27.05.2018
LJ
28° / 14°
Popolna poslovna ženska Je perfekcionizem nekaj pozitivnega ali negativnega? Debelost Prekomerno težkim primanjkuje tega vitamina! Srce Tveganje se bo zmanjšalo za četrtino! Kaj je res? To je prava resnica!

Izogibajte se jim, ker povečujejo tveganje za razvoj raka dojke

Je vaša sorodnica trpela za rakom dojke, kadite, spijete več kot eno alkoholno pijačo na dan ali jeste nezdravo? Potem pazite, da se izogibate še tem dejavnikom, ki povečajo tveganje za razvoj raka.

Dojke
(Foto: iStockphoto)

Poleg genetske nagnjenosti k razvoju raka dojke, so faktorji tveganja še kajenje, nezdravo prehranjevanje, preveliko količina zaužitega alkohola in debelost. Paziti pa morate še, da se izogibate:

Hormonska nadomestna terapija

Ženske, ki uživajo hormonske tablete z estrogenom več kot deset let, imajo večje tveganje ta razvoj raka dojke, so pokazale raziskave. Estrogenska terapija se priporoča le ženskam, ki so prestale histerektomijo – kirurško odstranitev maternice, kjer je korist terapije večja od tveganja.

Rak dojke
Če ne pazite na zdrav način življenja, potem se izogibajte nekaterim drugim dejavnikom tveganja za razvoj raka dojke. (Foto: iStockphoto)

Pomanjkanje vitamina D

Povišajte nivo vitamina D v krvi. Ena izmed študij je pokazala, da prav pomanjkanje vitamina D povečuje tveganje za razvoj raka dojke predvsem v premenopavzi. Vnos tega esencialnega vitamina lahko povišate z uživanjem rib, ostrig, sojinih izdelkov, jajc ali gob, lahko pa tudi z nastavljanjem sončnim žarkom, saj vitamin D na ta način nastaja tudi v telesu.

Nekatera zdravila proti visokem tlaku

Ženske v pomenopavzalnem obdobju lahko uživajo zdravila za zniževanje krvnega tlaka, ki se imenujejo blokatorji kalcijskih kanalov in, kot kaže raziskava znanstvenikov iz Centra za preučevanje raka Fred Hutchinson v Seatllu, povečujejo tveganje za razvoj raka dojke. V študiji se je pokazalo, da so ženske, ki so uživale ta zdravila v desetih letih imele dva in polkrat večje tveganje ta razvoj raka dojke.

Kadmij

Kadmij pogosto najdemo v industrijskih okoljih, kjer proizvajajo barve, baterije ali fosfatna gnojila. Poleg tega je prisoten v cigaretnem dimu, nekaterem nakitu, kozmetiki, izpustih po kurjenju premoga ali nafte in v izpušnem plinu avtomobila. Delci kadmija se z vetrom prenašajo po zraku in odlagajo v zemljo in vodo in tako pridejo do ljudi. Dolgotrajna izpostavljenost nizkim koncentracijam kadmija, pa pospeši napredovanje raka na dojki, so prepričani strokovnjaki iz Kalifornije. Prav zato poskrbite, da se čim pogosteje odpravite iz mesta v bolj čiste predele in se nadihajte svežega zraka.
 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 3
slovenc79 29.06.2014 14:43:44
zdrava ženska, s čikom v ustih, vodko v roki pravi "živi se enkrat", ko pa zboli pa "zakaj ravno jaz, revica?"
Vig1 29.06.2014 14:54:52
A smo moški kaj drugačni?
 
RamzesII 29.06.2014 11:45:07
Mamografijo ste izpustili, večina žensk z rakom na dojki je obiskovala mamografijo,
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave