27.05.2018
LJ
28° / 14°
Popolna poslovna ženska Je perfekcionizem nekaj pozitivnega ali negativnega? Debelost Prekomerno težkim primanjkuje tega vitamina! Srce Tveganje se bo zmanjšalo za četrtino! Kaj je res? To je prava resnica!

Katere bule na vratu so nevarne?

Ste se že kdaj vprašali, kaj so bule, ki jih imajo nekateri ljudje na vratu? Lahko gre za povsem nenevarno bulo, ki ostane ali sčasoma izgine, lahko pa gre za nevarnejšo bulo, morda celo maligno.

Pregled žleze ščitnice
Nekatere bule na vratu so povsem nenevarne, pri nekaterih pa je lahko pomemben že vsak dan. (Foto: iStockphoto)

Nekateri ljudje imajo na vratih bule, s katerimi povsem normalno živijo in se z njimi ne obremenjujejo, saj te ne spreminjajo oblike, ne rastejo in niso rakave. Kljub temu pa se na vratu lahko pojavijo tudi bule, v kratkem času hitro zrastejo, so nepravilne oblike in trde. Prav te pa so običajno tudi nevarne. Pripravili smo vam pregled bul, ki lahko 'zrastejo' na vratu. S poznavanjem teh boste dobili boljši vpogled v to, kaj so in koliko so nevarne. Kljub temu pa naj vas opomnimo, da lahko njihovo naravo potrdi le klinični pregled!

Ščitnična bula

Ščitnične žleze, ki sproščajo hormone tiroksine, se nahajajo na spodnjem sprednjem delu vratu. Ti hormoni spodbujajo in uravnavajo presnovo, rast in razvoj živčevja, povečujejo razgradnjo beljakovin in glikogena. Če ščitnica ne proizvede dovolj tiroksina, ima oseba težave z utrujenostjo, zaprtostjo, pridobivanjem teže in depresijo, če je v organizmu tega hormona preveč, pa se pojavijo simptomi, nasprotni prejšnjim. Pri nekaterih ljudeh zaradi nepravilnega delovanja ščitnice lahko nastane bula, a ne nujno. Golša, do katere lahko pride, je posledica povečanja ščitnice, običajno pa je večina teh bul benignih in se le v redkih primerih spremenijo v rakavo tvorbo.

Zateče pa lahko tudi en sam vozlič v ščitnici. Ta je lahko cističen, napolnjen z vodo podobni tekočino ali pa kompakten. Približno 20 odstotkov trdnih povečanih vozličev je rakavih, zato jih je potrebno odstraniti. Rak na ščitnici sicer ni pogost, je pa hitro zdravljenje nujno. Večinoma je potrebna kirurška odstranitev prizadetega tkiva, po operaciji pa običajno sledi še zdravljenje z radioterapijo.

tiroglosna cista
Tiroglosna cista je običajno benigna, v redkih primerih pa se razvije v rakavo, torej maligno tvorbo.

Cista tiroglosnega voda

Neboleč izrastek v sredini vratu pod brado, ki se med požiranjem pomika gor in dol, lahko ob okužbi postane boleč. Tiroglosna cista je benigna, nastala pa naj bi zaradi okvare pri zapiranju trakta, ki povezuje ščitnične žleze z jezikom. Pojavi se običajno pri otrocih in mlajših odraslih, da bi se izognili ponavljanju težav pa je potrebna popolna odstranitev. Pri majhnem odstotku teh cist se lahko razvije tudi rakava tvorba.

Otekanje žlez slinavk

Ljudje imamo tri večje vrste žlez slinavk (parotidne, ki so glavni vir sline pri hranjenju, submandibularne oziroma podčeljustne in sublingualne oziroma podjezične žleze) ter večje število manjših žlez slinavk. Vse te žleze proizvajajo slino in jo izločajo v našo ustno votlino. Parotidne žleze se nahajajo na obeh straneh obraza, tik pred ušesnimi mečicami, submandibularne pod spodnjo čeljustjo na obeh straneh vratu, sublingualne pa pod brado. Oteklina lahko nastane na katerikoli od žlez, lahko pa so maligne ali benigne.

Običajno se v žlezah slinavkah naredi kalcijev čepek (majhen kamenček), ki lahko povzroči oteklino po prehranjevanju, a ti sčasoma izginejo sami od sebe. Včasih, a zelo redko, pa je kamenčke potrebno odstraniti, da sprostijo prehod ali pa odstranijo žleze slinavke, da preprečijo morebitno infekcijo ali ponavljanje težave. Rak žlez slinavk se pojavlja v različnih oblikah, najpogosteje pa se razvije sčasoma, in sicer iz benigne tvorbe, zato je priporočljivo ob njihovem pojavu obiskati zdravnika.

škržna cista
Škržne ciste se običajno pojavljajo pri mladih odraslih, v dobi odraščanja in jih je potrebno odstraniti. (Foto: asiaone)

Škržna cista

Gre za še eno skupino cist, ki se pojavlja v času odraščanja, najpogosteje pri mladih odraslih, na strani vratu. Zaradi preprečevanja ponovitve in morebitne infekcije, je potrebno cisto odstraniti, saj se lahko, čeprav v redkih primerih, spremeni v maligno obliko.

Vratni vozliči

Naš vrat je močno prepleten z limfnimi vozliči, s pomočjo katerih se naše telo bojuje proti okužbam. Ti vozliči so izjemno majhni in jih je nemogoče otipati ali videti s prostim očesom. Kljub temu pa je zatekanje teh vozličev zelo pogosto pri otrocih z okužbami zgornjega respiratornega trakta, na primer pri vnetju mandeljnov ali pri vnetju grla, a oteklina izgine skupaj z okužbo.

Konstantno zatekanje vozličev pri otrocih in odraslih je priporočljivo spremljati, saj so lahko pokazatelji katere druge bolezni, na primer tuberkuloze, limfoma ali metastaz na vratnih vozličih, ki so posledica širitve druge oblike raka na vrat. Zdravljenje je nato odvisno od natančne diagnoze.

Bule na vratu torej povzroča cela kopica različnih bolezni. Obstajajo seveda tudi drugi vzroki, ki jih v tem članku nismo zajeli, zato ob pojavu kakršne koli spremembe v predelu vrata ali glave obiščite zdravnika. Zgodnje zdravljenje raka, ki se razvije v glavi ali vratu, je lahko zelo uspešno, vsak dan čakanja pri odkrivanju diagnoze in začetku zdravljenja pa lahko pomeni že bistveno slabšo prognozo.

Ščitnica
Ker so rakava obolenja vratu in glave v velikem odstotku ozdravljiva, jih je treba pravočasno odkriti in čim hitreje začeti zdraviti. (Foto: iStockphoto)

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
 
Natalija Ozimek 23.01.2012 16:52:39
mene samo zanima ker sem pod ušesom začutila nekakšno bulo v obliki kroga.ušes mam nekaj čuden in hrastav mogoče zaradi tega.sem pa natalija ozimek 12 let stara.prosila bi odgovor hvala
 
RozalkaB 12.03.2011 20:09:10
rak maternice
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave