20.09.2018
LJ
26° / 15°
Česen Naturopatski nasveti za lažji prehod v jesen Starejši Kako ohraniti mlade možgane? Joga Se spopadate z išiasom? Vaje, ki pomagajo Ana Klašnja Ana Klašnja razkrila, kako skrbi za vitko in zdravo telo

Driska na dopustu: Kaj jesti? Kako si pomagati?

Driska je neprijetna težava, ki se pogosto pojavi, ko smo na dopustu, še posebej, če pride do zastrupitve s hrano zaradi bakterijske ali virusne okužbe. Preverite, kako ravnati, če se pojavi driska in kakšno prehrano je dobro jesti v tem času.

Driska
Dnevno izločanje vode se lahko med drisko poveča celo za štirkrat. Prav zato hitro pride do dehidracije in izsušitve organizma. (Foto: Profimedia)

Za drisko ali diarejo je značilno pogosto odvajanje tekočega blata, zaradi česar med drisko izločimo veliko več vode, kot bi jo izločili sicer. Dnevno izločanje vode se lahko med drisko poveča celo za štirkrat. Prav zato hitro pride do dehidracije in izsušitve organizma. Težave z drisko so lahko kratkotrajne in takrat govorimo o aktuni driski. Če trajajo dlje kot tri tedne, če se driska pojavlja, pa govorimo o kronični driski, kjer je treba obiskati zdravnika.

Preberite še: Sindrom razdraženega črevesa: kako si pomagati?

Pri obeh oblikah driske lahko pride do dehidracije, kar je še posebej nevarno pri dojenčkih in majhnih otrocih - pri njih namreč dehidracija nastopi zelo hitro. Prav tako je to bolj nevarno za starostnike, če jemljejo zdravila, ki povečujejo izločanje urina. Dehidracija organizma se kaže s suhimi usti, hudo žejo, mali ali nič urina, ki je temnejše barve, pospešenim utripom srca in dihanja ter vrtoglavico.

Preberite še: Se spopadate z zaprtjem? To bo pomagalo

 

Ob driski zdravnika vedno obiščite, če:

- driska nastopi pri dojenčku, mlajšemu od treh mesecev;

- imate enega ali več simptomov in znakov resnejšega obolenja: če je driska krvava, imate hude bolečine, krče, povišano telesno temperaturo in če bruhate;

- če imate zmerne ali hude znake dehidracije;

- če se driska pojavi med jemanjem protimikrobnih zdravil ali po tem in samozdravljenje ni učinkovito;

- če imate hudo akutno drisko, stanje pa se kljub samozdravljenju ne izboljša;

- če imate spremljajočo bolezen, kot je na primer srčno popuščanje, sladkorno bolezen ali ste bolnik z zmanjšano odpornostjo organizma;

- če ste noseči in imate hudo drisko.

 

Ukrepi, če se pojavi driska:

1. Hidracija telesa - nadomeščanje izgubljene tekočine

Ne glede na vzrok driske, je pri diareji ključnega pomena, da pričnemo s hidracijo telesa, da bi preprečili izsušitev organizma.

Žeja
Ne glede na vzrok driske, je pri diareji ključnega pomena, da pričnemo s hidracijo telesa, da bi preprečili izsušitev organizma. (Foto: iStock)

Treba je nadomeščati tekočino in izgubljene elektrolite. Za to je primerna peroralna rehidracijska sol, ki jo lahko kupite v lekarni ali pa vam jo predpiše osebni zdravnik - odvisno od resnosti stanja. Rehidracijska sol vsebuje 3,5 g/L natrijevega klorida, 2,5 g/L natrijevega bikarbonata ali 2,9 g/L natrijevega citrata, 1,5 g/L kalijevega klorida in 20 g/L glukoze. Če nimate dostopa do lekarne, si rehidracijsko tekočino lahko pripravite samo tako, da v en liter prekuhane vode odmerite 5 jedilnih žlic belega sladkorja, 1 čajno žličko kuhane soli in sok 2 pomaranč.

2. Ustrezna prehrana

Med drisko je dobro prilagoditi svojo prehrano, in sicer tako, da zaužijemo čim manj hrane, ki je bogata z vlakninami. Zato takrat priporočamo uživanje riža, banane, krompirja, korenčkovo juho, lahko tudi prežganko in preprečenec. Hrana, ki vsebuje veliko vlaknin, takrat ni primerna, ker vlaknine delujejo blago odvajalno in lahko težave ob driski poslabšajo. Kuhan riž je odličen, saj riževa sluz pomaga pri diareji. Prav tako zmečkane banane ali naribana porjavela jabolka, krompir, pretlačene testeninem zelenjavna kaša.

Riž
Kuhan riž je odličen, saj riževa sluz pomaga pri diareji. Prav tako zmečkane banane ali naribana porjavela jabolka, krompir, pretlačene testeninem zelenjavna kaša. (Foto: iStock)

Izogibati se je treba tudi mastni hrani, začinjeni hrani, mleku in mlečnim izdelkom. Prav tako se odsvetuje pitje gaziranih in zelo sladkih pijač. Izogibajte se kofeinu, ki je diuretik in alkoholu. Tudi surova zelenjava ni priporočljiva.  

Pomagajo tudi suhe borovnice, ki jih pripravljamo kot čaj in indijski ter ruski čaj, a le za odrasle.

Probiotiki

Med drisko se pojavi porušeno ravnovesje bakterij v črevesju, kjer patogene bakterije prevladajo nad dobrimi bakterijami. Zato je treba s hrano vnesti tudi dobre bakterije, ki spodbujajo razrast zdrave črevesne mikroflore.

Naravno so probiotične bakterije prisotne v fermentirani zelenjavi (kislo zelje, kisla repa, kisle kumarice) in fermentiranih mlečnih izdelkih. A v času driske se je tem živilom bolje izogniti in probiotike v telo vnesti kar v obliki kapsul, praškov ali napitkov. Pri driski si posameznik lahko pomaga tudi z medicinskim oljem, ki veže nase toksine in presnovke, ki jih izločajo bakterije in virusi v črevesju. Podobno delujejo tudi geli, ki gredo preko črevesja in se nato izločijo skupaj s presnovki iz črevesja.

Črevesje
Med drisko se pojavi porušeno ravnovesje bakterij v črevesju, kjer patogene bakterije prevladajo nad dobrimi bakterijami. Zato je treba s hrano vnesti tudi dobre bakterije, ki spodbujajo razrast zdrave črevesne mikroflore. (Foto: iStock)

Če driska kljub samozdravljenju ne izgine, je treba obiskati zdravnika.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Gobe

Radi nabirate gobe?

Uporabne povezave