18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

7 stvari, ki jih vaša menstruacija sporoča o vašem zdravju

Osebni zdravniki pri kar 40 odstotkih žensk zamešajo endometriozo z močnimi menstrualnimi krvavitvami. Preverite, kaj pomenijo spremembe mesečnega perila.

Menstruacija
(Foto: iStockphoto)

Za nekatere ženske pomenijo dnevi, ko imajo menstruacijo, hude krvavitve z močnimi bolečimi krči, medtem ko jo druge ženske komaj opazijo. Težko se je sicer navaditi na te bolečine, a za nekatere ženske so običajno del menstruacije. Pomembno pa je, da ženske vemo, ali določene spremembe v menstruaciji kažejo na resno težavo.

Raziskave kažejo, da mora približno 40 odstotkov žensk z endometriozo zdravnika obiskati kar desetkrat, preden jim postavijo pravo diagnozo. Podatki celo kažejo, da 10 odstotkom žensk pravo diagnozo postavijo šele po 15 letih, ko so se prvič spopadle s simptomi. Spremembe v barvi menstrualne krvi, količini ali pogostosti menstruacije lahko kažejo na težave. Vse to je lahko tudi znak hormonskega neravnovesja, stresa ali celo raka.

1. Hormonsko neravnovesje

‘’Ženske imajo menstruacijo na vsakih 21 do 35 dni,’’ je povedala dr. Helen Webberly, splošna zdravnica iz Oxford Online Pharmacy. ‘’Če nimate rednih menstruacij, je to lahko znak hormonskega neravnovesja, ki se lahko kaže še z glavoboli, spremembami razpoloženja, nočnim potenjem, utrujenostjo, pridobivanjem telesne teže.’’

Po podatkih Klinike Mayo je normalno, da imajo ženske občasno neredne menstruacije, ki jih lahko povzročijo stres, izguba telesne teže, nosečnost ali pitje prekomerne količine alkohola. Če ste zaskrbljeni zaradi svoje neredne menstruacije, obiščite osebnega zdravnika.

2. Težave s ščitnico

To je prav tako povezano s hormonskim neravnovesjem. Ščitnica proizvaja hormone, ki so nujni za dobro delovanje telesa – vključno z rastjo, telesno temperaturo in mišično močjo. Ko nastanejo težave s ščitnico, je prizadeto celo telo. Prekomerno delujoča ščitnica lahko povzroči tudi, da ženska izgubi menstruacijo. ‘’Neredne menstruacije so lahko posledica nepravilnega delovanja ščitnice,’’ še doda dr. Webberley. Premalo delujoča ščitnica lahko vodi do utrujenosti, pridobivanja telesne teže, visokega holesterola in drugih simptomov.

3. Pridobivanje telesne teže

Ženske s prekomerno telesno težo imajo večje tveganje za težave z reproduktivnim sistemom, kot so policistični jajčniki, saj je takrat povišana raven moških hormonov. ‘’Če imate prekomerno telesno težo ali premalo kilogramov, je to lahko posledica hormonskega neravnovesja, ki povzroči tudi neredne menstruacije,’’ pove dr. Webberley. ‘’V nekaterih primerih, še posebno če je nekdo pod strogo dieto ali preveč telovadi, lahko izostane menstruacija. Vaš mesečni cikel je torej dober pokazatelj, kaj se dogaja v vašem telesu.’’

Menstruacija
(Foto: iStockphoto)

4. Ekstremni stres

Stres lahko prav tako vpliva na menstrualni cikel. Ko smo pod stresom, to vpliva ne samo na naše duševno stanje, ampak tudi na fizično zdravje. ‘’Adrenalin je hormon, ki se sprošča, ko smo pod stresom, in je namenjen temu, da se na neke okoliščine odzovemo hitro in učinkovito. Vendar adrenalin moti hormonsko ravnovesje in lahko prepreči tudi zanositev. Če se vam menstruacije ustavijo, to lahko pomeni, da potrebujete nekaj časa zase, da se znebite stresa in da poskrbite za svoje splošno zdravje.’’

5. Endometrioza

Endometrioza je boleče stanje, ki nastane, ko se sluznica na maternici začne vesti nenormalno in začne rasti zunaj maternice, na mestu, kjer so jajcevodi. Telo se ne more samo znebiti odvečnega tkiva, zato se odzove z močnimi krči in težavami z menstruacijo. Lahko tudi popolnoma ustavi menstruacijo. Natančen vzrok stanja ni znan, a bolezen je lahko podedovana ali je posledica okoljskih dejavnikov – celo prisotnosti nekaterih toksinov v okolju.

Endometrioza lahko povzroči boleče menstruacije, bolečino po spolnem odnosu, krvavitve med menstruacijami in lahko vodi do težav z zanositvijo. Prav zato je ključnega pomena, da o teh simptomih spregovorite s svojim zdravnikom.

Menstruacija
(Foto: iStockphoto)

6. Neplodnost

Čeprav je večina sprememb menstrualnega cikla majhna, so lahko resen znak, da je nekaj narobe. Nekatere od teh sprememb lahko nakazujejo tudi na težave s plodnostjo. Če vaša ovulacija ne poteka pravilno, je težko zanositi. Tudi policistični jajčniki ali endometrioza lahko vodijo do neplodnosti, prav tako tudi izrastline na maternični steni in polipi, ki lahko povzročijo tudi močne krvavitve.

‘’Če niste prepričani, kaj vam povzroča težave, je vedno nenavadne simptome dobro preveriti pri zdravniku,’’ pove ginekolog Narendra Pisal. ‘’Krvavitve med menstruacijo je lahko okoli 80 ml – kar je manj kot polovica skodelice – a veliko več žensk krvavi še bolj. Tudi močne krvavitve, med katerimi izločate veliko krvnih strdkov ali nenehno potrebujete dvojno zaščito ter menjate vložke na vsakih nekaj ur ter ste zato slabokrvni, je razlog, da obiščete ginekologa.’’

7. Rak in predrakave spremembe

Močne krvavitve so lahko tudi znak veliko bolj resne in celo smrtonosne bolezni, kot je rak na materničnem vratu. Krvavitev se lahko začne kot blaga in jo spremlja vodeni izcedek, nato pa postaja vse močnejša in močnejša. Večinoma se to zgodi pri ženskah po menopavzi, ko pa je kakršna koli vaginalna krvavitev nenavadna. Tveganje za raka na materničnem vratu se povečuje s staranjem, prav tako tveganje povečuje tudi hormonsko neravnovesje ali prekomerna telesna teža. Ženske, ki imajo več estrogena v svojem telesu, so bolj nagnjene k razvoju te bolezni.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 1
 
exdetektiv 14.04.2017 22:43:05
ohhhh...hvala bogu...nisem ženska
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave