18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Tu je razlog, zakaj ga morate vključiti v jedilnik

Znanstveniki so pred desetletjem odkrili, da lahko snov v čiliju ubija celice raka prostate. Sedaj pa so odkrili, na kakšen način. Pokazalo se je, da se kapsaicin veže na membrano rakavih celic in jo dobesedno raztrga.

Čili
Zadnja študija je pokazala, kako kapsaicin v čiliju uničuje rakave celice prostate. (Foto: Thinkstock)

Dobro poznana zdravilna snov v čiliju kapsaicin, ki daje tej začimbnici pekoč okus, se je že pred desetletjem izkazala za izjemno zdravilno. V študiji objavljeni v reviji Cancer Research so odkrili, da kapsaicin povsem brez stranskih učinkov uničuje rakave celice najpogostejšega moškega raka – raka prostate. Z njim se v Sloveniji vsako leto spopade kar 715 moških.

Sedaj pa so odkrili, kako kapsaicin deluje nanje. Zadnja študija indijskega inštituta za tehnologijo je pokazala, da se veže na membrano rakavih celic – zaščitno ovojnico, ki varuje rakave celice – in jo dobesedno raztrga, zaradi česar rakave celice odmrejo. Odkritja so obetavna, saj bodo na podlagi njih lahko v prihodnosti razvili nova zdravila za zdravljenje raka prostate, sta pojasnila vodji raziskave dr. Ashok Mishra in dr. Jitendriya Swain.

Študija, ki je prva uspela dokazati, da kapsaicin uničuje rakave celice prostate, je bila izvedena na miših, ki so bile genesko spremenjene tako, da so imele človeškega raka prostate. Kapsaicin je uspel uničiti 80 odstotkov njihovih rakavih celic brez stranskih učinkov. A če bi skušali najti primerno dozo kapsaicina za človeka, bi morali na dan pojesti ogromno količino čilija. Prav zato strokovnjaki na podlagi svojih odkritij želijo razviti nova zdravila, ki bi bila uspešna pri zdravljenju raka prostate. Sicer pa je lansko leto še ena študija odkrila, da lahko uživanje čilija zmanjša tveganje za razvoj raka debelega črevesa. Redno vključevanje čilija v jedilnik tako vsekakor je priporočljivo.
 

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 1
 
devlon 16.09.2015 09:24:39
žlička kajenskega popra na dan
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave