21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

To je pravi razlog za njeno operacijo

Ameriška prva dama Melania Trump je prestala operacijo na ledvicah v bolnišnici v Washingtonu. V bolnišnici se je znašla zaradi težav z ledvicami, zaradi česar so ji opravili embolizacijo ledvice zaradi benignega stanja. Poseg je bil uspešen, Melania pa že dobro okreva. Preverite, za kakšen poseg gre.

Melania Trump
Po poročanju medijev, naj bi šlo pri Melaniji Trump za benigno stanje ledvice, zaradi česar dr. Brahmbhatt meni, da je šlo najverjetneje za angiomiolipom.

Melania Trump, ki je prejšnji mesec dopolnila 48 let, je pred kratkim prestala poseg imenovan embolizacija ledvice.  "Prva dama Melania Trump je prestala embolizacijo ledvice zaradi benignega stanja. Poseg je bil uspešen in ni bilo nobenih komplikacij," je sporočila Stephanie Grisham, direktorica komunikacij prve dame. Melania trenutno po operaciji dobro okreva in zdravniki pričakujejo, da bo do konca tedna že lahko odšla domov ter nadaljevala svoje delo. A kaj je privedlo do tega, da je sploh morala na operacijo? Tu je nekaj možnih vzrokov.

Preberite še: 8 simptomov slabo delujočih ledvic, ki jih ljudje radi ignorirajo

Ledvice
Angiomiolipom so benigne tvorbe, ki se kar štirikrat pogosteje pojavljajo pri ženskah kot pri moških.

Zakaj naredijo to operacijo?

Embolizacijo pogosto uporabijo kot prvi način za zdravljenje kakršne koli gastrointestinalne krvavitve, a jo lahko prav tako opravijo preventivno, je za britanski Mail Online pojasnil urolog dr. Jamin Brahmbhatt. Opravijo jo lahko na katerem koli organu, v katerem je rastišče krvnih žil.

Običajno embolizacijo ledvice uporabijo v dveh primerih:

1. Preventivno: da bi zmanjšali dotok krvi do tumorja ali ga skrčili ali da bi z njim nadozorovali cisto preden poči.

2. Urgentno: da bi z njim preprečili krvavitev ali ublažili posledice počene ciste na organu,

Embolizacijo ledvice opravljajo na treh tvorbah:

1. Na rakavem tumorju: Da bi skrčili rakavi tumor, tako da zmanjšamo dotok krvi do tumorja;

2. Na benigni tvorbi: Da bi skrčili benigno tvorbo (angiomiolipomi), tako da zmanjšajo dotok krvi do njega;

3. Na krvni žili: Da bi popravili deformacijo krvne žile.

Po poročanju medijev, naj bi šlo pri Melaniji Trump za benigno stanje ledvice, zaradi česar dr. Brahmbhatt meni, da je šlo najverjetneje za angiomiolipom. Gre za tvorbe, ki se kar štirikrat pogosteje pojavljajo pri ženskah kot pri moških in v 80 odstotkih so spontane in le v 20 odstotkih genetsko pogojene.

V tem primeru je operacija priporočena, če benigna tvorba preveč zraste. ''Ko so velike manj od 4 centimetrov, jih samo opazujemo. Če so večje od 4 centimetrov, je tveganje, da počijo večje, zato takrat priporočamo zdravljenje,'' je še pojasnil.

Preberite še: Bolezen ledvic, ki jo ima vsak deseti, a se tega ne zaveda

Kako opravijo embolizacijo ledvice?

Postopek običajno izvedejo v lokalni anesteziji, ves postopek pa se opravi z rentgenskim prikazom. Kirurg naredi majhen rez blizu dimelj in vanj uvede zelo dolgo in tanko cev, ki se imenuje kateter. Ta potuje preko krvne žile proti ledvici. Tam kirurg vbrizga sredstvo, ki povzroči strjevanje krvi in na ta način prekine tok krvi skozi določeno krvno žilo. Ves postopek traja približno tri ure, čas hospitalizacije v bolnišnici pa je različen od bolnika do bolnika.

Melania Trump
Melania trenutno po operaciji dobro okreva in zdravniki pričakujejo, da bo do konca tedna že lahko odšla domov ter nadaljevala svoje delo. (Foto: AP)

Kakšno je okrevanje?

Po embolizaciji se pacient spopada s slabostjo, bruhanjem, vročino in bolečinami, ki lahko trajajo nekaj dni, pojasnjuje dr. Brahmbhatt. ''Ti postopki imajo zelo majhno tveganje, a je potrebno vseeno pacienta ves čas spremljati.'' Poseg ima tudi zelo malo stranskih učinkov. Nekateri se spopadajo z manjšimi krvavitvami, zaradi česar jih je treba dlje časa opazovati, sicer pa so pogostejši stranski učinki, kot omenjeno vročina, šibkost, bruhanje in slabost, ki po nekaj dneh izginejo.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 3
 
razor_ 15.05.2018 18:27:12
koga boli kuuuuraaaaaaaaac
marizella 15.05.2018 19:08:08
Sa M resss
idiu3krasne 15.05.2018 20:20:56
vaju dva...brž živinozdravniku...ali pa v klavnico.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave