16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

Kako alkohol vpliva na žensko telo?

Ženske morajo biti pri količini popitega alkohola še posebej previdne. Alkohol namreč zviša raven estrogena in drugih hormonov in poveča tveganje za nastanek nekaterih oblik raka na dojki, ki za svojo rast potrebujejo estrogen.

Rdeče vino
Splošno pravilo velja, da lahko odrasel moški spije dve enoti alkohola na dan (2 dl vina ali pol litra piva), odrasla ženska pa le eno enoto. (Foto: iStock)

Ženske morajo biti pri količini popitega alkohola še posebej previdne, tudi v decembrskem času. Raziskave so pokazale, da imajo ženske, ki zaužijejo tri alkoholne pijače v tednu, v primerjavi s tistimi, ki ne uživajo alkohola, za 15 odstotkov višje tveganje za razvoj raka dojke. Ugotovili so tudi, da se z vsako dodatno popito alkoholno pijačo na dan verjetnost za raka na dojki poveča še za 10 odstotkov. Ženske lahko zaužijejo tudi manj alkohola od moških. Splošno pravilo velja, da lahko odrasel moški spije dve enoti alkohola na dan (2 dl vina ali pol litra piva), odrasla ženska pa le eno enoto. Stremimo tudi k temu, da alkohola ne pijemo vsak dan.

Preberite še: Kaj se res zgodi v vašem telesu, če spijete več kot dva kozarca vina na dan?

Rak dojke
Raziskave so pokazale, da imajo ženske, ki zaužijejo tri alkoholne pijače v tednu v primerjavi s tistimi, ki ne uživajo alkohola, za 15 odstotkov višje tveganje za razvoj raka dojke. Ugotovili so tudi, da se z vsako dodatno popito alkoholno pijačo na dan verjetnost za raka na dojki poveča še za 10 odstotkov. (Foto: iStock)

Zmerno pitje alkohola, kot je opisano zgoraj, ne bo škodovalo našemu zdravju. Rdeče vino, ki vsebuje veliko antioksidantov procianidina in resveratrola iz grozdne lupine, lahko celo pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca, saj zvišuje raven dobrega HDL holesterola in znižuje raven slabega LDL holesterola. Kljub vsemu pa zmerno količino popitega alkohola lahko hitro presežemo. Če pijemo več, kot je priporočeno, se tehtnica lahko hitro prevesi ravno v nasprotno stran. Redno pitje prekomerne količine alkohola lahko skozi čas poveča tveganje za okvaro jeter, nastanek nekaterih vrst raka, povišan krvni tlak, bolezni srca, srčno kap in depresijo. Prav zato je ključnega pomena, da se odgovorno in resno držimo priporočene mere.

Tu je nekaj priporočil, ki nam bodo v decembrskem času, ko običajno spijemo kakšen kozarec več, prišla prav:

1. Ob alkoholu pijmo vodo

Alkohol dehidrira telo, zato je ključnega pomena, da ob alkoholu pijemo tudi vodo. Vodo pijmo že med uživanjem alkohola in po uživanju alkohola, denimo preden ležemo k počitku. Prej ko poskrbimo za hidracijo telesa, lažje bo telo presnavljalo alkohol.

2. Alkohol uživajmo ob jedi

Alkohol vedno uživajmo ob obroku. Pijmo počasi in v eni uri ne popijmo več kot ene alkoholne pijače. Vsaka druga pijača naj bo, kot omenjeno prej, kozarec vode.

3. Nikoli na prazen želodec

Če alkohol pijemo na prazen želodec, se takoj absorbira v krvni obtok, še preden bi ga telo lahko začelo razgrajevati. Če med uživanjem alkohola jemo - priporočljivo je uživati beljakovine, ogljikove hidrate iz polnovrednih žit ali maščobe - bo hrana v želodcu upočasnila absorbcijo alkohola.

Koktajl
Previdno pri izbiri koktajlov. Pazite, da ne izberete premočnega in preveč sladkega. Poleg tega vmes ves čas pijte vodo. (Foto: iStock)

4. Previdno pri izbiri alkohola

Najbolje je, če si privoščite le kozarec vina ali piva. Večjo koncentracijo alkohola kot ima pijača, slabše je. Dobro je vedeti tudi, da se tople pijače hitreje absorbirajo kot mrzle. Prav zato je dobra strategija, da žgane pijače naročimo z ledom. Absorbcijo alkohola povečajo tudi gazirane pijače, kot so kola, sodavica ali tonik, prav tako prispevajo dodatne kalorije. Tako nas lahko žgane pijače v kombinaciji z gaziranimi pijačami hitreje opijejo. Če imamo radi koktajle, se pozanimajmo, kaj je v njih. Izogibajte se preveč sladkim/kaloričnim in premočnim koktajlom. In še enkrat, pijte zraven vodo.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave