21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

Bi prepoznali zgodnje simptome ošpic?

Ošpice so zelo nevarna in visoko nalezljiva virusna bolezen, katere pojavnost se je dramatično zmanjšala v državah, kjer so uvedli cepilne programe. Brez cepljenja ošpice lahko predstavljajo pomemben vzrok smrti pri otrocih v starostni skupini od 1 do 5 let.

Ošpice
Izpuščaji pa se  pojavijo tri do pet dni po začetku simptomov. Najprej se razvijejo na glavi in vratu ter se nato razširijo po celem telesu. (Foto: iStock)

V Sloveniji smo s skoraj 40-letnim programom cepljenja dosegli močno precepljenost in močno zmanjšali pojavnost ošpic ter se s tem skoraj približali izkoreninjenju bolezni. A na žalost se v zadnjem času pojavljajo novi primeri ošpic. Zadnja večja epidemija ošpic je bila v Sloveniji leta 1995, ko je bilo prijavljenih 398 primerov. Zdravila za ošpice ni, imamo pa cepivo, ki varuje pred okužbo z virusom ošic, ki se hitro prenaša. Za virus ošpic je namreč značilna visoka kužnost, saj je zelo pomembna za preživetje virusa, ker ta razen človeka nima drugega gostitelja. Poleg tega ne more dolgo preživeti zunaj tečesa in ne more okužiti tistih, ki so bili cepljeni ali so ošpice preživeli.

Za prenos virusa je dovolj že, če kužen človek enkrat kihne, saj s tem denimo okuži vse v letalu. Dojenčki in majhni otroci so najbolj dovzetni za ošpice. Večina odraslih je bolezen že prebolela in razvila trajno imunost.

Ošpice
Zdravila, ki bi delovalo na virus, ne poznamo, zato lahko le blažimo simptome. Pomagajo blagi analgetiki, kot je paracetamol. Pri visoki vročini pomagajo hladni obkladki. (Foto: iStock)

Kako prepoznati ošpice?

Simptomi ošpic se običajno razvijejo 8 do 14 dni po okužbi. Bolezen razdelimo v dve obdobji.

1. Kataralno obdobje

Pojavi se kašelj, izcedek iz nosu, vnetje veznic in visoka vročina. Na ustni sluznici se razvijejo rdeče lise z belo sredico, ki jim pravimo Koplikove pege. To obdobje običajno traja eden do dva dni.

1. Obdobje izpuščajev

Izpuščaji pa se  pojavijo tri do pet dni po začetku simptomov. Najprej se razvijejo na glavi in vratu ter se nato razširijo po celem telesu. Sprva so v obliki posameznih rdečih lis v ravnini kože. Teden dni kasneje pa se lise združijo v večje spremembe, ki nato nekoliko potemnijo in počasi izginejo. Vročina pade kmalu po pojavu izpuščajev. Okrevanje sledi po 4 do 5 dneh.

Zapleti, ki se lahko pojavijo ob ošpicah

Pogosti zapleti, ki se lahko pojavijo so akutna okužba srednjega ušesa, bakterijska pljučnica, vnetje veznic, bronhitis, gastroenteritis in vnetje grla in sapnika. Redkeje se lahko pojavijo zapleti, ki ogrožajo življenje, kot so vnetje srčne mišice, vnetje jeter, virusno vnetje možganov, ki se kaže z zaspanostjo, hudim glavobolom, bruhanjem, težavami v govoru in izgubo sluha.

Zgodnja diagnoza ošpic je težka, saj je bolezen sprva podobna gripi. Zdravnik, ki bo pregledal otroka zaradi splošnega slabega počutja, znakom prehlada in nihajočo telesno temperaturo, bo ob odkritju Koplikovih peg postavil diagnozo ošpic. Pozna diagnoza se postavi, ko so izpuščaji vidni že po vsem telesu. Navadno se začnejo za ušesi ali na čelu in nato napredujejo naprej po telesu.

Ošpice
Za prenos virusa je dovolj že, če kužen človek enkrat kihne, saj s tem denimo okuži vse v letalu. Dojenčki in majhni otroci so najbolj dovzetni za ošpice. (Foto: iStock)

Diagnozo lahko zdravnik potrdi z imunofluorescebco (določanje količine protiteles ali antigena v tkivnem vzorcu, izolacijo virusa in serologijo (ugotavljanjem protiteles v krvi).

Zdravljenje

Zdravila, ki bi delovalo na virus, ne poznamo, zato lahko le blažimo simptome. Pomagajo blagi analgetiki, kot je paracetamol. Pri visoki vročini pomagajo hladni obkladki. Vnetje veznic blažimo s izpiranjem oči ali uporabo antibiotičnih kapljic, če tako presodi zdravnik. Boleče kraste blažimo s mazili, kot je vazelin.

Ošpice
Cepivo je pripravljeno iz 3 oslabelih virusnih sevov, ki jih vnesemo v telo s cepivom. Ti virusi spodbudijo tvorbo protiteles in zagotovijo trajno imunost. (Foto: iStock)

Cepljenje

V Sloveniji smo od leta 1968 uvedli obvezno cepljenje proti ošpicam. Pri tem uporabljamo živo kombinirano cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. Cepivo je pripravljeno iz 3 oslabelih virusnih sevov, ki jih vnesemo v telo s cepivom. Ti virusi spodbudijo tvorbo protiteles in zagotovijo trajno imunost.

Otroke s prvim cepivom praviloma cepijo v starosti od 12 do 18 mesecev in ponovno ob vstopu v šolo. Cepijo se tudi za bolezen dovzetnejši starejši in odrasli, denimo zdravstveni delavci.

Stranski učinki cepljenja

Po prvem odmerku obstaja tveganje za vročinske krče 1:1000, vendar je tveganje za vročinske krče v primeru, da se pojavi bolezen 1:200. Meningitis se po cepljenju s cepivom pojavi pri enem otroku na milijon, a pri enem od 200-500 otrok, če se okužijo z ošpicami.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave