21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

Droben ugriz, ki lahko za vedno spremeni življenje. Zaščitite se pred njim

Ste velik ljubitelj sprehodov v naravi, nabiranja gob, kostanja, se veliko zadržujete v mestnih parkih, na igriščih? Potem ste med tistimi, ki imate večjo možnost za ugriz klopa. Slovenija je na žalost eno najbolj nevarnih območij za okužbo s klopnim meningoencefalitisom (KME). Gre za virusno bolezen osrednjega živčevja, ki jo prenašajo klopi in ki lahko popolnoma spremeni kakovost našega življenja. Prav zato je dobro, da se zaščitimo pred njo.

Klop
(Foto: iStock)

Ljubljana je tretje največje žarišče KME v Sloveniji, za endemsko žarišče te bolezni pa velja celotna Slovenija, ki je celo v svetovnem vrhu po številu obolelih. Smrtnost sicer ni visoka, pri odraslih bolnikih znaša od enega do dveh odstotkov, vendar bolezen pogosto pusti trajne posledice, ki obrnejo življenje na glavo tako bolniku kot njegovim bližnjim. Približno 5 % bolnikom ostanejo trajne ohromitve, ki so najpogostejše v področju kolčnih in ramenskih mišic, pri več kot tretjini bolnikov se razvije postencefalitisni sindrom. Kaže se z glavobolom, utrujenostjo, slabim počutjem, tresenjem, slabšim sluhom, motnjami ravnotežja, težavami z zbranostjo in slabšim obvladovanjem stresnih situacij. Težave so pogosto takšne narave, da bolnik pravzaprav nima kaj konkretnega pokazati, kljub temu pa ga močno omejujejo v vsakdanjem življenju, resne so tudi socialne posledice teh težav. Mnogi bolniki z ohromitvami morajo svoje življenje povsem spremeniti, še posebej bolniki s prizadetimi dihalnimi mišicami, ki vse življenje potrebujejo dihalni aparat. Takšne posledice bolezni življenja ne obrnejo na glavo le bolniku, temveč tudi njegovi okolici, predvsem družini.

Kako si pomagati?

Ključnega pomena je, da se pred odhodom v naravo zaščitimo s primernimi zaščitnimi sredstvi, kot so repelenti in oblačila z dolgimi rokavi in dolgimi hlačami. Ko se odpravite v naravo, oblecite tudi svetla oblačila gladkega materiala, ki klopom onemogočajo, da bi se oprijeli kože, izpostavljene predele kože pa popršite z repelenti. Ko pridete domov, natančno preglejte svoje telo in v primeru prisesanega klopa tega čim prej odstranite. Najbolj učinkovit način za preprečevanje klopnega meningoencefalitisa pa je cepljenje. To je sicer samoplačniško, a v okviru različnih akcij se lahko cepite ceneje. Prav ena izmed teh trenutno poteka v vseh enotah Zdravstvenega doma Ljubljana.

Cepljenje
Do 30. novembra se lahko pri svojem osebnem zdravniku v vseh enotah Zdravstvenega doma Ljubljana proti KME cepite ceneje. Cena odmerka cepiva je 20 EUR.  (Foto: iStock)

Do 30. novembra se proti KME cepite ceneje!

Zdravila za KME še ne poznamo, na voljo pa imamo učinkovito in varno cepivo. V akciji ''Zdravo v naravo'', ki bo v Zdravstvenem domu Ljubljana potekala do 30. novembra, se lahko ceneje cepite proti tej nevarni virusni bolezni osrednjega živčevja. Cena odmerka cepiva znaša 20 EUR.

Cena cepljenja je enotna za odrasle in otroke, za termin cepljenja pa se je treba naročiti pri izbranem osebnem zdravniku po telefonu, prek spletnega naročanja ali osebno v ordinacijskem času ambulante. Plačilo cepljenja je možno samo z gotovino. Cepi se lahko vsak, otroci že od dopolnjenega prvega leta, cepljenje odsvetujejo le osebam z akutno vročinsko boleznijo in tistim, ki so alergični na jajčne beljakovine ali druge sestavine cepiva. Na cepljenje prinesite cepilno knjižico, če jo imate.

Ob topli jeseni in zimi bodo klopi aktivni dlje

"Jesen je najboljši čas za začetek cepilne sheme, v kateri moramo za učinkovito zaščito prejeti tri odmerke, prva dva v razmaku od enega do treh mesecev, tretjega pa od pet do dvanajst mesecev po drugem. Tako smo spomladi, ko se klopi prebudijo, pripravljeni za brezskrbno uživanje v naravi. Ker pa imamo letos zelo toplo in vlažno jesen, velja omeniti, da je zaščita ustrezna že po dveh odmerkih, ki jih lahko prejmemo tudi po pospešeni shemi s 14-dnevnim razmikom. Klopi bodo namreč ob takšnem vremenu še kar nekaj časa aktivni, saj gredo v zimsko mirovanje šele, ko temperature trajno padejo pod 5 do 7 stopinj Celzija," je pred začetkom akcije svetovala Tea Stegne Ignjatovič, dr. med., spec., strokovna direktorica ZD Ljubljana.

Narava
Naj bodo sprehodi v naravi brezskrbni in varni. (Foto: iStock)

Zgovorne številke kažejo veliko zanimanje

Akcijo bodo v ZDL pripravili že četrtič, saj se je lani in letos spomladi izkazalo, da je to izjemno učinkovit ukrep za večanje precepljenosti prebivalstva, pa tudi za osveščanje. Če ponazorimo s številkami: v letih od 2010 do 2015 so v ZDL na leto v povprečju izvedli 2900 cepljenj proti KME. Lani jeseni so akcijo cenejšega cepljenja izvedli prvič in statistika konec leta je pokazala, da je število vseh cepljenj poskočilo na 7400. Letos so akcijo ponovili spomladi in število cepljenj konec maja je znašalo že več kot 10.000.

Sponzorirana vsebina

 

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave