18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

8 znakov, da vam ščitnica deluje premalo

Vaša ščitnica je majhna žleza na vašem vratu, ki ima velik vpliv na vaše telo. Proizvaja namreč ščitnične hormone, ki so odgovorni za presnovo, utrip srca, temperaturo, razpoloženje in še veliko več. Premalo aktivna ščitnica pomeni, da vaša ščitnica ne proizvaja dovolj ščitničnih hormonov, zaradi česar se lahko spopadete s številnimi težavami.

Ščitnica
Vaša ščitnica je majhna žleza na vašem vratu, ki ima velik vpliv na vaše telo. Proizvaja namreč ščitnične hormone, ki so odgovorni za presnovo, utrip srca, temperaturo, razpoloženje in še veliko več. (Foto: iStock)

1. Ves čas ste utrujeni

Premalo aktivna ščitnica povzroča hudo utrujenost. Pri tem simptomu ne gre za blago utrujenost, ki jo lahko preženemo s skodelico kave, a za utrujenost, ob kateri imamo občutek, da smo popolnoma brez energije in da nas vse okončine bolijo od utrujenosti. Prav zato lahko opazite, da spite veliko več, kot ste spali nekoč ali da potrebujete že spanec kmalu za tem, ko ste že prespali vso noč. Prav tako lahko opazite, da vas že manjše naloge močno utrudijo. Močna utrujenost je tudi eden izmed simptomov, zaradi katerih bo zdravnik hitro prepoznal bolezen ščitnice in vas poslal na testiranje krvi, kjer bodo izmerili nivo ščitničnih hormonov v krvi.

Utrujenost
Utrujenost ni običajna utrujenost, ampak je popolna izčrpanost. (Foto: iStock)

2. Pridobili ste odvečno telesno težo

Premalo delujoča ščitnica upočasni presnovo, zaradi česar posameznik lahko uživa enako količino hrane kot nekoč, le da pridobiva odvečne kilograme. Upočasnitev presnove lahko povzroči tudi zaprtje in druge prebavne težave.

3. Lasje tanki, koža postane suha in srbeča

Opazite lahko tanjšanje las in celo izpadanje las. Prav tako lahko postane suha tudi koža, na njej pa se lahko pojavijo suhi predeli, ki se ne izboljšajo, četudi nanje nanašate mastno kremo.

Lasje
Lasje postajajo vse tanjši in redkejši, koža suha. (Foto: iStock)

4. Slabo razpoloženje

Neravnovesje ščitničnih hormonov lahko vpliva tudi na proizvodnjo hormonov v možganih, in s tem na naše razpoloženje. Običajno povzroči, da smo bolj žalostni in slabo razpoloženi, lahko pa privede tudi do depresije.

5. Občutek zamegljenih misli

Ne glede na to, koliko kave spijete, težko znova pridete do točke, ko imate jasne misli in oster um. Preprosto imate ves čas občutek zamegljenosti misli, pogosto ste pozabljivi in na splošno upočasnjeni. Občutek imate, kot da se 'vlečete' skozi življenje.

6. Zaprtje

Ker se prebava upočasni, lahko pride do zaprtja, sčasoma pa še do hujših prebavnih težav, kot je sindrom razdražljivega črevesja. Prav zato je pomembno, da si uredite prehrano in ves čas uživate živila, ki preprečujejo zaprtje. Tudi gibanje pomaga. Ker ljudje s premalo delujočo ščitnico čutijo močno utrujenost, je lahko že lahek sprehod hud napor, a če vam uspe že ven na sveži zrak in se nekoliko sprehoditi, boste marsikaj naredili za boljše počutje.

Žalost
Občutek zamegljenih misli, ko tudi kava ne pomaga. Pojavi se lahko žalost, otožnost in slabo razpoloženje. (Foto: Thinkstock)

7. Močnejše menstruacije

Pojavijo se lahko tudi močnejše, bolj boleče menstruacije z več krči. V tem času si vzamite več časa za počitek in se izognite stresu, če je to le mogoče. Pomaga blaga joga ali blaga vadba, ki lahko ublaži krče. Če bi se najraje zavili v kovter in ležali, si vzemite čas za to.

8. Nenehno vas zebe

Ker se ves sistem upočasni, se pokuri manj energije. To pomeni, da je v telesu manj toplote. Opazili boste, da vas ves čas zebe in se ves čas zavijate v topla oblačila in odejo.

Če prepoznate omenjene simptome in mislite, da se spopadate s premalo delujočo ščitnico, se obrnite na svojega zdravnika in se z njim pogovorite o simptomih, s katerimi se spopadate. Že preprost krvni test lahko razkrije, da vaša ščitnica deluje premalo ali preveč.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 3
 
perovskija 16.10.2018 20:04:02
točno to
 
perovskija 16.10.2018 20:03:44
točno to
 
heretic 16.10.2018 14:38:57
Bravo, točno tako je! Kratko in jedrnato opisano počutje pri nedelujoči ščitnici.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave