20.05.2018
LJ
21° / 11°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Kako si pomagati ob tej neprijetni kožni bolezni?

Rdečica osrednjega dela obraza, razširjene kapilare ter občasno pojavljanje bunkic in gnojnih mehurčkov po licih in čelu so znaki, ki kažejo na kožno obolenje rozaceo. Dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med. piše o tem, kako si lahko pomagati ob tem neprijetnem kožnem obolenju.

Rozacea
Rozacea je neprijetno kronično obolenje kože, ki se največkrat pojavlja pri ženskah med 30. in 50. letom starosti. Pri moških se lahko izrazi tudi z gomoljastim nosom. (Foto: Metka Adamič)

Beseda, ki označuje kožno bolezen, praviloma omejeno na obraz – rozacea, izvira iz latinske besede, ki pomeni »podoben vrtnici«. Predstavlja neprijetno kronično obolenje kože, ki se pojavlja največkrat pri ženskah med 30. in 50. letom starosti in ga je tudi z najboljšimi kozmetičnimi sredstvi težko prikriti. Gomoljast nos, ki ga na srečo opažamo redko, večkrat pri moških, je posledica enakega obolenja. Zanimivo je, da med temnopoltimi obolenja skorajda ni. Obolevajo praviloma svetlopolti, svetlih las in sivomodrih oči.

Metka Adamič
Piše: dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med (Foto: osebni arhiv)

Vzrok za nastanek obolenja žal še vedno ni popolnoma pojasnjen. Bolezen so v preteklosti prištevali k boleznim lojnic in so jo tudi imenovali acnae rosacea. Prav tako ni pojasnjena vloga drobne prebivalke naših dlačnih mešičkov, pršice Demodex folliculorum; pomembna naj bi bila predvsem pri nastanku večjih vnetnih žarišč, granulomov. Včasih so pripisovali velik pomen pri nastanku obolenja boleznim prebavil.
Splošno znano je, da so posamezniki, ki pogosto zardevajo, bolj nagnjeni k nastanku obolenja kot drugi. Še zlasti, kadar se jim takšno zardevanje poslabša ob povišani temperaturi okolja, pri vročih obrokih (tudi toplota v ustni votlini sproži zardevanje obraza). Podobno je tudi z alkoholnimi pijačami in začimbami.

Sama hrana rozaceae ne povzroča, znano je, da uživanje zelo vroče ali začinjene hrane in alkoholnih pijač, obolenje poslabša. Menijo, da je to zaradi povečane prekrvavitve na obrazu, ki jo takšna hranila povzročajo. Na enak način slabo učinkujejo tudi duševni stresi in klimatski dejavniki, na primer vročina. Pogosto pride do poslabšanja ob izpostavljanju vročemu okolju in ultravijoličnim žarkom (kuha, savnanje, prehajanje z vročega v hladno okolje, sončenje…). Dandanes velja, da je za razvoj obolenja ključnega pomena že omenjena »nagnjenost k zardevanju«, strokovno imenujemo ta pojav konstitucijska vazolabilnost.

Kakšni so simptomi?

Običajno opažajo bolniki sprva izrazito zardevanje, pri mnogih se ščasoma pojavi rdečina obraza, ki ne izgine niti v umirjenem in temperaturno prizanesljivem okolju, pojavijo se vidne razširjene žilice (telangiektazije) na nosu in po licih, neredko tudi na bradi. Sčasoma se bolezen razvije v svoji izraziti obliki.

Dermatološki pregled
Diagnozo obolenja velikokrat postavimo že ob razgovoru z obolelim ter kliničnem pregledu kože obraza. (Foto: Thinkstock)

Značilna žarišča se pojavijo simetrično na obrazu, le izjemoma na plešastem delu lasišča, na vratu, vratnem izrezu, hrbtu. Na omenjenih predelih se pojavijo poleg rdečine in telangiektazij še pordele bunčice (papule) in gnojni mozoljčki (pustule). Ogrcev, ko so značilni za akne, pri rosacei ni. V redkih primerih se ob napredovanju bolezni opaža tudi izrazitejša oteklina in razrast vezivnega tkiva in lojnic (na nosu, čelu, obrveh, uhljih in/ali bradi). Običajno so takšne spremembe izrazitejše pri moških, kjer lahko nastanejo neprijetne gomoljaste spremembe (na nosu – rinofima), lahko tudi na bradi.

Pri obolelih praviloma opažamo istočasno tudi kronično vnete očesne veznice in veke (blefarokonjunktivitis), kar lahko privede do resnih težav, celo do nastanka ranice na roženici. V takem primeru je seveda potrebno tudi zdravljenje pri okulistu.

Diagnosticiranje

Diagnozo obolenja velikokrat postavimo že ob razgovoru z obolelim ter kliničnem pregledu kože obraza. V nekaterih primerih je tudi izkušenemu dermatologu obolenje težko ločiti od nekaterih drugih kožnih bolezni, ki lahko prizadenejo obraz. Takrat je potrebno opraviti določene dodatne preiskave, na primer biopsijo in patohistološki pregled koščka odvzetega tkiva.

Kako poteka zdravljenje?

Zdravljenje je najbolje prepustiti dermatologu. Za kakšno zdravljenje se bo odločil, je odvisno od stopnje obolenja. V začetni stopnji rdečine in razširjenih žilic je danes že uveljavljeno zdravljenje z žilnimi laserji, ki rdečino in razširjene žilice odpravijo in v veliki meri s tem odpravijo tudi napredovanje bolezni.

Takšno zdravljenje z laserjem prihaja v poštev tudi v kasnejših fazah obolenja, kjer pa je potrebno prvenstveno umiriti vnetna dogajanja. Za to so nam na razpolago nekateri lokalni pripravki, v resnejši primerih pa se odločimo za zdravljenje s tabletami, ki praviloma traja več mesecev. V negovalne postopke lahko izkušen dermatolog v določenem trenutku vključi tudi sadnokislinski piling, zlasti z beta - hidroksi kislinami (salicilni piling).

Zelo pomembno je, da se na prizadeto kožo nekontrolirano ne maže s hormonskih - kortiokosteroidnih pripravkov! To namreč lahko sčasoma privede do poslabšanja bolezni in otežuje klasično zdravljenje.

Krema
Nega kože mora biti skrajno previdna in prizanesljiva, prilagojena skrajno občutljivi koži. (Foto: Thinkstock)

Nega kože

Nega kože mora biti skrajno previdna in prizanesljiva, prilagojena skrajno občutljivi koži. Nikar ne ekspirementirajte sami in ne poslušajte nasvetov laičnih »svetovalcev«, ki jih ne veliko v našem okolju, v medijih, po raznih internetnih forumih. Posvetujte se z dermatologom. Gre za bolezen. Tega se je potrebno zavedati. Sami ji boste težko kos. Dlje ko odlašate, težje jo je obvladati.

Sredstva za nego naj bodo indiferentna, nedražeča, pomirujujoča. Za umivanje obraza voda ne sme biti niti mrzla niti pretopla. Prepovedana je uporaba alkoholnih pripravkov, agresivnih in dražečih kozmetičnih sredstev ali takšnih, ki vsebujejo alkohol, kafro, mentol. Odsvetujemo uživanje prevroče hrane, začimb, alkoholnih pijač, kajenje. Bolniki se morajo izogibati izpostavljanju sončnim žarkom in solarijem, zakajenim prostorom, vročemu okolju (savnam, toplicam, kuhanju...), nenadnim prehodom med hladnim in vročim okoljem, vetru, mrazu, agresivnim kozmetičnim postopkom, pari, masažam, drgnjenju. Svetujemo, da v tem zimskem času ob prehodu iz hladenega zunanjega okolja v tople prostore za nekaj trenutkov položite dlani na obraz; počakajte, da se koža malce prilagodi spremembi.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 4
 
Northwest 07.01.2016 11:24:44
Isto bolezen imam jaz.Ko sem prezivel teden dni na darmatologiji je bila koncna diagnoza,da sem alergicen na sonce,ceprav je bila takrat zima in sonca ni bilo.
Volgangeg 07.01.2016 11:24:34
js vedno ko se brijem mam rdeca licka pol pa se namažem s tistim po britju pa zgine drgac ce se pa hocete te rdecice resit je najboljsa svijska mast ampak more bit na mrzlem
Marija1975 08.01.2016 08:35:31
Ne me basat...a ti to resno?
Volgangeg 08.01.2016 11:54:21
Ja najboljse je sveza svinska mast jo das za 1 dan v hladilnik nasleden dan se namazes veckrat na dan in to delas vsak dan priblizno 1 teden in rdecica bi mogla zginat
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave