Slavna igralka res odkrito o boju z boleznijo
BOLEZNI

Slavna igralka res odkrito o boju z boleznijo

01.03.2019, 8:21
0

“Jokala sem. Toda to niso bile solze panike, ampak solze zavedanja, da bom morala sprejeti to telo, ki izgublja nadzor.” Tako je v oddaji Good Morning America igralka Selma Blair opisala, kako se je počutila, ko je izvedela, da ima multiplo sklerozo. Gre za kronično bolezen centralnega živčnega sistema. Simptomi so različni; včasih se tudi pojavijo in izginejo, drugič so trajni.

Selma je v oddaji Good Morning America prvič spregovorila o svoji bolezni z novinarji.
Selma je v oddaji Good Morning America prvič spregovorila o svoji bolezni z novinarji./ FOTO: Profimedia

O svoji diagnozi je danes 46-letna Selma Blair prvič spregovorila kar na svojem Instagram profilu, in sicer 20. oktobra pod spodnjo fotografijo, ki jo je posnela na setu snemanja serije. Zapisala je, da je navdušena nad garderobo, ki ji jo je pripravila kostumografka. Ter da ji je hvaležna, ker ji pomaga, da se obleče, ji zapne gumbe, ji dovoli, da se nanjo nasloni.

Dodala je, da se za pomoč zahvaljuje pravzaprav celotni ekipi serije. “Včasih padem. Včasih mi kaj pade iz rok. Moj spomin je slabši. Moja leva stran telesa išče navodila pri navigacijski napravi, ki ne dela, kot bi morala. A nekako nam uspeva.” To jo je naučila bolezen – da mora prositi za pomoč.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Navdihujoče si želi nadaljevati s polnim življenjem. Je mama in želi si biti dobra mama. Uživa tudi v svojem poklicu in še naprej si želi biti igralka. Najpogostejši simptom multiple skleroze je huda utrujenost. In Selma na Instagramu zapiše, da bi najraje ves čas spala. S tem se mora boriti, da bi živela polno. Lahko rečemo, da se ni vdala.

Ker multipla skleroza prizadene centralni živčni sistem, so simptomi zelo različni. Poleg utrujenosti so najpogostejši zamegljen vid, motnje ravnotežja, slaba koordinacija, nerazločen govor, odrevenelost, tremor, mišična oslabelost in krči, težave z mehurjem in črevesjem, težko osredotočanje in pomnjenje.

Selma je prve simptome opazila, ko se je leta 2011 rodil njen sin. Opisuje, kako je imela občutek, da sploh ne more več normalno delovati. A ker zdravniki takrat niso prepoznali, da ima multiplo sklerozo, ni vedela, da je bolna. V televizijskem intervjuju je povedala, kako se je obupano trudila, da bi premagala simptome in normalno živela.

Tako jo je morala novinarka podpirati. Igralka pravi, da jo je bolezen naučila prositi za pomoč.
Tako jo je morala novinarka podpirati. Igralka pravi, da jo je bolezen naučila prositi za pomoč./ FOTO: Profimedia

Nič nenavadnega ni sicer, da zdravniki tako dolgo ne prepoznajo te bolezni. Selma danes misli, da se je pri njej najverjetneje pojavila že prej, in sicer že pred petnajstimi leti. A tako težko je multiplo sklerozo diagnozirati, ker se na začetku simptomi pogosto pojavijo, nato pa povsem izginejo. Prav tako so zelo podobni simptomom drugih bolezni.

Lanskega avgusta jo je močno bolel vrat in bila je prepričana, da ima ukleščen živec. Toda obisk pri nevrologu in magnetna resonanca sta tokrat razkrila pravo diagnozo. Pravi, da si je celo rahlo oddahnila, saj je končno vsaj razumela, kaj se ji dogaja. 

Multipla skleroza je najpogostejše nevrološko obolenje pri mladih odraslih. Najpogosteje se pojavi, ko so ljudje stari od 20 do 40 let. Je avtoimunska bolezen. Iz neznanega razloga imunski sistem napade ovojnice živčnih vlaken v možganih in hrbtenjači. Simptomi so odvisni od tega, katere živčne poti so prizadete.

Zdravila ni. Vendar pa ljudje danes s to boleznijo lahko pričakujejo neko precej normalno življenjsko dobo. To pomeni, da se je s to boleznijo treba naučiti živeti.

Več o tej bolezni si lahko preberete TUKAJ.

Selma svoje bolezni ni želela skrivati, ravno zato je o njej toliko povedala. Pogumno se je s palico pojavila tudi na zabavi, ki jo je po podelitvi oskarjev organizirala revija Vanity Fair. Spodaj lahko vidite fotografijo. Pod njo pa je še fotografija njenega sina.

Selma Blair na zabavi, ki jo je po podelitvi oskarjev organizirala revija Vanity Fair.
Selma Blair na zabavi, ki jo je po podelitvi oskarjev organizirala revija Vanity Fair./ FOTO: Profimedia

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Igrala je v mnogih filmih, denimo v Blondinki s Harvarda.
Igrala je v mnogih filmih, denimo v Blondinki s Harvarda./ FOTO: Profimedia

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
ŠPORT
Ronaldu uspel nov mejnik in obenem poslal ...
POP IN
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
TV ODDAJE
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
VIZITA.SI
Veste, kako zdravilen je hren?
OKUSNO.JE
Ideja za hitro velikonočno kosilo ali večerjo
ZADOVOLJNA.SI
Katarina Čas ima po novem fru fru in krajše lase
MOSKISVET.COM
Avtomobil, kot ga Italija še ni videla in zasluge ...
BIBALEZE.SI
'Dobila sem sina.'
CEKIN.SI
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...
DOMINVRT.SI
Pričarajte praznično vzdušje v vašem domu z ...
OKUSNO.JE
Mali šef: S to jedjo sta si prislužili polfinale!