23.10.2018
LJ
16° / 3°
Žalostna partnerja Vsaka bolezen vpliva na odnose, ki jih imamo izdelki Dermaluxe
Njena zgodba: najbolj me je prizadela izguba trepalnic
PMS, glavobol Ko udari PMS Lasje Poznate blagodejne učinke arganovega olja?

Bi radi preprečili izpadanje zob?

Potem se držite polnozrnatih živil in se izogibajte predelanim živilom, kot je bela moka, piškoti, preste in drugo pecivo. Svetovna zdravstvena organizacija je izdala opozorilo, kako pomemben je izbor zdravih živil za zdravje naše ustne votline. Na ta način boste zmanjšali tveganje za zobni karies, bolezni dlesni in celo za raka ust.

Zobje
Bolezni dlesni lahko privedejo do izpadanja zob. Za zdravje ustne votline lahko poskrbite z zdravo prehrano. Svetovna zdravstvena organizacija svetuje, da bela živila zamenjate za polnozrnata. (Foto: iStock)

Polnozrnate žitarice so boljše za vaše zobe kot bela živila, so dejali strokovnjaki iz Svetovne zdravstvene organizacije. Analizirali so 33 raziskav o oralnem zdravju in odkrili povezavo med uživanjem predelanih živil in zobnim kariesom.

Visokoškrobnata predelana živila, kot so beli kruh, piškoti, preste, pecivo, krekerji in druga podobna živila, povečujejo tveganje za razvoj kariesa, bolezni dlesni in raka ust. Predvsem ker se škrob v predelanih živilih v ustih s pomočjo encima amilaza v slini v resnici spremeni v sladkorje. To sčasoma načne zobno sklenino in poškoduje okoliško tkivo.

Odkritja raziskave so bila objavljena v strokovni reviji Journal of Dental Research, vodja raziskave profesorica Paula Moynihan iz Newcastle Univerze pa je zapisala: ''Podatki kažejo, da prehrana bogata s polnozrnatimi žitaricami manj verjetno škoduje ustnemu zdravju kot prehrana iz predelanih škrobov. Ključnega pomena je, da ljudje pri nakupu izberejo polnozrnate žitarice in pogledajo na deklaracijo, iz česa so živila narejena.''

Svetovna zdravstvena organizacija trenutno posodablja prehranske smernice, ki vključujejo nasvete o vnosu ogljikovih hidratov, kjer predvsem poudarjajo pomen prehranskih vlaknin in kvalitete žitaric.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 2
 
Regs 11.08.2018 09:09:14
Vse kar prodajate v trgovini je strup za zdravje.Vse narejeno za zaslužek ne za zdravje ljudi
 
jouža 11.08.2018 08:32:28
Danes izraz "polnozrnatie žitarice" pomeni razne laboratorijsko vzgojene hibride in GSO, ki so vir bolezni in alergij. Prave polnozrnate žitarice so redkost. Ta članek opisuje željo po nečem, kar smo imeli nekoč.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave