14.08.2018
LJ
26° / 19°
Krompir Se boste zaradi krompirja res zredili? Bolečina v hrbtu Skrivnost, kako se znebiti bolečin v hrbtu, je v resnici v vaših nogah Lasje To je hrana za lepše, bolj sijoče lase Kamilica V hipu do večje pomirjenosti in sproščenosti

Dali so ji samo še pol leta življenja. 25 let kasneje je še vedno živa!

Lyn Parent se niti sanjalo ni, da lahko HIV dobi med tetoviranjem, zato se je tetovirala brez posebnega premisleka. A ko je izvedela, da se je okužila s HIV in so ji zdravniki dali le še pol leta življenja, se je odločila, da bo maksimalno izkoristila življenje, ki ga še ima. 25 let kasneje je še vedno živa.

Lyn
Lyn je danes stara 57 let, čeprav so ji pred 25-imi leti zdravniki dejali, da ima samo še pol leta življenja. (Foto: Mamamia)

Avstralka Lyn Prent je leta 1992 s sestro odšla v salon za tetoviranje, da bi mlajšo sestro, ki si je nadvse želela tetovaže, opogumila, naj si da narediti tatoo. Odločitev za tetovažo je padla na hitro in dala si je narediti majhnega metulja na spodnjem delu trebuha. O tem ni veliko razmišljala. Vsi supermodeli so imeli tetovaže, tudi veliko njenih prijateljic. A niti sanjalo se ji ni, da se lahko med tetoviranjem okuži z virusom HIV. 

''Spominjam se, da je tetovator pred mano tetoviral nekega moškega in da ni zamenjal igle. To me ni preveč skrbelo. Takrat nismo razmišljali o teh stvareh. Sestri sem rekla, da grem jaz prva, saj sem starejša. Ko je končal mojo tetovažo, je zamenjal iglo,'' se usodnega dne dobro spominja danes 57-letna Lyn.

Koliko se s HIV vsako leto okuži v Sloveniji, kakšni so prvi znaki okužbe in kdo je najbolj izpostavljen okužbi, si preberite TUKAJ.
Tato
Tetovator ni zamenjal igle potem, ko je zaključil tetovažo nekega moškega in s tetoviranjem prenesel okužbo nanjo. (Foto: iStock)

Nekaj dni za tem je šla na Korziko, kjer je delala kot turistična vodička. Pričeli so se simptomi, podobni gripi. ''Dobila sem rdeča lica, nisem imela apetita, ves čas bi lahko spala. Šla sem na pregled, kjer so mi povedali, da je moja temperatura nenavadno visoka. Ko sem prišla do specialista, je dejal, da sumi na malarijo. Deset dni so me pregledovali, a niso imeli odgovora na vprašanje, kaj se z mano dogaja.''

''Spala sem po 22 ur na dan in mama me je znova odpeljala v bolnišnico. Specialistka mi je pojasnila, da me morajo testirati za vse mogoče, vključno z virusom HIV.''

Naslednji dan je prejela svojo pravo diagnozo in to je bil dan, ki si ga bo zapomnila za vedno. ''Spominjam se njene govorice telesa in občutka, da čuti, da gre za nekaj groznega. Rekla mi je, da imam virus HIV in da imam samo še šest mesecev življenja. Da bi bilo dobro, da ta čas izkoristim za stvari, ki jih želim še izkusiti in rešiti. Ko je govorila, je v moji glavi odzvanjalo, da imam samo še šest mesecev življenja.''

Lyn je bila v popolnem šoku. Niti sanjalo se ji ni, kje bi lahko dobila HIV. Zdravniki so na testiranje poklicali njene tri nekdanje fante, s katerimi je bila od začetka 20-ih let in ker so bili negativni, je specialist zaključil, da je HIV dobila prek igle, ki jo je uporabil tetovator. ''Spominjam se, da sem bila v popolnem šoku in si mislila, da to zagotovo ni mogoče.''

Po tem travmatičnem odkritju se je usedla na letalo in obiskala svojo družino v Avstraliji. Tam je spoznala danes njenega bivšega moža, se zaljubila in se preselila na Novo Zelandijo, kjer je uživala življenje brez stresa in vsakodnevnih problemov. ''Želela sem živeti vsak dan, kot da je zadnji, a nekaj let po tem, ko sem bila na Novi Zelandiji, sem se malo sprostila. Bila sem še živa.''

HIV
Diagnoza HIV pozitivna ji je popolnoma spremenila življenje (Foto: iStock)

Lyn je danes mati dveh zdravnih deklic Francoise in Amire. Od trenutka, ko je odkrila, da se spopada z virusom HIV, se je odločila, da bo ljudi osveščala o virusu HIV in bolezni AIDS, saj obstaja še vedno veliko napačnih prepričanj o tej bolezni.

Ustvarila je organizacijo StyleAid v Avstraliji, kjer je z različnimi donacijami in prodajo oblačil zbirala sredstva za pomoč ženskam in otrokom, okuženim z virusom HIV. ''Vsak se lahko okuži z virusom HIV in pomembno je, da ljudje vedo, kako se lahko pred njim zaščitijo,'' pove in nadaljuje: ''Redna testiranja za HIV bi morala biti obvezna, prav tako za druge prenosljive bolezni.'' V okviru svoje organizacije večkrat omogoča tudi brezplačno testiranje za HIV.

HIV
Njeno poslanstvo je sedaj, da osvešča o okužbi z virusom HIV in AIDSU ter da pomaga drugim okuženim z virusom. (Foto: iStock)

Čeprav ji je diagnoza spremenila življenje, ne obžaluje, da se je okužila. ''Ničesar ne obžalujem. Natanko tako je, kot je moralo biti. Ostajam pozitivna. Če ne bi dobila HIV, verjetno ne bi naredila toliko stvari v svojem življenju. Svojo zgodbo delim z drugimi ljudmi, kadar koli imam priložnost za to. Prav tako svoje znanje in izkušnje z virusom HIV. Če se to ne bi zgodilo, bi šlo moje življenje popolnoma drugo pot. Naučila sem se soočiti s težavami in veliko bolj srečna sem sedaj, ko to znam, kot pa nekoč, ko sem ves čas razmišljala o tem, kakšno bo moje življenje in kaj bo čez deset let. Ne bojim se več smrti. Pomirila sem se z njo in s svojim življenjem in mislim, da me je diagnoza naredila veliko bolj pozitivno, kot sem bila prej. HIV je sedaj del mene,'' zaključuje.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 6
ni_mi_vse_eno 24.02.2018 00:43:51
Protitelesa se vežejo z virusom in ga onemogočijo, to je osnova vakcinacije (sprožiti imunski odziv in tvorbo protiteles, ki te bodo naredili imunega). Pri virusu HIV pa s protitelesi določamo, če ima nekdo virus ali ne. Poučite se o Elisa testu, poučite se o Western Blot testu. HIV je edini virus, ki naj bi bil odvisen od lokacije. Namreč če živite v afriki in imate dva ENV protitelesa, ste že HIV pozitivni. Če se pa preselite v Veliko Britanijo, morate pa imeti poleg ENV tudi POL in GAG protitelesa. Glej: VARIATION DEFINING WESTERN BLOT. HIV je tudi edini virus, ki loči med spoloma in spolno usmerjenostjo. Daleč največ obolelij je namreč homoseksualnih moških. Kdaj se bo končala ta šarada širjenja laži zaradi katere umirajo nedolžni? Poglejte; House of Numbers in spoznajte, da ni testa, ki bi vam dokazal virus HIV, hkrati pa oglašujejo brezplačna testiranja v času največjih obolevanj ljudi, da bi jih čimveč priklopili na vseživljenjsko zdravljenje. Ste imeli nezaščiten spolni odnos z neznanko? Pridite k nam na brezplačno testiranje - vse za profit.
ni_mi_vse_eno 24.02.2018 00:38:34
Noben virus RNA ni patogen (ne povzroča bolezni). V tistem času so umirali homoseksualni moški za Kaposi sarcoma. Farmacija je mrzlično iskala krivce. Zunaj je bil kemoterapevtik AZT, ki je bil preveč toksičen za zdravljenje raka (zavrnjen), zato so ga uporabili za zdravljenje istospolno usmerjenih. (Glej: NBC's Earliest Report on AIDS 1982). Bolezen Kaposi povzroča amyl nitrite (poppers), ki ga homoseksualni moški uporabljajo za zožanje analne odprtine, kar povečuje užitek. Beri Washington Post: "Use of 'Poppers' Linked To Kaposi's Sarcoma). Seveda ne verjeti meni in ne verjeti propagandi, ampak se sami poučite in spoznajte. Glej: HIV Aids is a Criminal Hoax by David Rasnick PhD. Pouči se od Nobelovega nagrajenca, dr. Kary Mullis, glej: Nobel Prize Winner Challenges The Myths About Aids. Pouči se kaj pravi Dr. Stefan Lanka - Why HIV has never been isolated. Poglejte obe plati zgodbe, spoznajte razloge za in proti in se poučite. Vsak je sam odgovoren za svoje telo in za svoje zdravje in nihče ti nima pravice prodajati strupa zato, ker te je prepričal, da si bolan. Zato so umrli tisti, ki so se zdravili proti bolezni AIDS in živijo tisti, ki so opustili zdravljenje. Poglej vir: RTVSLO: Z virusom HIV rojena najstnica že 12 let živi v remisiji. Živelo znanje.
 
nevica 23.02.2018 17:25:22
ker ni nikjer nič napisanega o zdravljenju, predvidevam, da je bila žrtev zdravniške napake, ker sproščeno življenje še nikdar ni pozdrvilo AIDSA , niti odpravilo okužbe z HIV, Če pa je kljub okužbi ostala zdrava, je pač ena redkih srečnežev, ki jim imunski sistem ni do konca odpovedal kljub okužbi. Moram reči, da je to absurden članek do konca.
hmhmhm 23.02.2018 20:21:38
Ti temu praviš članek, jaz temu pravim skrorupucaIo brez primere. 24kokoši pač....
 
devlon 23.02.2018 16:21:42
ne obžaluje, da se je okužila in ostaja pozitivna.. đii
slovenc79 23.02.2018 16:02:09
tatuji so brezvezni.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Vročina

Kako prenašate vročinski val?

Uporabne povezave