18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Bi prepoznali raka prostate?

1350 Slovencev vsako leto zboli za rakom prostate, tako je ta rak prehitel pljučnega raka in je najpogostejši rak pri moških v Sloveniji. Bolezni prostate se najpogosteje pojavijo po 50. letu starosti, seveda pa lahko obolijo tudi mlajši.

penis
Zadnji podatki registra raka RS so pokazali, da je rak prostate postal najpogostejši rak med moškimi, saj vsako leto za njim zboli kar 1350 Slovencev, umre pa jih približno 350. (Foto: iStockphoto)

Prostata je moška spolna žleza, ki izloča snovi, ki so del semenske tekočine in omogočajo ohranitev, prehrano, gibljivost in oploditveno sposobnost semenčic. Z leti pomen te žleze upade, pojavijo pa se lahko bolezni, kot so vnetje prostate, benigno povečanje prostate ali v najslabšem primeru rak prostate. Zadnji podatki registra raka RS so pokazali, da je rak prostate postal najpogostejši rak med moškimi, saj vsako leto za njim zboli kar 1350 Slovencev, umre pa jih približno 350. ’’Tako pri nas kot drugod po svetu število obolenj prostate narašča. V prvi vrsti zaradi staranja prebivalstva, najbrž tudi zaradi vse večjega odkrivanja raka in nezdravega način življenja. Sicer pa drugi dejavniki za razvoj tega raka za enkrat še niso znani,’’ je povedal urolog prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., iz UKC Ljubljana. Poleg raka prostate je pogosto obolenje tudi vnetje prostate in benigno povečanje prostate.

Penis in vnetje glavice penisa
Težave praznjenja in polnjenja mehurja so tisti prvi znak, ki kaže na težave s prostato. (Foto: iStockphoto)

Bolezni prostate so pogostejše po 50. letu starosti, nanje pa lahko pomislite ob naslednjih simptomih:

- Čakanje na začetek uriniranja in pritiskanje ob tem;
- curek seča je tanek in se prekinja;
- občutek zasatjanja seča v mehurju;
- močan pritisk na nujno uriniranje;
- pogosto nočno uriniranje;
- okužbe sečnega mehurja in nastanek kamnov;
- nenadna zapora seča in bolečine v sečnem mehurju;
- pekoče uriniranje;
- sledovi krvi v seču ali spermi.

''Ti znaki se pojavljajo počasi in moški jih zaznajo sčasoma. Ugotovijo na primer, da je curek nekoliko slabši in da je treba iztisniti, da se sprazni mehur ali pa, da imajo nepopoln občutek praznjenja mehurja, kapljanje seča, včasih tudi nočno uriniranje zaradi polnega mehurja.Te težave praznjenja in polnjenja so tisti prvi znak, ki pa nastopi počasi in zato moški pogosto mislijo, da so normalne za starost. Seveda pa pri teh težavah takrat, ko je zelo težko izpraznit mehur, le poiščejo pomoč,'' pojasnjuje prof. dr. Kmetec.

Sicer pa naj se moški ob sumu na težave s prostato najprej obrnejo na osebnega zdravnika. Ker je osveščenost o tej bolezni vse večja, je vse večji tudi odstotek odkritega raka prostate v zgodnji fazi. ''Danes približno 80 odstotkov bolnikov za rakom prostate ugotovijo v začetni fazi, ko je bolezen omejena na prostato, približno 20 odstotokov pa šele, ko je rak prostate že razsut po vsem telesu,'' doda prof. dr. Kmetec, osebna zdravnica Simona Repar Bornšek pa pojasnjuje, da je zgodnje odkrivanje uspešno predvsem zaradi aktivnega iskanja teh pacientov: ''Zdravniki aktivno iščemo paciente in jih sprašujemo po simptomih in težavah podobno tudi v primeru srčno-žilnih boleznih. V naših ambulantah z uvedbo referenčnih ambulant opravljamo preventivne preglede pri mlajših ljudeh in med 50. in 60. letom opravljamo tudi preventivne preglede prostate. Torej moškim merimo PSA, jih vprašamo po simptomih, naredimo ultrazvok in smo bolj previdni pri tistih, ki imajo raka v anamnezi v družini in imajo težave.''

Če osebni zdravnik posumi na raka prostate, moškega napoti k specialistu, ki opravi potrebno diagnostiko. ''Pri tem nam je v veliko pomoč PSA test in na podlagi te vrednosti in drugih izvidov se odločimo, kako zdraviti raka prostate. V grobem lahko delimo raka prostate na obolenje, ki je omejeno na prostato, in na obolenje, ki gre izven prostate. Če bolnik pride pravočasno in je obolenje omejeno na prostato, je učinek zdravljenja zelo dober, govorimo o deset in več letih. V primeru, da je bolnik prišel pozno oziroma je bolezen že v napredovalem stanju, pa imamo tudi na voljo veliko načinov zdravljenja, vendar pa moramo vedeti, da v tem primeru bolezen zdravimo, ne moremo pa jo v celoti ozdraviti,'' pove urolog Sandi Poteko, dr. med., iz Splošne bolnišnice Celje.

Prostata
Prostata je moška spolna žleza, ki izloča snovi, ki so del semenske tekočine in omogočajo ohranitev, prehrano, gibljivost in oploditveno sposobnost semenčic. Z leti pomen te žleze upade, pojavijo pa se lahko bolezni, kot so vnetje prostate, benigno povečanje prostate ali v najslabšem primeru rak prostate.

Kaj je PSA (prostatični specifični antigen)?

PSA je označevalec bolezni prostate, to pomeni, da z določenimi vrednostmi PSA v krvi lahko posumimo na raka na prostati, povečano prostato ali vnetje prostate. ''Pri tem je pomembno vedeti, da nima vsak bolnik, ki ima povišano vrednost PSA, raka na prostati. Povišana vrednost je le znak, da želimo ugotoviti, za kakšno stanje prostate gre in potem raziskujemo naprej,'' pove urolog Sandi Poteko. Povišane vrednosti PSA se namreč lahko pojavijo tudi ob drugih boleznih, lahko pa tudi ob preiskavah, kot so kolonoskopija, rektalni pregled, cistoskopija. Tako teh vrednosti ni smiselno določati vsakemu bolniku. ''PSA določamo bolnikom, ki imajo simptome, ki bi lahko kazali na težave s prostato, ki so v tvegani skupini, vrednosti PSA pa uporabljajo tudi za odločitev o načinu zdravljenja in za sledenje uspešnosti zdravljenja,'' pojasni dr. Poteko.

Prav zato pri nas še ni presejalnih testov, s katerimi bi pri širši populaciji ugotavljali raka prostate, imamo pa nenaključno določanje PSA, ki se je za enkrat pokazalo kot najuspešnejše. ''Pri nas nimamo presejalnih testov, ampak nenaključno določanje PSA za razliko od ZDA, kjer so imeli zelo široko razširjen presejalni program, ki so ga sedaj opustili. Evropa tega ni nikoli počela, vendar pa je delala nenaključna testiranja in to se je pokazalo kot koristno. Dokazano je namreč, da zgodnje odkrivanje raka prostate na osnovi teh nenaključnih ugotavljanj PSA-ja zmanjša možnost pojavljanja razsutega raka prostate za 30 odstotkov,'' pojasnjuje prof. dr. Andrej Kmetec in doda: ''Torej to, kar Evropa včasih ni priporočala, danes priporoča, tako da prihaja do nasprotij, nekateri široko testiranje za PSA priporočajo, nekateri ne. Vendar mi stojimo na stališčih Evropskega združenja za urologijo.''

Žalosten moški
''Vsak bolnik, ki ima povišano vrednost PSA, še nima raka na prostati. Povišana vrednost je le znak, da želimo ugotoviti, za kakšno stanje prostate gre in potem raziskujemo naprej,'' pove urolog Sandi Poteko. (Foto: iStockphoto)

Testi za PSA v lekarni niso zanesljivi

Pri tem prof. dr. Kmetec opozarja, da testi, ki jih lahko kupimo v lekarni in kažejo vrednosti PSA niso zanesljivi. ''Ti testi so nezanesljivi, še posebej pri nizkih vrednostih PSA, kjer se odločamo ali bi šli v diagnostiko benigne ali maligne prostate. Bolj pa so zanesljivi pri visokih vrednostih, kjer že kažejo na to, da je lahko neka bolezen razširjena.''

Zdravljenje benigno povečane prostate

Benigno povečanje prostate praviloma ni življenjsko ogrožujoča bolezen, lahko pa z leti napreduje in privede do resnih zapletov, kot so ponavljajoča se okužba sečil, nastanek kamnov v mehurju, akutna zapora sečil, lahko celo ledvična odpoved. Če zdravnik diagnosticira benigno povečanje prostate, je cilj zdravljenja izboljšati pretok seča, ublažiti težave z uriniranjem in zmanjšati velikost prostate. Zdravljenje večinoma poteka z zdravili, ki izboljšujejo simptome spodnjih sečil in pretok seča, s tako imenovanimi zaviralci alfa adrenergičnih receptorjev, in zdravili, ki zmanjšujejo rast in velikost prostate, z zaviralci 5-alfa reduktaze. Glede na posamezne težave se zdravnik odloči, katero zdravilo bo predpisal. Pogosto imajo bolniki tako težave z uriniranjem kot s povečano prostato, zaradi česar potrebujejo kombinacijo obeh zdravil. Če se težave ne izboljšajo ali se celo poslabšajo, je potrebno kirurško zdravljenje.

Zdravljenje raka prostate

Raka prostate, kot že omenjeno, ugotovimo na osnovi povišane vrednosti PSA, otipanja prostate skozi črevo, predvsem pa z ultrazvočnim pregledom prostate skozi črevo, kjer s posebno iglo odvzamejo vzorec tkiva žleze, ki ga nato pregleda patolog. ''Z vzpostavitvijo diagnoze rak prostate nastane še večja dilema, kaj je najboljši način nadaljnje obravane oziroma vodenja bolezni. Nekateri bolniki ne rabijo ne operacije ne zdravljenja, to pomeni, da jih lahko opazujemo, teh ni veliko. Velika večina sedaj ugotovljenih rakov je omejenih na prostato, ko govorimo o lokaliziranemu raku prostate, ki ga lahko zdravimo z operativnim zdravljenjem, torej z odstranitvijo prostate ali z radioterapijo. V primeru lokalno napredovanega raka prostate oziroma obolenja z metastazami, pa je najpogosteje hormonsko zdravljenje oziroma, ko to zdravljenje odpove, nadaljevanje zdravljenja s kemoterapijo. Za vsakega bolnika moramo natančno ugotoviti, kakšna je razširjenost obolenja in na podlagi tega se odločimo za najboljše zdravljenje,'' pojasni urolog Sandi Poteko iz celjske bolnišnice.

Spolnost
Težave s prostao ne pomenijo konec spolnosti, četudi pride do operacije prostate. (Foto: iStockphoto)

Lokaliziran rak prostate se zdravi s klasično oepracijo ali manj invazivnima laparoskopsko ali robotsko operacijo. ''Klasična operacija je bolj invazivna kot ostali dve, robotska pa je minimalno invazivna, kar pomeni, da je bolnikom prijazna. Prostata se odstrani na enak način kot pri klasični ali laparoskopski operaciji, a so ti inštrumenti bolj gibljivi, imamo boljšo vidljivost, tako da lahko prostato odstranimo tako, da minimalno poškodujemo okoliško tkivo.'' Z operacijami s pomočjo robota so v Splošni bolnišnici Celje pričeli leta 2010 in nekaj časa je bilo zanjo potrebno doplačilo, saj je šlo za najnovejšo, dražjo tehnologijo. Doplačilo pa je bilo 1. januarja letos ukinjeno, ni pa še rešen problem financiranja.

Spolnost ob težavah s prostato

Težave s prostao ne pomenijo konec spolnosti, četudi pride do operacije prostate. ''Pri operacijah benigno povečane prostate težav s spolnostjo ni, torej ni težav z erekcijo. Pri operacijah zaradi raka prostate pa lahko pride do poškodbe živčevja pri operaciji snopa, ki oživčuje oziroma omogoča erekcijo.V tem primeru počakamo, da se težava popravi, če se ne, pa lahko pomagamo na različne načine. Danes imamo dovolj zdravil za zdravljenje erektilne disfunkcije in v skrajni fazi se lahko uporabljajo tudi kakšne druge metode,'' pove prof. dr. Andrej Kmetec.

Čeprav vzroka za nastanek raka prostate ne poznamo, pa vemo, da gre za bolezen sodobnega časa, kar pomeni, da jo lahko v določeni meri preprečimo z zdravim življenjskim slogom. Tako vzdržujte primerno telesno težo, se gibajte, izogibajte alkoholu, cigaretam in hodite na redne preventivne preglede.

Brezplačni pregled prostate

Na brezplačni pregled prostate boste lahko šli že ta teden, ko bo v okviru tedna prostate po Ljubljani potoval največji model prostate na svetu. Tako si boste lahko ogledali notranjost in zgradbo tega organa, izvedeli več o njegovem delovanju in hkrati testirali svoje zdravje. Testiranja bodo vsak dan od 10.00 do 13.00 v zdravstevnem domu Vič (ponedeljek), Center (torek), Šiška (sreda), Fužine (četrtek) in Bežigrad (petek). Tam bo na voljo tudi specialist, ki mu boste lahko zastavili dodatna vprašanja.
 

Petmetrska prostata
Na brezplačni pregled prostate boste lahko šli že ta teden, ko bo v okviru tedna prostate po Ljubljani potoval največji model prostate na svetu. (Foto: Aljoša Kravanja)

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 1
1adler 30.09.2013 13:59:02
Kaj pa Štajerska???
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave