23.06.2018
LJ
22° / 9°
Hipnoza S hipnozo proti kajenju, stresu, tremi ... pitje vode Spila sem pol litra vode vsako jutro in zgodilo se je tole ... Estetika Medart Z neinvazivno metodo do vitkega pasu Hujšanje Pogumno je pokazala tudi takšne fotografije

Kaj vaše odvajanje pove o vašem zdravju?

Rak debelega črevesa je tretji najpogostejši rak in vsako leto v Sloveniji za njim zboli okoli 350 moških in 300 žensk. Kri v blatu je eden najpogostejših znakov, ki kažejo raka na debelem črevesu, lahko pa tudi na druge težave, kot so hemeroidi ali počena žilica. Kljub vsemu kri v blatu vedno zahteva posvet z zdravnikom.

Prebava
Opozorilni znaki so pogosto očitni prav pri odvajanju blata. Zato naj vam nikar ne bo o tem nerodno spregovoriti s svojim zdravnikom. (Foto: Thinkstock)

Zgodnja diagnoza in zgodnje prepoznavanje težav rešuje življenja. Manj kot 10 odstotkov ljudi, ki jim raka debelega črevesa diagnosticirajo v zadnji fazi, preživi več kot 5 let po diagnozi. A če bolezen odkrijejo zgodaj, ko se pojavijo šele polipi in bolezen ni napredovala, lahko posameznik popolnoma ozdravi. Najhuje je prav to, da je bolezen mogoče popolnoma preprečiti, kljub vsemu pa ljudje umirajo zaradi nje. ''Najtežja stvar, s katero se moram soočiti kot zdravnik na področju raka debelega črevesa, je, da bi vse te smrti, ki se zgodijo zaradi tega raka, lahko preprečili,'' je za britanski Mail Online dejal dr. Ash Gupta iz Ramsay Health Care UK organizacije. ''V resnici bi lahko več kot 90 odstotkov ljudi, ki razvijejo raka debelega črevesa, ozdravili, če bi raka odkrili v prvi fazi.''

Opozorilni znaki so pogosto očitni prav pri odvajanju blata. Zato naj vam nikar ne bo o tem nerodno spregovoriti s svojim zdravnikom. ''Če spremembe pri odvajanju trajajo več kot tri tedne, in če opazite kri v blatu, se takoj posvetujte z zdravnikom. Jasno je, da nam je včasih nerodno spregovoriti o težavah s prebavo, a ključnega pomena je, da jih opazimo zgodaj in jih zgodaj zdravimo. Če opazite krvavitev v blatu ali če je vaše blato dolgo časa redko ali veliko pogosteje odvajate, potem morate na nadaljnje preiskave. Pregled s kamero, imenovan kolonoskopija, ali včasih samo pregled rektuma, lahko razkrije diagnozo. Če so vzrok za težave šele polipi, vam jih lahko že takoj odstranijo,'' pojasni

Kri v blatu je pomemben simptom, ki ga je treba jemati resno. Čeprav ne nakazuje vedno na raka debelega črevesa, saj lahko kaže še na marsikaj drugega, je ključnega pomena, da se ob tem simptomu posvetujete z zdravnikom. Nadaljne preiskave s kolonoskopijo bodo lahko pokazale, kaj je resnični vzrok krvi v blatu. Na podlagi tega indikatorja je narejen tudi presejalni test programa Svit, ki ga na dom prejmejo vsi ljudje v tvegani skupini. Torej moški in ženske med 50. in 74. letom starosti. Z odvzemom vzorca blata v laboratoriju odkrivajo prisotnost krvi v blatu, ki s prostim očesom še ni vidna. Na ta način želijo odkriti predrakave spremembe na debelem črevesu in danki, da bi lahko zdravljenje začeli že v začetni fazi bolezni. Poleg krvi v blatu lahko o vaši prebavi marsikaj pove tudi vaš iztrebek. Britanski strokovnjaki iz organizacije Ramsay Health Care UK so sestavili seznam, na podlagi katerega lahko vidite, kako zdrava je vaša prebava.

Prebava
Fotografija1: Zdrava prebava. Fotografija 2: spremembe prebave. Če se diareja pojavlja več kot tri tedne, obiščite zdravnika. Fotografija 3: Kri v blatu. Nujno obiščite zdravnika. (Foto: Ramsay Health Care UK)

 1. Fotografija: Zdrava prebava. Še naprej uživajte veliko vlaknin (sadje, zelenjava), da bo vaša prebava zdrava in boste zmanjšali možnosti za razvoj raka debelega črevesa.

2. Fotografija: Mehak ali tekoč iztrebek. Spremembe prebave, kjer se diareja pojavlja več kot tri tedne zapored, lahko nakazujejo na bolezni črevesa. Potreben je posvet z zdravnikom.

3. Fotografija: Kri v blatu ali črn iztrebek. Če je iztrebek rdeč, pomeni, da je kri sveža in gre verjetno za krvavitev, ki je posledica hemoroidov ali počene žile v analnem predelu. Če je iztrebek temno rdeč ali črn, pa gre že za strjeno kri, kar pomeni, da gre za krvavitev višje v prebavnem traktu. Ta tip krvavitve lahko nakazuje raka debelega črevesa, še posebej, če ste v tvegani skupini (50 do 74 let). Ta oblika krvavitve zahteva posvet z zdravnikom.

Rak debelega črevesa in danke je eden najpogostejših rakov po vsem svetu. Leta 2012 so diagnosticirali skoraj 1,4 milijona novih primerov raka na debelem črevesu. Kljub vsemu pa mnogi še vedno težko govorijo o svojih navadah pri odvajanju blata, je pokazala zadnja raziskava. Samo polovica ljudi v raziskavi je dejala, da se o svojih prebavnih težavah pogovarja s svojo družino. Še manj jih pravi, da se o tem pogovarjajo s svojimi prijatelji.

Trebuh - 1
Študije kažejo, da bi lahko polovico raka debelega črevesa preprečili, če bi jedli in pili bolj zdravo, če bi bili bolj fizično aktivni in če bi ohranjali zdravo telesno težo. Prehrana, ki vsebuje veliko rdečega mesa in malo zelenjave in vlaknin, lahko poveča tveganje za razvoj bolezni. (Foto: Profimedia)

Z daljšanjem življenjske dobe se povečuje tudi tveganje za raka debelega črevesa. Do 50. ali 55. leta starosti se približno 40 odstotkov populacije spopade s polipi na črevesu. Samo 10 odstotkov polipov se pozneje razvije v raka, a če polipe pravočasno odstranijo, zmanjšajo tudi tveganje za raka. Najbolj učinkovit način za zmanjšanje tveganja za raka debelega črevesa je torej, da poznate simptome in jih prepoznate, hkrati pa, da se odzovete povabilu državnega presejalnega programa Svit, ki vam na dom pošlje preprost test za odvzem blata.

Sicer lahko za zmanjšanje tveganja veliko naredite tudi sami. Študije kažejo, da bi lahko polovico raka debelega črevesa preprečili, če bi jedli in pili bolj zdravo, če bi bili bolj fizično aktivni in če bi ohranjali zdravo telesno težo. Zato ni nenavadno, da se okoli 54 odstotkov vseh primerov raka debelega črevesa pojavi v razvitih državah. 90 odstotkov pacientov z rakom debelega črevesa je starejših od 50 let, bolezen pa nekoliko pogosteje prizadene moške kot ženske. Prehrana, ki vsebuje veliko rdečega mesa in malo zelenjave ter vlaknin, lahko poveča tveganje za razvoj bolezni.

Znaki raka debelega črevesa so torej naslednji:

- krvavitev iz zadnjice ali kri v blatu;
- sprememba prebave, ki traja več kot tri tedne:
- nepojasnjena izguba telesne teže;
- močna utrujenost brez jasnega razloga;
- bolečina ali bulice v trebuhu.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
Maja Vrhovnik 1 01.04.2016 13:45:36
glede izločanja in raka na debelem črevesu pa kar nekaj zanimivih stvari piše tudi na strani wc-prucka.magija-narave.si, kjer je med drugim tudi članek "Rak debelega črevesa"
 
kknd 29.03.2016 15:07:00
Kvazi znanost še vedno luta v temi čeprav je posrednih dokazov kaj povzroča raka na tone. Meso pri tem nima popolnoma nič ker npr. Eskimi in pleme Hunza, ki pojedo ogromno mesa raka ne poznajo. Res pa je, da ne jedo zelenjave z vsebnostjo glikoalkaloidov (solanin, tomatin, capsaicin...). Kar malo pogooglajte...
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave