Alen Kobilica se je moral soočiti z najhujšim
BOLEZNI

Alen Kobilica se je moral soočiti z najhujšim

11.10.2012, 11:17
14

Slepi in slabovidni se v vsakodnevnem življenju srečujejo z mnogimi ovirami, ki drastično spremenijo in obremenijo njihov način življenja. Zato je ob svetovnem dnevu vida o svojih težavah in osebnem boju spregovoril tudi svetovno priznani model Alen Kobilica, katerega življenje se je praktično čez noč ovilo v temo.

Slovenija beleži kar 4000 registriranih slepih in slabovidnih posameznikov, a bi teh v resnici moralo biti vsaj še enkrat več.
Slovenija beleži kar 4000 registriranih slepih in slabovidnih posameznikov, a bi teh v resnici moralo biti vsaj še enkrat več./ FOTO: dreamstime.com

Vsak drugi četrtek v oktobru praznujemo kot svetovni dan vida, ki ga podpirata Svetovna zdravstvena organizacija in Mednarodna agencija za preprečevanje slepote. Slovenija je že vse od leta 1997 vključena v globalno kampanjo z naslovom Vid 2020: Pravica do vida, s katero poskušamo preprečiti vse oblike izgube vida, ki se jim je mogoče izogniti. Zato je še kako pomembno, da se zavedamo problema slepote ter slabovidnosti same in se dodobra poučimo o načinih, kako ju prepoznati in preprečiti, v najhujšem primeru pa se z njima tudi soočiti. Prav to se je namreč zgodilo tudi svetovno priznanemu manekemu Alenu Kobilici, ki se mu je življenje praktično čez noč drastično spremenilo.

Soočiti se je moral z najhujšim

“Pred nekaj leti sem zaradi benignega tumorja na možganih moral prestati operativni poseg. Po operaciji sem 14 dni še čisto normalno videl, potem pa je v zgolj nekaj dneh moj vid nenadoma in povsem nepričakovano pošel. Diagnoza je nekako ostala v zraku. Menijo, da naj bi bila kriva posledična sprememba pritiska v ovojnici, ki je močno vplivala na optična živčna vlakna. Zdravniki so sicer rekli, da je to normalno in da se bo vid povrnil, a se to nikoli ni zgodilo“.

"Pomembno je, da svoje življenje kljub omejitvam ohranjamo čim bolj preprosto, saj tako ostajamo neobremenjeni ter kar se da pozitivni“.
"Pomembno je, da svoje življenje kljub omejitvam ohranjamo čim bolj preprosto, saj tako ostajamo neobremenjeni ter kar se da pozitivni“./ FOTO: Anja Klančnik

Življenje gre naprej

“Dejstvo je, da sem oslepel, a zelo nerad uporabljam to besedo. Ko si neko stvar ponavljaš dovolj dolgo, ta na koncu tudi obvelja. Zato se rad pošalim, da ta teden pač ne vidim tako dobro. Vid nadomestijo preostali čuti, kot sta vonj in sluh. V bistvu tako dobro slišim, da me to včasih celo moti, še posebej nadležne so na primer gneče v zaprtih prostorih. Kot tretje oko pa ti zagotovo služi palica, ki ti da to svobodo, ki jo potrebuješ. Prej sem bil namreč zelo neodvisen, saj sem lahko v vsakem trenutku vstal in šel v naravo, zdaj pa do nje sam ne morem priti. To mi zagotovo manjka, a se vsak dan znova privajam na spremembe in moram priznati, da mi gre zelo dobro“.

Šele ko sem oslepel, sem zares spregledal

“Po nenadni izgubi vida sem bil nekako prepuščen samemu sebi. V bolnišnici so mi sicer svetovali naj se včlanim v Društvo slepih in slabovidnih Ljubljana, to pa je bila nekako tudi vsa podpora, ki sem je bil deležen. Vse je na tebi in nekako se moraš znajti in priti skozi dan. To iz tebe potegne najboljše in najslabše. V takih trenutkih ne potuješ več navzven, temveč navznoter. Bolj spoznaš samega sebe in ugotoviš, kdo si v resnici. Ko vidimo, vsak dan nosimo neko masko in se pretvarjamo glede na dane situacije. Vesel sem, da se od takrat sam nisem kaj dosti spremenil, saj še vedno živim isto življenje, in to se mi zdi zelo pomembno. Tako si vedno znova dokažem neko iskrenost do samega sebe“.

Ostanite pozitivni!

“Bolezni me ni bilo nikoli strah, saj sem še vedno trdno prepričan, da je ta samo začasna. Nanjo gledam kot na neki izziv. Koliko ljudi pa ima priložnost izkusiti tako spremembo? Dejstvo je, da gre tehnologija naprej. Slišal sem, da že obstajajo mikrokamere, ki pomagajo prav posameznikom kot sem sam. Z njihovo pomočjo naj bi pacienti že zaznavali neke oblike in svetlobne spremembe. Do takrat pa vsak dan iščem sonce. Pomembno je, da svoje življenje kljub omejitvam ohranjamo čim bolj preprosto, saj tako ostajamo neobremenjeni ter kar se da pozitivni“.

Glede na celotno svetovno populacijo naj bi se v svetu s slabovidnostjo spopadalo dobrih 285 milijonov ljudi, kar 39 milijonov teh pa naj bi bilo slepih.
Glede na celotno svetovno populacijo naj bi se v svetu s slabovidnostjo spopadalo dobrih 285 milijonov ljudi, kar 39 milijonov teh pa naj bi bilo slepih./ FOTO: iStockphoto

Slepih in slabovidnih več, kot si predstavljamo

Točnega deleža slepih in slabovidnih po svetu, Evropi in v Sloveniji žal še niso natančno izmerili, a Svetovna zdravstvena organizacija s pomočjo svoje formule določa vsaj približne in domnevne statistične ocene. Glede na celotno svetovno populacijo naj bi se v svetu s slabovidnostjo spopadalo dobrih 285 milijonov ljudi, kar 39 milijonov teh pa naj bi bilo slepih. Na srečo pa se lahko evropsko območje, kamor uvrščamo tudi Slovenijo, pohvali z dokaj povprečnimi rezultati."V Evropi delež slepih in slabovidnih ne presega 13 odstotkov, kar je zelo optimistična napoved. A kaj, ko tem podatkom ni ravno moč zaupati. Merimo jih lahko zgolj s številom registriranih v Zvezo društev slepih in slabovidnih, kamor se lahko vpišejo tudi posamezniki, ki ne ustrezajo pogojem Svetovne zdravstvene organizacije. Žal pa je še več tistih, ki tem ustrezajo, a se jim v tovrstna društva preprosto ne ljubi včlaniti. Zaenkrat je prijavljenih okrog 4000 bolnikov, a je teh v resnici zagotovo vsaj še enkrat več," pojasnjuje doc. dr. Barbara Cvenkel, dr. med., ki vodi glavkomsko ambulanto na očesni kliniki v Ljubljani.

Najpogostejši vzroki za slepoto in slabovidnost v Sloveniji so predvsem starostna obolenja ter očesni glavkom oziroma zelena mrena.
Najpogostejši vzroki za slepoto in slabovidnost v Sloveniji so predvsem starostna obolenja ter očesni glavkom oziroma zelena mrena./ FOTO: teclasap.com

Slepota in slabovidnost – v čem je razlika?

Slabovidnost

Slabovidnost pomeni takšno okvaro vida, kjer očala ali kontaktne leče ne zadostujejo za normalno branje ali opravljanje vsakodnevnih opravil. To pomeni, da sta človekova centralna in periferna vidna ostrina tako okvarjeni ali zmanjšani, da njegova sposobnost vida ne presega od 10 do 30 odstotkov.

Slepota

Slepota pa je že skrajno stanje, za katerega je značilna vsaj delna ali pa celo popolna nezmožnost videnja, odvisno od kategorije, v katero je pacient uvrščen. Posameznik, katerega boljše oko ima vsaj 5-odstotno sposobnost vida, še lahko zaznava nenadne svetlobne spremembe. Žal pa isto ne velja tudi za ljudi, ki na boljše oko zaznavajo zgolj 2 odstotka ali pa še manj. Ti živijo v temi in veljajo za popolnoma slepe. Seveda pa mnogi pozabljamo na enega izmed glavnih akterjev – ostrino vida. Tako je lahko slep tudi človek, ki sicer zelo dobro vidi, v kolikor je njegova ostrina vida toliko zmanjšana, da ne dosega niti 5 stopinj.

Kaj ju lahko povzroči?

Katarakta ali siva mrena

Katarakta, drugače imenovana tudi siva mrena, velja za enega izmed najpogostejših vzrokov oslabljenega vida v odrasli dobi. Prizadene kar 50 odstotkov ljudi, ki se spopadajo s slepoto ali slabovidnostjo, ta odstotek pa z leti le še narašča. Zaradi nje pride do zmanjšane prosojnosti očesne leče do te mere, da postane vid močno moten. Povzročijo jo lahko številna neizogibna stanja, kot so starostne spremembe, leče, sladkorna bolezen, okužbe ali pa celo nekatera zdravila, zato bodite še posebej pozorni na naslednje simptome:

- Poslabšanje vida
- Dvojni vid
- Pojav senc v vidnem polju
- Oslabljeno zaznavanje barv
- Oteklost očesne leče
- Belkasta sled, ki zamotni sprednji del leče

Ob pravočasni postavitvi diagnoze jo lahko poskusite zdraviti s pomočjo predpisanih očesnih kapljic. Te s pomočjo jodidov ustavijo ali pa vsaj upočasnijo nezaželen proces zamotnjevanja leče, ki jo je v tem primeru potrebno kirurško odstraniti. Tovrstna operacija sodi med enega izmed najbolj pogostih posegov v oftalmologiji, saj jo lahko izvedejo ne glede na starost, obenem pa je tudi popolnoma varna. Okrevanje s pomočjo tablet za preprečitev okužb in raznih vnetij je relativno hitro in enostavno.

Najpogostejši simptomi, ki opozarjajo na tovrstna obolenja, so predvsem poslabšanje vida, pojav rdečice in solzenje očesnega zrkla.
Najpogostejši simptomi, ki opozarjajo na tovrstna obolenja, so predvsem poslabšanje vida, pojav rdečice in solzenje očesnega zrkla./ FOTO: iStockphoto

Glavkom ali zelena mrena

Glavkom, drugače imenovan tudi zelena mrena, je očesna bolezen, ki prizadene in okvari očesni živec ter nepovratno poslabša našo sposobnost vida. Ogroža predvsem starostnike nad 40. letom starosti, ki se spopadajo z visokim očesnim tlakom. Ta se poveča, kadar očesna tekočina ne odteka iz očesa in se v njem zadržuje, posledično pa močno stisne tudi vidni živec in povzroči odmrtje živčnih vlaken. Posamezniki pri gledanju običajno ne opazijo večjih sprememb vida, zato je še kako pomembno, da smo pozorni na kakršne koli opozorilne znake:

- Solzenje
- Pordelost
- Zamegljen vid
- Razširjene zenice
- Občasni glavoboli
- Bolečina v predelu oči
- Videnje sija okrog luči

Hujše bolečine v predelu očesa so lahko že resen opomin na pregled pri oftalmologu, ki vam bo predpisal ustrezno zdravljenje. Najprej bo poskusil znižati tlak v vašem očesu s pomočjo očesnih kapljic, ki povečajo odtekanje prekatne vode v očesu. Ker pa se bolezen še kako hitro širi in napreduje, pa bosta morda potrebna tudi laserski ali pa celo operativni poseg. Zdravljenje ni boleče in lahko poteka ambulantno. Če z njim ne boste pravočasno začeli, se lahko soočite s trajno in nepovratno okvaro vida, zato nikar ne tvegajte.

V začetnih stadijih bolezni si lahko pomagate že s preprosto uporabo očesnih kapljic.
V začetnih stadijih bolezni si lahko pomagate že s preprosto uporabo očesnih kapljic./ FOTO: iStockphoto

Degeneracija makule oziroma rumene pege

Starostna degeneracija makule oziroma rumene pege se odraža v spremembah na očesnem ozadju, saj je prav ta odgovorna za podrobnosti vida. Na razvoj in napredovanje bolezni med drugim vplivata tudi visok krvni tlak ter slaba prekrvavitev, najpogosteje pa gre za starostne spremembe, pri katerih bolnik slabše vidi. Na srečo stanje nikoli ne vodi do popolne slepote, a vendarle močno vpliva na razpoznavo barv in manjših podrobnost, zato nikar ne zanemarite naslednjih simptomov:

- Oteženo branje
- Zamegljenost
- Slabše zaznavanje svetlobe
- Nesposobnost določanja barv
- Nesposobnost videnja podrobnosti
- Temna ali slepeča pika v centralnem vidu
- Navidezno poskakovanje opazovanih predmetov

Starostno degeneracijo makule moramo nujno zdraviti, saj je progresivna in se hitro slabša. Ob ranem odkritju lahko simptome lajšamo že s pomočjo antioksidantov v obliki tablet, resnejše oblike bolezni pa zahtevajo celo lasersko terapijo. Pri tej z intenzivnim žarkom svetlobe uničijo obolelo mesto in s tem obvarujejo preostali del rumene pege pred propadanjem. Sicer pa so prava novost na področju zdravljenja tudi priljubljena in izredno učinkovita biološka zdravila.

Diabetična retinopatija

Diabetična retinopatija je bolezensko stanje, ki se pojavi pri večini sladkornih bolnikov in se običajno kaže v spremembah na očesnem ozadju. Razlikujemo neproliferativno oziroma blažjo obliko, kjer pacienti še nimajo težav ali pa šele počasi izgubljajo vid, in proliferativno obliko, pri kateri pa se zaradi zmanjšane preskrbe mrežnice s kisikom že razrastejo nove žile. Te so bolj ranljive in pogosto zakrvavijo, zato je zelo pomembno, da ste pozorni na tovrstna svarila:

- Bliskanje
- Potujoče lise
- Zamegljena slika
- Nenadna izguba vida
- Odstop mrežnice
- Pojav novih, zakrvavljenih žil
- Krvavitve v steklovini in mrežnici

Standardno zdravljenje diabetične retinopatije je laserska fotokoagulacija. Izvaja se z uporabo biomikroskopa, ki omogoči povečavo in stereoskopsko sliko. Na anestezirano roženico se postavi prizma, ki laserske žarke usmerja na obolela mesta. Anestezija roženice je z anestetičnimi kapljicami lokalna, poseg pa je presenetljivo udoben in izjemno natančen.

Na preventivni pregled pri oftalmologu bi se morali naročiti vsaj 1-krat do 2-krat na leto.
Na preventivni pregled pri oftalmologu bi se morali naročiti vsaj 1-krat do 2-krat na leto./ FOTO: Thinkstock

Zavestno ju lahko tudi preprečite!

Kljub temu da sodobna tehnologija in medicina ponujata že številna revolucionarna zdravljenja, pa tudi ta ne bodo vedno zagotovo učinkovala. Tovrstne bolezni namreč pogosto odkrijemo, ko je žal že prepozno. “Največjo težavo predstavljajo predvsem starostniki po 55. letu starosti, saj vse tovrstne simptome pripisujejo običajnim starostnim spremembam. Ne zavedajo pa se, da je prav starost glavni vzrok za razvoj in pojav nekih novih nevarnih bolezni, med katere spadata tudi postopno ali pa nenadno pešanje vida. Ne pozabite, da lahko ogromno naredite že z rednimi preventivnimi pregledi pri oftalmologu, ki bo bolezni zagotovo še pravočasno prepoznal,“ opozarja doc. dr. Barbara Cvenkel, dr. med. K temu pa bosta dodatno pripomogla še zdrava prehrana bogata z vitamini in zaščita s sončnimi očali v mladosti.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

 

Komentarji (14)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Diana45
13.10.2012, 3:29:34
+15
Še jaz bi dodala moje doživetje. Tudi jaz sem imela dve hudi možganski operaciji, ki sem za majhen las preživela. Tako, da hvala bogu po operaciji sem se počutila zelo dobro na kar je tudi presenečalo vse nevrokirurge. Mene je operiral na akademik prof. dr. Dolenc. Do groba mu bom hvaležna, ki mi je izvedel operacijo brez posledic. Glede te slepote, ki jo žal ima naš Kobilica je pri meni tudi tako prihajalo. Naenkrat sem videla dvojno, trojno sliko in potem popolnoma slepa in to je trajala par urc in hvala bogu vid se je povrnil na srečo. Takrat sem še jemala tablete Tegretol iz preventive, da ne bi dobila epileptične napade. Hvala bogu nisem imela še niti 1x epileptičnih napadov tako, da po nasvetu profesorja sem prenehala jemati tab. Tegretol. Ko sem prenehala jemati Tegretol se je stanje bistveno izboljšalo in nikoli več se mi ni dogajalo, da bi imela dvojno, trojno sliko ali slepota. Tudi z ravnotežjem sem imela težave in odkar ne jemljem Tegretol se mi je zdravstveno stanje bistveno izboljšalo. (Potrkam na les... Resnično sem zelo hvaležna vsem nevrokirurgim v jubljani posebej prof. dr. Dolencu in dr. Pregelju za dobre nasvete in vedno sta mi stala in mi še stojita ob strani in vedno jih lahko pokličem, če je slučajno kaj narobe. Vedno dobim kakšen koristen nasvet. Pa tudi v Soči se trudijo, da se počutim čim boljše. Alenu pa želim veliko sončka in lepih dni. Lep pozdrav p.s. Aja pa še to, operacije sem imela leta 2010 tako, da sem imela kar 2. operacije ena je bila maja in druga op. je bila julija....
tirolec
12.10.2012, 19:49:28
+38
Ja tudi meni je všeč stavek, ki ga je povedal: "šele, ko sem oslepel, sem zares spregledal". Verjamem, zato ti želim res vse naj naj na življenjski poti, saj eni ki vidijo, nikoli ne spregledajo...;)
OhYeah.
12.10.2012, 16:56:39
+124
Ta človek je pa edini, ki je vreden v tej Sloveniji da se o njem piše. Lahko bi iz vseh ravij razne žagarce in gostilne zamnejali z enim členkom vč o njem. Njegova pogumnost, trud, in predvsem volja. Alen želim ti vse najboljše v življenju!
OhYeah.
12.10.2012, 16:58:37
+91
ps. Spomnim se njegovega dokumentarnega filma. Imel je punco ki ga je pustila z opravičilom: "Pred oslepitvijo sva bila kot fant in punca, zdaj, ko je Alen oslepel pa moram za njega skrbeti kot mama." Še dobro da je ta punca šla stran od njega, Alen zasluži boljšo.
Gauner
12.10.2012, 17:47:24
+30
tega pa sploh nism vedla...katastrofa....in zakaj je bila potem z njim? zaradi ljubezni očitno ne
PegySue
12.10.2012, 13:24:15
+104
Bravo Alen za pogum! Zanimiv se mi zdi tudi stavek "Šele ko sem oslepel, sem zares spregledal." Marsikaj pove o njegovi volji,razmišljanju... Vsekakor ne samo lep tip,pač pa oseba,ki je zelo močna in razmišlja pozitivno.
kr_en1
12.10.2012, 12:55:58
+15
Življenje je polno presenečenj... dobrih in slabih... pomembno je kaj se od vsake največ potegnemo... grdo rečeno... ma če bi bili vsi slepi bi bil svet dosti lepši...
hitra
12.10.2012, 12:00:31
-68
koliko jaz vem alen ni slep. na eno oko vidi obrise, na drugo je pa tud vidi. jaz mislim da so slepi tisti, ki ne vidijo nič, al kako??? kr neki
PegySue
12.10.2012, 13:19:39
+88
Eni so slepi tudi z vidom....
pomlad14
11.10.2012, 13:19:09
+28
Me veseli, da je spoznal samega sebe. Žal marsikdo ne ceni svojega življenja, živi razduzdano življenje, zapravlja del sebe ter ker ima prevelik ego, in se hkrati pokriva z masko ter skriva pred samim seboj. Šele težke življenske situacije ponavadi prisilijo človeka, da končno spregleda. No nekateri imajo tako velik ego, da jih niti, če se spopadejo s težko življensko preizkušnjo, ne da prepričati, da obstaja tudi notranji svet in ni vse samo bleda podaba, ki jo odraža zunanjost. 95% človeštva je dandanes zaslepljenega in daleč stran od Boga in to zato, ker zmeraj nasede in verjame vsemu, kar mu kdo kaj ponudi in kaj se dogaja v zunanjem svetu, ki pa je samo iluzija. Kdor se je rešil teme je rešen, ostali pa še na veke ne bodo videli svetlobe.
Piksi79
12.10.2012, 12:20:50
-9
to je pa tko k ti dohtarji rečejo da moraš po operaciji jest antibiotike pa jih nočeš...
devlon
11.10.2012, 10:10:59
+28
'starostniki nad 40. letom...' pazite se :)
Starazemlja
11.10.2012, 10:20:36
+36
meni je tudi to padlo v oči...nisem vedla, da sem že starostnik :))))
Ma Teja 1
11.10.2012, 11:13:23
+13
pa vsi ti simptomi, ajme meni,... :)) svašta, tako splošni, da lahko pomenijo marsikaj...
NOVICE
Ženske niso princese, moški pa niso glina, da jih ...
ŠPORT
Žvižgi na Bernabeuu po senzacionalnem porazu ...
POP IN
'Ne najdem primerne besede, medtem ko berem, da ...
TV ODDAJE
'Ni lahko imeti uspešnega razmerja'
VIZITA.SI
Kateri hrani se morate odreči, da zmanjšate ...
OKUSNO.JE
Hitro pripravljena sladica, ki se vedno posreči!
ZADOVOLJNA.SI
Lea Sirk priznala: 'Ja, navijala sem za Raiven!'
MOSKISVET.COM
Miha iz Ljubezni po domače priznal, kaj si želi ...
BIBALEZE.SI
Deček Julijan si zasluži vašo pozornost!
CEKIN.SI
To je milijarder, ki si 'lasti' Luko Dončića!
DOMINVRT.SI
6 idealnih pasem za družine z otroki
ZADOVOLJNA.SI
Veroniki se je po operaciji spremenilo življenje