24.03.2018
LJ
/ -0°
Umivanje rok Ko vas mučijo neprijetne misli ali si nenehno umivate roke ... Oreščki Odlična novica o oreščkih Laser Laser, ki odpravi tudi starostno dioptrijo Meso Mislite, da je zdravo, a ni!

Kako nadzorovati delovanje ščitnice na naraven način?

Mnoge ženske se spopadajo s težavami s ščitnico, a se tega ne zavedajo. Utrujenost, pridobivanje telesne teže, preskakovanje srce ali nespečnost preprosto pripisujejo sodobnemu tempu življenja. A ti simptomi so pogosto lahko tudi znak nepravilno delujoče ščitnice. Poleg posveta z zdravnikom lahko na delovanje ščitnice močno vplivajo tudi vsakodnevne navade. Preverite, katere.

Pečen brstični ohrovt
Ohrovt spada med eno najbolj zdravih živil in ga priporočajo vsi nutricisti po svetu. A če imate težave s ščitnico, uživanje ohrovta zahteva nekoliko previdnosti. (Foto: Thinkstock)

Ohranite razvade pod nadzorom

Sladkarije, kofein, alkohol in kajenje lahko močno škodujejo ščitnici. Vsaka od teh razvad lahko povzroči povišano raven hormona kortizola v krvi – stresnega hormona, ki je poznan po tem, da slabi delovanje ščitnice. Tem razvadam se v večji meri izognite. Ko se jim kljub temu ne morete odpovedati,  poskrbite, da boste tisti dan pojedli hrano, bogato z beljakovinami. Jejte meso, jajca, sir in mlečne izdelke, ki vsebujejo veliko aminokislin in bodo spodbudili proizvodnjo ščitničnih hormonov. Pomagajo lahko tudi oreščki in semena, ki so bogata s selenom.

Pazite, kaj pijete

Voda v Sloveniji je dobre kakovosti in za razliko od drugih krajev na svetu še nismo prisiljeni kupovati ustekleničene vode. Vendar pa lahko pitna voda vsebuje natrijev fluorid, ki lahko vpliva na delovanje ščitnice. Prav tako tudi jod. Tudi jod je ključnega pomena za pravilno delovanje ščitnice, poznan pa je tudi po tem, da čisti arterije, preprečuje srčni infarkt, možgansko kap in bolezni, ki se povezujejo z aterosklerozo. Kljub vsemu pa posamezniki, ki se spopadajo z boleznijo ščitnice, ne smejo (!!!) brez posveta z zdravnikom jemati prehranskih dodatkov joda. Jod stimulira ščitnico in pomaga pri proizvodnji tiroksina, zato je treba dodatke joda jemati le, če zdravnik tako oceni. Jod uravnava tudi hitrost, s katero telesne celice porabljajo kisik, vpliva na povišanje energije in izboljšuje mentalne funkcije. Jod prav zato dodajajo tudi v kuhinjsko sol. A o tem, koliko joda zaužiti, se posvetujte z zdravnikom.

Previdno z ohrovtom

Ohrovt spada med eno najbolj zdravih živil in ga priporočajo vsi nutricisti po svetu. A če imate težave s ščitnico, uživanje ohrovta zahteva nekoliko previdnosti. To ne pomeni, da ga ne smete jesti! A da z njim ne pretiravate. Velike količine ohrovta lahko povzročijo hipotirozo, stanje, kjer ščitnica ne proizvede dovolj ščitničnih hormonov. Vse to zaradi sestavine, imenovane goitrogena, ki jo vsebujejo tudi brokoli, cvetača, zelje in brstični ohrovt. Največ te snovi ostane v telesu, če uživate surovo zelje ali ostalo zelenjavo ali če iz te zelenjave delate sokove. Najmanj pa, če zelenjavo skuhate.

Telovadba
Mnogi zdravniki priporočajo jogo, saj je znana po tem, da uravnava tudi delovanje hormonov. (Foto: Thinkstock)

Vadba

Za uravnavanje delovanja ščitnice je ključnega pomena redna telovadba. Mnogi zdravniki priporočajo jogo, saj je znana po tem, da uravnava tudi delovanje hormonov. Zmanjšuje namreč stres, telo dobro prebudi in raztegne, hkrati pa spodbuja delovanje ščitnice.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 6
 
Eurojackpot 15.03.2016 21:33:11
V malo bolj strokovnih člankih v 80-90% pripisujejo napake v delovanju ščitnice genom, vse ostalo pa fiziki ( sevanja), kemiji (preveč ali premalo joda v soli) in psihi.
ronzi83 15.03.2016 18:01:26
butast članek, kr neki
KaPi 15.03.2016 09:38:37
BLA BLA BLA, HRANA NIKAKOR NE VPLIVA NA DELOVANJE ŠČITNICE.
Uahahahahaha 15.03.2016 11:18:04
Ja, pa vpliva! Če jaz nekaj ur ne jem ničesar, kar je stalo na 4 nogah, mi ščitnica čisto podivja.
Uahahahahaha 15.03.2016 11:18:25
Ja, pa vpliva! Če jaz nekaj ur ne jem ničesar, kar je stalo na 4 nogah, mi ščitnica čisto podivja.
martin7u 15.03.2016 12:38:59
hrana vpliva na vse, itak pa ti telo takoj povem kaj in kako..glede ščitnice pa čim manj ogljikovih hidratov v prehrani in čim več zdravih maščob
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Arašidi

Imate radi oreščke?

Uporabne povezave