23.06.2018
LJ
22° / 9°
Hipnoza S hipnozo proti kajenju, stresu, tremi ... pitje vode Spila sem pol litra vode vsako jutro in zgodilo se je tole ... Estetika Medart Z neinvazivno metodo do vitkega pasu Hujšanje Pogumno je pokazala tudi takšne fotografije

Hitra pomoč, ko peče zgaga

Velika noč je čas, ko so mize bogato obložene in pojemo veliko mastne hrane ter tudi spijemo nekaj alkohola. Prav zato ni nenavadno, da se lahko pojavi pekoča zgaga, ki nam po obroku zagreni prazničen čas. Tu je preprost in hiter način, kako preprečiti ali lajšati zgago.

Jajca in šunka
Polnim mizam dobrot se je v tem času res težko upreti, saj so na voljo domača potica, šunka, jajca in še kakšna dobrota. Tako se hitro pojavi pekoča bolečina v žlički, ki je posledica zatekanja želodčne kisline v požiralnik. (Foto: iStockphoto)

Se že dlje časa spopadate z zgago, zaradi katere ste prilagodili življenjski slog, a se v prazničnem času znova pojavi? Polnim mizam dobrot se je v tem času res težko upreti, saj so na voljo domača potica, šunka, jajca in še kakšna dobrota. Tako se hitro pojavi pekoča bolečina v žlički, ki je posledica zatekanja želodčne kisline v požiralnik. Če se je po obroku pojavila zgaga, nima smisla, da trpite za njo, saj obstajajo zdravila, ki vam lahko hitro pomagajo ublažiti simptome.

zgaga
Če se je po obroku pojavila zgaga, nima smisla, da trpite za njo, saj obstajajo zdravila, ki vam lahko hitro pomagajo ublažiti simptome. Zdravila za zgago, ki vsebujejo učinkovino ranitidin, lahko pekoč občutek ublažijo že v pol ure po zaužitju zdravila. (Foto: iStockphoto)

Zdravila za zgago, ki vsebujejo učinkovino ranitidin, lahko pekoč občutek ublažijo že v pol ure po zaužitju zdravila. Delujejo več ur (do 12 h), zato se po večerji ne boste zbujali zaradi neprijetne zgage, kar ni redek pojav. Samo določena zdravila namreč učinek vzdržujejo na dolgi rok. Prednost zdravil, ki vsebujejo ranitidin, pa je tudi, da jih lahko uporabimo ne glede na obrok hrane. Lahko jih vzamemo tudi preventivno, npr. uro pred obrokom ˝težke˝ hrane, in tako preprečimo naval kisline ob obroku.

Ključno je, da kljub praznikom pazite na svoj življenjski slog in poskrbite, da se zgaga pojavlja čim redkeje. Zgago je namreč treba jemati resno, saj je prvi znak, da je z našim organizmom nekaj narobe. Dolgotrajne težave z zgago lahko vodijo tudi v raka na požiralniku. Prav pri ljudeh, ki imajo kronične težave z zgago, se omenjeni rak pojavi osemkrat hitreje kot pri preostalih. Če zgago občutite dlje časa in kljub jemanju zgoraj omenjenih zdravil (po 14 dnevih) ta ne izgine, se posvetujte z zdravnikom.

Preizkusite naslednje ukrepe za preprečevanje zgage in težav z želodcem

Opazujte svoje telo in si zapišite v dnevnik, po kateri hrani in pijači se vam navadno pojavlja zgaga ali prebavne težave. Navadno gre za mastno hrano, čokolado, tudi limonin in pomarančni sok, prav tako kava, čaj in alkohol. Skušajte jesti počasi in manjše obroke, hrano pa dobro prežvečite. Jejte več manjših obrokov na dan. Pazite, da takoj po obroku ne ležete k počitku, da kislina ne bi zatekala navzgor po požiralniku. Ali pa si podložite glavo z vzglavnikom, da imate nekoliko privzdignjeno glavo – to lahko prav tako pomaga preprečiti zatekanje kisline navzgor po požiralniku. Najbolje je, da zadnji obrok dneva zaužijete dve uri pred spanjem. Opustite kajenje in zmanjšajte količino popitega alkohola.

In najpomembnejše! Nikar se ne sprijaznite z zgago ali je nikar ne jemljite z lahkoto. Poiščite načine, s katerimi jo boste lahko preprečili in ublažili. Če vam ne gre dobro od rok, se lahko posvetujete tudi s strokovnjakom za prehrano (nutricistom), ki bo pregledal vaš jedilnik in vam na podlagi tega svetoval najboljše spremembe za vas. Z nekaj truda vam bo zagotovo uspelo.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave