19.04.2018
LJ
25° / 8°
UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Srčno-žilni sistem 'Čudežna molekula', ki preprečuje srčno-žilne bolezni Noseča Noseči 29-letnici diagnosticirali neozdravljivega raka

Če imate katerega od teh simptomov, se ustavite in obiščite zdravnika

Najbolj nedolžni simptomi lahko kažejo na resno bolezen. A kako vedeti, ali gre le za nekaj nedolžnega ali je treba obiskati zdravnika? Tu je nekaj simptomov, ki zahtevajo posvet s strokovnjakom.

Roke
Če imate katerega od teh simptomov, se ustavite in obiščite zdravnika. (Foto: Thinkstock)

 1. Nenadna hitra izguba odvečnih kilogramov

Telesno težo lahko izgubimo zaradi številnih razlogov, a če smo kilograme izgubili nenadno in nepojasnjeno, gre lahko za kaj bolj resnega. Najpogosteje je vzrok večji čustveni stres, motnja hranjenja ali neodkrita bolezen. Lahko gre za prekomerno delujočo ščitnico, depresijo, v nekaterih primerih tudi za raka. Prav zato se v tem primeru posvetujte z zdravnikom.

Menopavza
Utrujenost je lahko preprosto znak, da je vaše telo izčrpano in potrebuje počitek. A če je utrujenost prisotna dlje časa, ne glede na to, koliko ste spali in opazite, da imate veliko manj energije kot nekoč, je vzrok lahko tudi v bolj resni stvari. (Foto: Thinkstock)

2. Izguba zavesti

Do izgube zavesti običajno pride, ko je dotok kisika do možganov zmanjšan. Prvi znaki, da bomo izgubili zavest so nenadno močno potenje, zmedenost, zamegljen vid, zvonjenje v ušesih. Izguba zavesti se pogosteje pojavlja pri ljudeh, ki imajo nizek krvni pritisk. Če pogosto izgubite zavest, je to lahko tudi znak resne bolezni, kot je sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja ali kakšnega nevrološkega stanja.

3. Ste ves čas utrujeni?

Utrujenost je lahko preprosto znak, da je vaše telo izčrpano in potrebuje počitek. A če je utrujenost prisotna dlje časa, ne glede na to, koliko ste spali in opazite, da imate veliko manj energije kot nekoč, je vzrok lahko tudi v bolj resni stvari. Najpogostejša je slabokrvnost, lahko gre za bolezni ščitnice (premalo delujoča ščitnica), hormonsko neravnovesje. Močna utrujenost je lahko tudi posledica virusne ali bakterijske okužbe ali dolgotrajne izpostavljenosti stresu.

4. Pogoste bolečine na istem delu telesa

Občasna bolečina v mišicah ali sklepih je pogosta težava, do katere lahko pride že samo ob manjši obremenitvi telesa. A če je bolečina pristona dlje časa, vam lahko telo sporoča, da je z njim nekaj močno narobe. Različna vnetja v telesu, ki so kronična, lahko nakazujejo na to, da potrebujete posvet z zdravnikom. Dobro je poznati tudi simptom, ki je lahko zelo nevaren, in sicer vztrajna bolečina v spodnjem delu hrbta. Ta lahko nakazuje na bolezen ledvic, ki lahko vodi do odpovedi ledvic ali pa na raka jajčnikov. Bolečina je v teh primerih običajno tako huda, da nam telo samo pove, da potrebujemo posvet z zdravnikom.

Voda iz vrča
Huda žeja je lahko posledica močne dehidracije, a če ni razloga za to, da bi bili dehidrirani, ves čas pa imamo močan občutek žeje, je vzrok lahko sladkorna bolezen tipa. (Foto: Thinkstock)

5. Spijete neobičajno veliko vode

Huda žeja je lahko posledica močne dehidracije, a če ni razloga za to, da bi bili dehidrirani, ves čas pa imate močan občutek žeje, je vzrok lahko sladkorna bolezen. Močna žeja je namreč eden izmed glavnih simptomov te bolezni. Če ste opazili, da spijete neobičajno veliko vode, premislite o tem, da bi se posvetovali z osebnim zdravnikom.

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave