21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

7 znakov raka dojke, ki niso zatrdline v prsih

Čeprav ob simptomih raka dojke najprej pomislimo na bulice in zatrdline v prsih, se simptomi lahko kažejo tudi drugače. Preverite, kako.

Rak dojke
Vsaka nenadna sprememba v prsih lahko kaže, da je nekaj narobe. Vključno z nenadnimi spremembami v velikosti ali obliki dojke. Nenavade bolečine v prsih ali bradavicah so prav tako simptom, na katerega morate biti pozorne ali če se bradavica nenadno prične obračati navznoter. (Foto: iStock)

Redno samopregledovanje dojk je ključnega pomena, saj lahko na ta način še pravočasno odkrijemo nevarno zatrdlino. A dobro je poznati tudi druge simptome raka dojke, kot so spremembe kože ali bradavic. Prepoznati težave pravočasno je lahko ključnega pomena pri ozdravljenju, saj zgodnje odkrivanje raka dojke izboljša možnosti za ozdravitev. Zanimiv je tudi podatek, da kar ena od šest žensk z rakom dojke zdravnika obišče zaradi drugih simptomov in ne zaradi zatrdline.

Vsaka nenadna sprememba v prsih lahko kaže, da je nekaj narobe. Vključno z nenadnimi spremembami v velikosti ali obliki dojke. Nenavade bolečine v prsih ali bradavicah so prav tako simptom, na katerega morate biti pozorne ali če se bradavica nenadno prične obračati navznoter.

Tudi koža na prsih lahko daje pomembno informacijo o tem, da je nekaj narobe. Če koža postane rdeča, luskasta, zadebeljena, nagubana ali brazdata, prosite zdravnika naj pregleda vaše prsi. Prav tako če se spopadate z nenavadnim izcedkom iz bradavic ali oteklino, toploto ali občutljivost. Pomemben znak je tudi, če imate otekle bezgavke pod rokami.

Seveda vsi ti simptomi ne kažejo takoj na raka dojke in so lahko odvisni tudi od menstrualnega cikla. Kljub temu so to vse spremembe, o katerih se je vseeno dobro pogovoriti s strokovnjakom. Če opazite kaj nenavadnega, kot je spremenjena velikost prsi, sprememba teksture, prekomerna občutljivost, spremembe v bradavicah, pa se čim prej pogovorite z zdravnikom. Če raka dojke odkrijemo dovolj zgodaj, je bolezen v številnih primerih dobro ozdravljiva.

Rak dojke
Če raka dojke odkrijemo dovolj zgodaj, je bolezen v številnih primerih dobro ozdravljiva. (Foto: iStock)

7 znakov raka dojke, ki niso zatrdline v prsih:

1. Nenadne spremembe v velikosti ali obliki dojke;

2. nenadne bolečine v prsih ali bradavicah;

3. bradavica se prične obračati navznoter;

4. koža na prsih postane rdeča, luskasta, zadebeljena, nagubana;

5. pojavi se nenavadni izcedek iz bradavice;

6. oteklina bradavic, toplota, občutljivost;

7. otekle bezgavke pod pazduho.

Kako poteka samopregled dojk?

Dekleta naj bi si že po 18. letu starosti začela redno vsak mesec pregledovati dojke, najugodneje od sedmega do desetega dneva po prvem dnevu menstruacije, v sedečem in ležečem položaju. Rak v tej starosti je izredno redek, vendar s tem ženske pridobijo na izkušnji, ki je še kako potrebna kasneje, v tridesetih in štiridesetih letih, še posebej pa po starosti 50 let. Na ta način bodo sposobne zaznati najmanjše spremembe v dojkah. Vaja dela mojstra in rešuje življenja!

Postopek:

Z blazino oziroma zvito brisačo si podložite levo ramo, levo roko pa iztegnite nad glavo. S konci iztegnjenih prstov desne roke si postopoma pretipate zgornji notranji del leve dojke od prsnice proti bradavici, nato pa še okolico bradavice same. Nadaljujete s tipanjem spodnjega notranjega dela leve dojke od prsnice proti bradavici. Nato položite levo roko pod bok in si potipate še zunanji zgornji del leve dojke od pazduhe proti bradavici. Podrobno si pretipajte tudi predel ključnice. Enako pretipate drugo dojko. Nevarne so bule, ki ne bolijo in pa spremembe na koži.

Samopregled
Dekleta naj bi si že po 18. letu starosti začela redno vsak mesec pregledovati dojke, najugodneje od sedmega do desetega dneva po prvem dnevu menstruacije. (Foto: iStock)

Ko si same pregledujete dojke, ni toliko važno, da ugotavljate, kaj pravzaprav tipate pod prsti, ampak da ugotovite, ali tipate enake strukture simetrično v obeh dojkah. Vaše dojke so namreč običajno zgrajene simetrično in če tipate v eni od dojk zatrdlino, v drugi dojki pa na identičnem mestu ne otipate nič posebnega, je to znak, da se odpravite k zdravniku.

Kot omenjeno, bodite pri pregledu pozorni še na spremembe v velikosti, obliki ali barvi dojk. Če opazite ugreznjeno ali izbočeno kožno bulo v dojki, ugreznjeno ali spremenjeno bradavico, krvavkast spontani izcedek, oteklino, rdečino ali vnetje dojk, se čim prej odpravite na pregled k zdravniku – specialistu onkologu.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave