18.10.2018
LJ
21° / 11°
Buče Poznate to neverjetno antioksidantno bombo? Sir Uživate mleko, sir, jogurt ali maslo? Žalovanje Izguba ljubljene osebe - žalovanje je pomembno Holesterol Kako uspešno znižati holesterol?

Narobe so ji prišili nogo, da bi znova lahko plesala

7-letna Britanka Amelia Eldred že dolgo sanja, da bo profesionalna plesalka. A ker se spopada z redkim kostnim rakom imenovanim osteosarkom, je izgubila del svoje noge, zaradi česar je že mislila, da ne bo nikoli več plesala. Vendar deklica ne obupava. Sedaj je prestala zahtevno operacijo, ki ji je povrnila upanje, da se bo znova lahko zavrtela po plesišču.

Deklica
Amelia se je pričela slabo počutiti lansko leto na prvi dan šolskih počitnic, ko ji je leva noga nenadno otekla in nanjo ni več mogla prenesti teže.  (Foto: derwesten.de)

Sanje Amelie Eldred, da bi postala profesionalna plesalka so se v trenutku razblinile, ko so ji diagnosticirali kostnega raka na njeni levi nogi. Prestala je tri cikle kemoterapije in operacijo, s katero so ji amputirali prizadeti ud. Ameli iz mesta Tamworth je pred tem plavala, tekla, vozila kolo, plesala in se ukvarjala z atletiko. Zaprisegla si je tudi, da bo nekoč profesionalna plesalka in bo nastopala na velikih odrih. Prav zato je bila diagnoza za mlado športnico sprva popoln šok in razočaranje.

Deklica
Ker je deklica velika ljubiteljica športa, so se odločili za bolj zahteven postopek imenovan rotationplastika. Pri njem so njeno nogo amputirali visoko v stegno, spodnji del noge pa nato ponovno pritrdili v sklep, vendar v obratni smeri. Na ta način so deklici omogočili, da bo sčasoma svoj gleženj lahko znova uporabljala kot koleno in nanj pritrdila novo protetično nogo, ki ji bo izboljšala gibljivost. (Foto: derwesten.de)

''Amelia je bila vedno aktiven otrok. Vpisali smo jo v številne dejavnosti, od plavanja, atletike v šoli, plesa, baleta, stepa, akrobatike in gimnastike. Poleg tega je rada vozila kolo in tekla. Pred diagnozo se je veselila tudi vpisa v novo gimnastično društvo,'' za britanski Mail Online pripoveduje njena mati Michelle Eldred.

A Amelia se je pričela slabo počutiti lansko leto na prvi dan šolskih počitnic, ko ji je leva noga nenadno otekla in nanjo ni več mogla prenesti teže. Sprva sta starša na oteklino položila led, da bi se stanje izboljšalo, a oteklina še teden dni kasneje ni izginila. ''Odpeljala sva jo v bolnišnico, kjer so ji opravili rentgensko slikanje in jo takoj napotili v otroško bolnišnico Birmingham. Tam so potrdili, da ima 10 centimetrski tumor na stegnenici in da je tumor povzročil, da je kost počila. Takoj sem poklicala svojega moža Richarda in peljali so naju v sobo, kjer so bili udobni stoli in robčki. Takoj sem vedela, da bo novica zelo slaba,'' se spominja Michelle.

Njen sedmi rojstni dan lansko leto avgusta je zaznamovala biopsija, ki je pokazala, da gre za agresivni tumor, ki se ni skrčil niti po dveh kemoterapijah. Zdravniki so staršema povedali, da bodo mali Amelie morali amputirati nogo. Ker je deklica velika ljubiteljica športa, so se odločili za bolj zahteven postopek imenovan rotationplastika. Pri njem so njeno nogo amputirali visoko v stegno, spodnji del noge pa nato ponovno pritrdili v sklep, vendar v obratni smeri. Na ta način so deklici omogočili, da bo sčasoma svoj gleženj lahko znova uporabljala kot koleno in nanj pritrdila novo protetično nogo, ki ji bo izboljšala gibljivost. Zahtevni poseg je že prestala in sedaj dobro okreva. 

''Amelia bo sedaj pričela z novim ciklom kempterapije in dodatnim zdravljenjem v bolnišnici do konca leta. Po operaciji dobro okreva in zdravniki so presenečeni, kako dobro in hitro se prilagaja na novo nogo in stopalo.''

V naslednjih treh mesecih bo Amelia že lahko prenesla težo na svoj novi sklep in ji bodo lahko namestili tudi protetično nogo. Kljub vsemu ji protetična noga, ki bi jo lahko dobila preko britanske zdravstvene zavarovalnice ne bo omogočila dobre gibljivosti. Prav zato sedaj družina zbira sredstva za bolj napredno protetično nogo, ki bi mali Amelie pomagala znova izvajati določene športne aktivnosti, ki jih je prej rada počela.

Deklica
Amelia je bila velika ljubiteljica športa. Nekoč pa si je želela postati profesionalna plesalka. (Foto: derwesten.de)

''Verjamem, da bo Amelia uresničila svoje sanje. Zelo je odločena, da ji bo uspelo in vsi, ki jo poznajo in so jo spoznali v bolnišnici, so presenečeni nad njenim pogumom in pozitivnostjo, ki so jo videli. Že sedaj govori o tem, kako ji bo nova noga omogočila, da bo nekoč lahko prepotovala svet in morda celo tekmovala kot paraolimpijka. Ljudje naju sprašujejo, kako zmoreva, a v resnici se samo zgledujeva po njej, saj je tako pozitivna glede vsega tega, Tako je pogumna - pred operacijo je pomahala svoji nogi in rekla: ''Adijo tumor, se vidiva zguba!''
 

''Po operaciji je ena od medicinskih sester slišala, kako je Amelie rekla drugemu otroku: ''Nič ni hudega, če si drugačen!'' Skušamo stvari ohraniti tako, kot so bile pred diagnozo, zato njen oče še vedno hodi v službo, jaz delam iz bolnišnice, ko je Amelie tukaj in Amelie gre v šolo, ko je to le mogoče,'' še doda njena mati.
 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave