16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

Izpadanje las je lahko posledica resne bolezni

Izpadanje las je precej pogosta težava, s katero se srečujejo tako moški kot ženske. Medtem ko se problem včasih pokaže z razredčenim lasiščem, se lahko pri drugih pojavijo plešaste zaplate. A kako vedeti, kdaj je izguba las naraven pojav in kdaj je znak resne bolezni?

plešavost
Izpadanje las je lahko posledica priprojenih lastnosti, stresnih dogodkov ali pa bolezenskih stanj. (Foto: iStockphoto)

Lasje rastejo iz lasnih mešičkov in ko se rastni cikel posameznega lasa zaključi, ta izpade in v lasnem mešičku začne nastajati nov las. Tako je čisto običajno, da na dan izpade tudi do sto las, na vsakih nekaj let pa lahko opazite precej povečano izgubo las, kajti takrat jih je večji del v zaključku svojega rastnega cikla. Če pa opažate, da vam na dan izpade veliko več las, kot naj bi bilo običajno, ali če se po nekaj tednih stanje ne umiri, pa obstaja verjetnost, da je za izpadanje las krivo kaj drugega. ''Nanje postajamo pozorni, ko opažamo, da je zjutraj, ko vstanemo, na blazini nenavadno veliko izpadlih las, ko je glavnik ali krtača po razčesavanju poln las, ko je veliko las ostalo po umivanju in če na svojih oblačilih opazimo nenavadno povečano število izpadlih las. Na to, da je nekaj narobe, nas opozori frizer ali nekdo od bližnjih, ko opazijo, da so se na lasišču pojavili manjši omejeni predeli brez las,'' pojasnjuje dermatovenerologinja mag. Metka Adamič.

izpadanje las
Če dnevno izpade več kot 100 las ali če se izpadanje las po nekaj tednih ne ustavi, je dobro obiskati zdravnika. (Foto: iStockphoto)

Vzrokov za izpadanje las je veliko

Izpadanje las je lahko posledica določenih prirojenih lastnosti, kajti gostoto, kakovost, barvo in celo način rasti las podedujemo. Do izgube las lahko privedejo tudi kakšni stresni dogodki ali hormonske spremembe. ''O telogenem efluviju oziroma telogenem izpadanju govorimo takrat, ko sledi nosečnost, abortus, po jemanju hormonskih preparatov, intenzivnem hujšanju, zaradi stresnih situacij ali resnih sistemskih obolenj (na primer obolenju z visoko telesno temperaturo ...),'' pojasnjuje mag. Adamičeva. ''Omeniti pa je treba tudi tako imenovano anageno izpadanje, ki pa sledi hujšim dogajanjem, na primer kemoterapiji, zastrupitvi ali jemanju določenih zdravil, včasih spremlja obolenja ščitnice in nekatere sistemske bolezni (na primer lupus erythematodes), hudo pomanjkanje železa in resno pomanjkanje beljakovin, na primer pri hudem stradanju, kar vidimo velikokrat pri anoreksičnih pacientih.'' Sicer pa lahko lasje izpadajo tudi zaradi jemanja določenih zdravil, na primer kontracepcijskih tablet in zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje putike, artritisa, povišanega krvnega tlaka in srčnih bolezni ter artritisa, depresije, celo preveliki odmerki vitamina A lahko povzročijo pretirano izpadanje las.

Metka Adamič
O bolezenskih vzrokih za izpadanje las smo povprašali dermatovenerologinjo mag. Metko Adamič. (Foto: Aljoša Kravanja)

Velikokrat je krivec androgena alopecija

Androgena alopecija je dedno pogojena bolezen, pri kateri lasje na določenih mestih izpadajo zato, ker so ti deli preobčutljivi na delovanje moških (androgenih) hormonov. Pojavlja se tako pri moških kot pri ženskah – pripadnice nežnejšega spola se s to obliko izpadanja las običajno srečajo v tridesetih letih, moški pa že v dvajsetih. ''Do 50. leta starosti prizadene okoli 50 odstotkov moških in po različnih ocenah nekje med 25 in 50 odstotkov žensk v istem starostnem obdobju,'' s statistikami postreže sogovornica.

Pri moških se androgeno izpadanje las pogosto pokaže z nastajanjem tipične pleše, ki se začne z blago razredčenim lasiščem v predelu nad senci, nato sledi tanjšanje in redčenje las na predelu nad čelom ter na vrhu glave, čemur običajno sledi popolna pleša, vendar pa velikokrat ostane lasišče v zatilju in na predelu zaliscev normalno poraščeno. Pri ženskah se androgena alopecija običajno kaže drugače, in sicer s tanjšanjem konjskega repa ali kite.

ZAUPAJTE NAM SVOJO ZGODBO

Se tudi vi spopadate s plešavostjo, ki je posledica zdravstvenih težav? Potem nam zaupajte svojo zgodbo in nam pišite na naš elektronski naslov vizita@pop-tv.si.

Kaj storiti?

Pri resnih težavah z izpadanjem las je vsekakor prav, da obiščete dermatologa. Ta bo s pomočjo podrobnega pogovora in, če bo treba, s pomočjo dodatnih krvnih preiskav ter biopsijo lasišča skušal ugotoviti, kaj je vzrok za izpadanje las in kakšno zdravljenje bi bilo smiselno. Posebej pri ženskah je velikokrat treba narediti še hormonske teste in se o zdravljenju dodatno posvetovati z endokrinologom in ginekologom. Vzroke, kot so pomanjkanje železa ali beljakovin, hud stres, pretirano hujšanje in podobno je lažje odpraviti in ustaviti ali vsaj občutno zmanjšati izpadanje las. Tudi v primeru, da je izpadanje las posledica jemanja kakšnih zdravil ali kontracepcijskih tablet, lahko težave zdravnik odpravi tako, da poskusi predpisati kakšna druga, sorodna zdravila.

Veliko težje pa se je soočiti z androgeno alopecijo, ki je gensko pogojena, zaradi česar se je ne da popolnoma pozdraviti oziroma odpraviti. Cilj zdravljenja je tako zgolj povečati število terminalnih las na lasišču in ustaviti nadaljnje procese tanjšanja las ter manjšanja lasnih mešičkov. V zadnjih letih sta za tovrstno težavo tudi pri nas na voljo novejši zdravili, za kateri je znanstveno dokazano, da pospešita rast las.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave