola. (Foto: Thinkstock)

1. Uživajte uravnoteženo zdravo prehrano

To je najpomembnejši nasvet. Kar pojemo, ima velik vpliv na zdravje jeter. Uživajte hrano, bogato z vlakninami (sadje, zelenjava, polnozrnate žitarice), s kakovostnimi beljakovinami in zdravimi maščobami. Izogibajte se hitro pridelani hrani, prekomerno soljeni hrani, nezdravim prigrizkom, sladkim pijačam in čokoladam.

2. Zmanjšajte količino popitega alkohola

Že zmerne količine alkohola lahko škodijo jetrom. Redno pitje alkohola pa lahko vodi do resnih poškodb jeter. V zadnji fazi poškodb jeter, organ postane otečen in zabrazgotinjen. Temu rečemo ciroza jeter, ki je smrtno nevarna.

3. Dobro se pozanimajte o zdravilih in prehranskih dodatkih, ki jih jemljete

Obstaja cela vrsta zdravil, ki škodijo delovanju jeter. Vedno se tudi prepričajte o stranskih učinkih zdravil, ki jih jemljete. Ta so zabeležena v navodilih za uporabo. Številni prehranski dodatki pa so žal premalo nadzorovani, zato je tudi te treba jemati previdno. O uporabi se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 3
 
spetslabdan 19.05.2017 10:24:36
fak,čist v celem članku se vidim,samo smrt me še čaka
NEneslovenc 19.05.2017 11:56:31
sraje..pa to sem jaz
Marjan Igra 19.05.2017 14:42:35
počivajta v miru....:D
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave