17.12.2018
LJ
/ -2°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Bila je le igra, a zgodilo se je tole

5-letna deklica je dan pred grozljivo paralizo igrala svojo priljubljeno skupinsko igro Tee Ball in staršem se niti sanjalo ni, da je klop, ki ga je imela v laseh, okužen in da lahko povzroči tako hude težave. Naslednji dan, ko je šla deklica v šolo, pa je nenadno padla po tleh in ostala paralizirana.

Klop
5-letna deklica je postala paralizirana in ni mogla več govoriti zaradi ugriza klopa. (Foto: Facebook)

5-letna deklica Jessica Griffin iz Mississippija je ostala začasno paralizirana in ni mogla več govoriti, potem ko jo je ugriznil okuženi klop. Njena mati Kailyn Kirk je povedala, da je njena hči padla iz postelje, ko jo je želela zbuditi za v šolo. Sprva je mislila, da so ji le noge zaspale, nato pa se je izkazalo, da gre za resno stvar.

Preberite še: Sedela je na svojem vrtu, ko se je zgodilo tole

''Dan pred tem smo še igrali Tee Ball in bila je popolnoma v redu,'' je za Mississippi News Now povedala njena mati. ''Ko smo prišli domov, sem jo skopala, ji umila lase in nisem videla klopa.''

Klop
Ko ji je mati naslednji dan česala lase, je odkrila klopa v lasišču. (Foto: Facebook)

A naslednje jutro deklica ni mogla več vstati iz postelje. Mati ji je mislila, da je le nekoliko zaspana ali da so ji zaspale noge, zato ji je pričela krtačiti lase, da bi jo pripravila na šolo. ''Ko sem ji delala čop, sem opazila, da komaj še lahko govori. Ko sem ji potegnila lase nazaj, sem zagledala klopa. Takoj sem poklicala moža, ki je trenutno v Iraku in mu po telefonu razlagala, kaj se dogaja. Vprašala sem ga, kaj je lahko razlog za te simptome. Rekel mi je, da moram odstraniti klopa in da moram takoj na urgenco,'' je pojasnila za ABC News.

Hitro jo je odpeljala na urgenco v Univerzitetno bolnico Mississippi, kjer so opravili krvne teste, CT pregled in druge preglede. Zdravniki so kmalu odkrili, da je Kailyn utrpela paralizo zaradi klopa.

Klopna paraliza se pojavi, ko se nevrotoksini iz klopove sline preselijo na gostitelja, piše Ameriška fundacija za lymsko bolezen. Vzrok za to ni natanko jasen, a možno je, da toksini blokirajo delovanje živčevja. Simptomi so lahko prisotni dva do sedem dni. Običajno gre za splošno utrujenost, omrtvičenost nog in bolečine v mišicah. Paraliza se razvije hitro in se prične v spodnjih udih ter se širi navzgor. Če klopa ne odstranimo, se lahko pojavi paraliza jezika in obraza. Ko klopa odstranimo, se simptomi izboljšajo v 12 do 24 urah.

Klop
Klop, ki je ugriznil malo Jessico, je bil okužen in povzročil klopno paralizo. (Foto: Facebook)

Preberite še: Droben ugriz, ki za vedno spremeni življenje. Zaščitite se pred njim

''Zdravniki so nam dejali, da se bodo Kailynini simptomi izboljšali v 12 do 24 urah in res je bila v naslednjih 12 urah znova takšna, kot je bila vedno. Tekala je okoli in se igrala,'' še pove mati.

Ameriška fundacija za lymsko bolezen piše še, da je priporočljivo, da se vedno stuširamo dve uri po tem, ko smo bili v naravi in da pregledamo svoje telo, če imamo klopa. Klopa je treba čim prej odstraniti, da bi zmanjšali tveganje za lymsko borelizo.

Kailyn Kirk je na svojem Facebook profilu objavila fotografijo svoje hčerke Jessice v bolnišnični postelji, da bi druge starše opozorila na nevarnosti klopov. Poleg fotografije je zapisala: ''Prosim, vedno svoje otroke pregledujte za klope. Paraliza je pogostejša pri otrocih kot pri odraslih. Da te popolnoma prestraši, so blage besede za občutke, s katerimi se spopadaš.''

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 3
 
joannon200 14.07.2018 18:56:10
Financiranje in naložbe Pozdravljeni, jaz sem gospod Ivan Tomaslavič, poslovnež s slovenskim poreklom, a prebivam v Faso. Strinjam se, da vam pomagam v znesku od 5000 € do 10.000.000 € s stopnjo 3% letno in s trajanjem od 1 do 30 let E-pošta: posojila386@gmail.com Viber: +22 995608568
 
RamzesII 12.06.2018 16:19:45
Prispevek začnete kot da gre za nevarno igro, in kaj povezana roka z ugrizom klopa.
Frane Šajn 12.06.2018 11:29:38
Da le ni ta klop delo Rusov in severnokorejskega Kima-a
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave