21.05.2018
LJ
23° / 12°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Celiakija

Celiakija je bolezen, ki je v porastu tako med otroci kot tudi med odraslimi in jo lahko nadzorujemo zgolj za mizo s pravilno prehrano, ki ne vsebuje glutena in njegovih izvlečkov. Kaj naj uživajo bolniki?

Celiakija
Pri osebah z glutensko intoleranco se hranila ne morejo ustrezno absorbirati iz črevesa. (Foto: iStockphoto)

Celiakija ali glutenska intoleranca je kronično vnetno obolenje prebavnega trakta, pri katerem je prizadeto predvsem tanko črevo. Je posledica preobčutljivosti na gluten, rezultat vnetja pa je malabsorbcijski sindrom, zaradi katerega se hranila ne morejo ustrezno absorbirati iz črevesa.

Simptomi celiakije

Nastopijo lahko takoj po zaužitju hrane, ki vsebuje gluten, ali pa nekaj dni ali celo tednov pozneje. Najbolj značilni simptomi so:

- oslabelost in slabo počutje;

- bolečine v sklepih in kosteh;

- hujšanje kljub normalnemu prehranjevanju;

- driska – obilno, mehko in smrdeče blato;

- napihnjenost, vetrovi in neprijeten občutek v trebuhu;

- znaki slabokrvnosti;

- nizek nivo kalcija, kalija, natrija in beljakovin v krvi;

- slabše strjevanje krvi zaradi nizkega nivoja protrombina v krvi.

Pri otrocih se celiakija lahko kaže v zelo blagi obliki in povzroča le neprijeten občutek v trebuhu, lahko pa so simptomi podobni kot pri odraslih. Bolezen lahko tudi zavre rast otroka, povzroči pa tudi slabokrvnost in izostanek menstruacije, ukrivljanje dolgih kosti zaradi pomanjkanja kalcija in zadrževanje tekočine ter otekanje zaradi pomanjkanja beljakovin.

dojenček
Celiakija se najpogosteje pojavlja pri otrocih med prvim in petim letom starosti ter pri odraslih med 30. in 40. letom, sicer pa se lahko pojavi kadar koli, tudi kot posledica stresa. (Foto: iStockphoto)

Koga lahko prizadene?

Celiakija je ena najpogostejših gensko pogojenih bolezni v Evropi in ima dva vrha pojavnosti – med prvim in petim letom starosti ter med 30. in 40. letom starosti. Intoleranca na gluten pa se sicer lahko pojavi kadar koli, najpogosteje pa po stresnem trenutku v življenju – po nosečnosti, kirurškem posegu ali vnetju črevesja. V povprečju za to boleznijo zboli ena oseba na 130 do 300, med družinskimi člani bolnika pa ima celiakijo 10 odstotkov sorodnikov v prvem kolenu.

Kaj je gluten in zakaj pride do celiakije?

Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v žitih, kot so na primer pšenica, ječmen in rž, nekaj pa tudi v ovsu. Ima elastične lastnosti in je tista sestavina, ki je odgovorna za to, da iz žita lahko nastane testo.

Pri ljudeh, ki ne prenašajo glutena, gluten ob stiku s sluznico tankega črevesa sproži nastanek sprememb. Glavna sprememba je uničenje črevesnih resic, ki sluznici tankega črevesa dajejo videz krtačke in imajo nalogo, da pomagajo absorbirat hranila iz črevesja. Pri ljudeh s celiakijo sluznica postane gladka in sploščena, zato se hranila ne morejo absorbirati, zaradi česar pride do njihovega pomanjkanja in s tem težav, kot je na primer slabokrvnost.

kruh
Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v žitih, kot so na primer pšenica, ječmen in rž, nekaj pa tudi v ovsu. (Foto: iStockphoto)

Kako lahko odkrijemo celiakijo?

Prvi sum na celiakijo je pri človeku, ki kljub normalnemu prehranjevanju hujša ali pa občuti bolečino in napihnjenost v trebuhu. Pri otrocih se pojavijo zaostanek v rasti, driska in razdražljivost. Ko zdravnik posumi na bolezen, sledijo preiskave:

- test absorpcijske ksiloze (pri celiakiji je absorpcija slabša);

- biopsija sluznice tankega črevesa s pomočjo endoskopije (na vrhu endoskopa so pritrjene majhne kleščice, s katerimi izrežejo košček sluznice in ga pozneje pregledajo pod mikroskopom);

- krvne preiskave.

Če preiskave kažejo na celiakijo, sledi dieta brez glutena. Če simptomi po izločitvi glutena iz prehrane izginejo, je to najbolj prepričljiv dokaz za bolezen. Pol leta od začetka diete sledi ponovna biopsija, s katero dokažejo okrevanje.

Zdravila ni

Zdravila, ki bi celiakijo čudežno odpravilo ni, prav tako pa bolezni ne moremo niti ubežati, saj je gensko pogojena. Se je pa mogoče z držanjem stroge diete celo življenje izogniti nastopu simptomov.

Debele laži
Bolniki lahko uživajo meso in zelenjavo, izogibati pa se morajo izdelkom, ki vsebujejo sledi glutena. (Foto: iStockphoto)

Nekatera živila, ki jih bolniki lahko uživajo:

- riž, koruza, proso, ajda, žita brez glutena;
- krompir;
- kostanj;
- zelenjavna juha in meso;
- meso (svinjina, govedina, jagnjetina, perutnina, divjačina);
- vse vrste rib in školjk;
- šunka;
- sir;
- jajca;
- zelenjava, stročnice, sadje;
- maslo;
- ekstra deviško in navadno oljčno olje;
- sol in zelišča;
- sušene in sveže gobe;
- olive;
- mleko, smetana;
- kava, čaj, zeliščni čaji na splošno, gazirane brezalkoholne pijače;
- vino, voda, peneče vino;
- sladkor, med.

Bolečine v trebuhu
Tudi nekatere klobase, jušne kocke, instant juhe, krompir za cvrtje, zmrznjena živila, majoneza, gorčica in sladice lahko vsebujejo gluten in poslabšajo bolezen, zato previdno pri nakupu izdelkov! (Foto: iStockphoto)

Absolutno prepovedana živila za ljudi s celiakijo:

- pšenica, rž, ječmen, oves, pira;
- kruh, toast, pica, krekerji, kruhove drobtinice in vsa živila, ki so narejena iz moke (razen, če so narejena iz posebne moke, ki ne vsebuje glutena);
- keksi, torte, pecivo, rogljički, pecivo, piškoti;
- testenine (razen iz koruze in riža), tortelini, ravioli, krompirjevi – njoki in zdrob;
- slad, ki je dodan kosmičem ali pokovki;
- sojina omaka;
- pomokana in panirana živila;
- kavni nadomestki, ki vsebujejo ječmen itd..;
- pivo, viski, vodka, gin in žgane pijače ter grenčice;
- vse, kar vsebuje alkohol neznanega izvora.

Obstajajo pa tudi živila, katerim naj bi se bolniki s celiakijo izogibali, saj obstaja možnost, da vsebujejo gluten. Med taka živila zagotovo spadajo industrijsko narejene omake in polivke (ali v restavracijah), nekatere klobase, jušne kocke in instant juhe, krompir za cvrtje (pommes frittes) in druga živila, pripravljena za cvrtje, majoneza, gorčica, kreme, sladice in nekateri sladoledi, puding, sladkor v prahu, pecilni prašek, sladila in instant kava ter kavni nadomestki.

FB članek - join us

Povezani članki

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
 
tiga325 06.12.2012 03:11:44
Svetoval bi previdnost pri uporabi izdelkov, brez da bi sei oledali in preučili deklaracijsko nalepko ter sestavine izdelkov. Gluten se namreč pojavlja v veliko oblikah in v izdelkih, za katere navadno nebi niti pomislili, da ga vsebujejo. Vabim k obisku portala moja-celiakija.si kjer boste lahko prebrali več o tem, kje vas gluten lahko preseneti.
Urska Faller 08.02.2012 14:54:19
Jaz si pomagam s prehrano in dodatki Herbalife in sem full zadovoljna, ker so super, dobri in niso dragi tako kot ostala brezglutenska prehrana.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave