13.12.2018
LJ
/ -5°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Do sedaj nismo vedeli, da to tako močno veča tveganje za raka

Če v življenju preveč sedite, s tem močno večate svoje tveganje za raka. Nove raziskave so pokazale, da je to tveganje večje, kot smo mislili, ter da je dejavnik tveganja tudi za vrste raka, ki jih do sedaj nismo omenjali skupaj s pomanjkanjem gibanja.

Vrat
Zadnje raziskave so pokazale, da preveč sedenja povečuje tveganje tudi za nekatere vrste raka, pri katerih do sedaj sedenje ni bilo omenjeno kot dejavnik tveganja. (Foto: iStock)

Ne le da potrebujemo več gibanja, kot smo mislili do sedaj. Še posebej je pomembno, da manj sedimo. Tako je Charles E. Matthews z ameriškega Nacionalnega inštituta za rakava obolenja povedal na konferenci o napredku v znanosti, ki je potekala v Teksasu.

Že ena ura gledanja televizije na dan lahko tudi pri najbolj fizično aktivnih poveča tveganje za raka, in to ne le za raka dojk in črevesja, pri katerih smo že vedeli, da je pomanjkanje gibanja dejavnik tveganja. Dejavnik tveganja je denimo tudi pri raku pljuč ter glave in vratu. Ter še pri drugih rakih. Zaradi tega Matthews priporoča, da raje odidete za eno uro na sprehod ali postorite hišna opravila. Kar koli drugega je boljše kot sedenje.

Pljuča
Preveč sedenja povečuje tveganje za raka pljuč in raka vratu in glave. Že prej smo vedeli, da povečuje tveganje za raka dojk in črevesja. (Foto: iStock)

Enostavno preveč sedimo in se premalo gibamo. Do sedaj so Američani na teden priporočali pet ur zmerne aktivnosti ter dve in pol uri bolj energične aktivnosti.

Gibanje ne zmanjšuje le tveganje za raka, temveč tudi za vrsto drugih vzrokov prezgodnje smrti: od bolezni srca do kapi, sladkorne bolezni tipa dva, previsokega krvnega tlaka, padca, bolezni možganov in dihal.

Da bi se zaščitili, se moramo gibati od štiri do petkrat več

Ena od študij je pokazala, da sedem in pol ur gibanja na teden, torej doseganje tega minimuma, ki je priporočen, zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt za 20 odstotkov. Toda na Nacionalnem inštitutu za rakava obolenja zdaj pravijo, da je v zadnjem desetletju (priporočila za gibanje so namreč iz leta 2008) postalo jasno, da zmanjšanje tveganja zahteva veliko več gibanja. Od štiri do petkrat več. Na podlagi novih dognanj je Matthews povedal, da bodo zdaj napisali nova priporočila.

Raziskovalce je zanimalo tudi, koliko je zgornja meja, koliko je preveč gibanja. Ugotovili so, da je pri več kot 25 ur gibanja na teden učinek na zmanjšanje tveganja za bolezen praktični isti do 75 ur gibanja na teden.

Gibajte se več, ampak predvsem je res bistveno zmanjševati čas, ki ga presedite, poudarja Matthews. Četudi morate sedeti osem ur na dan, vam še vedno ostane osem ur, ki jih lahko preživite bolj aktivno.

Sedenje
Raziskovalci so ugotovili, da je preveč sedenja bolj nevarno, kot so mislili do sedaj. (Foto: iStock)
Gibanje
Če v službi večinoma sedite, vsaj vstanite in hodite, ko lahko. Namesto dvigala denimo uporabljajte stopnice. Med malico se odpravite na sprehod. Parkirajte nekje dlje in del poti do službe prehodite. (Foto: Thinkstock)
Ples
Poskušajte se čim več gibati. Čim manj sedite. (Foto: iStock)

Preberite si še, kako lahko zmanjšate tveganje za raka dojk.

Kaj še povečuje tveganje za kolorektalnega raka? Preventiva je zelo pomembna in veliko lahko naredimo, da zmanjšamo tveganje za to hudo bolezen.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 3
 
Robocop-56 20.02.2018 16:39:43
eeeeeeeeee svašta
 
pmx 20.02.2018 14:17:38
Takega nakladanja in pseudo raziskave pa že dolgo ne.
 
makintosh 20.02.2018 12:42:59
ja verjetno imate prav s temi pametnimi raziskavami. več starejših ljudi umre za rakom kot mlajših in ja zelo verjetno zato ker več sedijo kot mladi. ta raziskava je zelo podobna tisti ki je ugotovila da več ko rojstnih dni praznuješ dalj časa živiš. pa težko bi rekel da ne drži. LOL
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave