21.05.2018
LJ
23° / 12°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Preverite, zakaj v resnici zbolimo za rakom!

Ekipa mednarodnih strokovnjakov je pripravila aplikacijo, s katero lahko preverite, kaj so ključni dejavniki tveganja, zaradi katerih zbolimo za rakom. Podatki so zbrani glede na spol, prehrano in življenjski slog.

Človeško telo
Prekomerna telesna teža pri ženskah vpliva na požiralnik, dojke, ledvica, trebušno slinavko, črevo in maternico. (Foto: theconversation.com)

Pogosto slišimo, da lahko zaradi nezdrave prehrane, premalo gibanja, pitja alkohola ali kajenja povečamo tveganje za razvoj raka. Kako natanko kateri od dejavnikov tveganja vpliva na naše telo, lahko sedaj zelo preprosto preverite v aplikaciji, ki so jo ustvarili mednarodni strokovnjaki in je objavljena na spletni strani The Conversation. Z interaktivno grafiko telesa lahko bolj podrobno preverite, kako določena hrana, kot so rdeče meso, predelana hrana, premalo vlaknin, premalo sadja in zelenjave, vplivajo na človeško telo in na katerih organih pustijo največ posledic. Poleg tega tudi, kako na telo vplivamo z nekaterimi razvadami, kot so kajenje, jemanje zdravil ali okužba z virusi in bakterijami.

Na grafiki telesa lahko najprej izberete spol, nato pa še dejavnike tveganja, ki si sledijo po naslednjem vrstnem redu:

Hrana in pijača

- alkohol
- rdeče meso
- predelane mesnine
- sol in slana hrana
- premalo zaužitega sadja
- premalo vlaknin
- premalo neškrobnate zelenjave

Življenjski slog

- kajenje
- izpostavljenost soncu in ultravijoličnemu sevanju
- premajhna fizična aktivnost

Bolezni

- debelost (ITM večji od 30)
- prekomerna telesna teža (ITM med 25 do 30)
- humani papiloma virusi (HPV)
- bakterija helikobakter pilori
- okužba s hepatitisom B
- okužba s hepatitisom C
- okužba z virusom HIV

Zdravila in zdravljenje

- kombinirane kontracepcijske tabletke
- nadomestna hormonska terapija


Ko izberete kategorijo, se v grafiki pojavijo organi, na katere dejavnik tveganja najbolj vpliva glede na vaš spol. Tam se tudi poveča možnost za razvoj raka. 

Rak se pojavi, ko pride do mutacije DNA celic, ki se začnejo nenadzorovano deliti in zato poškodujejo tkivo. V nekaterih primerih so mutacije podedovane, v drugih primerih pa so posledica okužbe z bakterijami ali virusi. Tudi okoljski dejavniki, kot so kajenje, izpostavljenost sončni svetlobi (solariju) in uživanje prekomerne količine rdečega mesa lahko močno povečajo tveganje za razvoj določenih oblik raka. Zanimiva grafika vam lahko pomaga, da boste bolje razumeli vplive dejavnikov tveganja na svoje telo. 

 

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 21
Gregor Zidar 11.03.2016 14:31:31
rak se hrani z glukozo/ sladkorjem, torej jejmo hrano, ki ne dviguje krvnega sladkorja. Normalno je, da imamo v krvi 5 gramov cukra.
 
samanthka 10.03.2016 16:26:37
Za rakom se zboli zaradi predolgega izpostavljanja nečemu...Npr. -rak dojk, modrci,tesna oblačila,premajhna oblačila.Rak kože izpostavljanje soncu in kajenju, rak grla in podobno, kajenje in pekoča hrana.Rak možganov-različne krvavitve na možganih,ustvari se tumor. In tako naprej!
Antonija Artač 10.03.2016 14:34:58
Ze zelo dolgo je znano, da je glavni vrzok vecine oblik raka okuzba s paraziti, se posebno ce so le-ti prisotni v jetrih. Res pa nezdrav nacin zivljenja prispeva k boljsim pogojem za njihovo naselitev v nasem telesu.
Antonija Artač 10.03.2016 14:32:21
Glede na sliko nekdo ne razlikuje med poziralnikom in sapnikom.
 
sesqwoč 10.03.2016 00:02:21
bulšit.... rak= stres ... karkoli glede raka sramota takih člankov.... zdravilo je samo eno... vsi vemo... :)
Antonija Artač 10.03.2016 14:39:12
Ni samo stres. Vse kar prispeva k zakisanosti organizma poveca moznost, da zbolimo za rakom. Sladkor, Alkohol, meso, razlicni strupi, ki jih pojemo, vdihavamo, vseakor tudi stres. Zato tudi ni nobenega pravega zdravila za raka.. Ce bolnik z rakom ne spremeni svojega nacina zivljenja, ga nobena kemoterapija in obsevanje ne resi.
 
k_komet 09.03.2016 21:32:55
To je iskanje dežurnih krivcev, zato da ni potrebno plačevati odškodnin, pravim krivcem. Lep primer je moj pokojni oče. 40 let je delal kot elektrovarilec v prostorih, kjer ni bilo prezračevanja. Tako je 40 let po osem ur na dan vdihaval dim oplaščenih elektrod...in mal pred upokojitvijo res zbolel. In vprašanje zdravnika...gospod, a ste kadilec...ja...zmeren....ja...ja...to bo to...veste, cigareti so zdravju najbolj škodljivi...ja...veste...ste si kar sam kriv, da ste zbolel...Bi človk kr ponorel in nekomu vrat zavil...ampak...tako je...ni šans, da dokažeš poklicno bolezen (in zahtevaš odškodnino), če si morda vmes kakšno leto kadil tudi cigarete....
Antonija Artač 10.03.2016 14:49:06
Ce nisi kadil, je pa morda kadil nekdo iz tvoje druzine, torej si bil pasivni kadilec....
 
olaf45 09.03.2016 19:23:40
tega nihče ne ve!!kako nastane če ga ne znajo zdravit kako naj vedo zakaj nastane!in medicina rabi še veliko razvoja -morda sto let ali več!Če pogledate je pa tako imenovani rak vsesplošna bolezen tumorjev v telesu ne glede kje so !jim je vsem skupni imenovalec!medicina pa z miljoni kemoterapijami komplicira zavsako vrsto neuspešno!!dokler ne bodo ubrali druge enostavnejše poti brez zaslužka farmacije se nam obeta še dolgo umiranje za takoimenovanim rakom!¨!
prekomeje 09.03.2016 21:12:58
Travca pomaga...
 
bandit1 09.03.2016 16:50:02
Strokovnjaki da te kap. Hrana je verjetno strup, salata, zelenjava iz padske IT nižine - najbolj svinjska regija z največ pridelane zelenjave v vsaki naši trgovini, SLO fižol iz Mercatorja - SLO proizvod, uvoz iz Kitajske pa še marsikateri strup bi lahko naštel. Od tega se crkuje, pa stres na delovnem mestu, še večji ko nimaš več dela......
24pišancov 09.03.2016 15:54:03
Mojga starga fotr k ma 90 let bi mogl že zdavni pobrat če bi tole kaj držal kar ste napisal Kadi 5x dlje kot vi obstajate pa še kakšnga rukne
prekomeje 09.03.2016 21:14:17
To je korenina!!! Da bi mi to docakali...
Antonija Artač 10.03.2016 14:47:27
Poznam se nekaj podobnih. Seveda me zanima, v cem je njihova skrivnost. Zaenkrat sem ugotovila eno dve skupni lastnosti vseh njih: Zjutraj vsi zelo zgodaj vstajajo, cez dan nic ne polezavajo, zvecer gredo spat s kurami. Druga skupna lastnost: Vecina s fizicnim delom, drugi s sportom, se vsaj enkrat na teden temeljito prepotijo.
kajenje je zdravo 09.03.2016 11:46:40
Spet par "cvetk" - sol, slana hrana, alkohol - to pomeni, da vsak, ki uporablja sol /99,99% svet.populacije / ali tisti, ki spije kakšn pir , tvega , da bo zbolel, podobno je z rdečim mesom. Se vam ne zdi, da tlelele nekej manjka - rec. beseda "prekomerno".
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave