20.08.2018
LJ
33° / 16°
Kokosovo olje Odpravlja glivične okužbe, pospešuje presnovo, deluje protivnetno Kruh So ogljikovi hidrati dobri za vas? Voda z limoninim sokom Voda z limono na tešče: Napaka, ki jo delamo prepogosto Zadnjica Ženske umirajo za večje zadnjice

Ko nam zdravo sadje in zelenjava škodita ...

Večkrat slišimo, kako pomembno je, da dnevno zaužijemo dovolj sadja in zelenjave. A v določenih okoliščinah lahko škodijo. Grenivka lahko denimo oslabi delovanje statinov ali poveča tveganje za stranske učinke, ljudje, ki imajo oslabljeno delovanje ščitnice ne bi smeli uživati surovega zelja, ki je sicer izjemno zdravo in še bi lahko naštevali. Tukaj je nekaj primerov.

Zelenjava
(Foto: iStock)

AVOKADO

Ljudje, ki so občutljivi na lateks, imajo lahko tudi alergijsko reakcijo na avokado. Lateks pridobivajo iz drevesa z gumijasto strukturo imenovanega hevea brasiliensis. Študija 137 pacientov z alergijo na lateks, ki je bila objavljena v strokovni reviji Journal of the American Dietetic Association, je pokazala, da je 21 odstotkov ljudi, ki je občutljivih na lateks alergičnih tudi na določeno hrano, kot so denimo banane in avokado. Predvsem zato, ker alergijo na lateks povzročajo določene beljakovine, ki so prisotne tudi v teh sadežih narave.

Podobno se lahko zgodi tudi s kivijem, je za britanski Mail Online Health povedala britanska profesorica Jean Emberlin direktorica organizacije Allergy UK. ''Beljakovine so si zelo podobne. Podobne beljakovine so torej v lateksu in v sadju, ki je omenjeno, zato lahko sprožijo podobne reakcije.''

Simptomi vključujejo srbečico v ustih, zamašen nos, srbeče oči in v zelo redkih primerih smrtno nevarni anafilaktični šok. Če imate alergijo na lateks, se je tem živilom bolje izogniti.

Banana
Banane so zdravo živilo, a ne če se spopadate z ledvičnimi boleznimi. (Foto: Thinkstock)

GRENIVKA

Če jemljete statine, se s svojim zdravnikom pogovorite o tem, ali lahko uživate grenivke, svetuje kardiolog dr. Sanjay Prasad iz Royal Brompton bolnišnice v Londonu. ''Statini se presnavljajo s pomočjo encimov v jetrih imenovanih CYP3A, ki omogočajo, da zdravilo vstopi v krvni obtok. A grenivka vsebuje snov, ki moti delovanje encima CYP3A in zmanjšuje učinkovitost zdravila, ker je slabše razgrajeno,'' pojasnjuje. Kljub vsemu niso vsi statini občutljivi na to snov do enake mere, zato uživanje ene grenivke vsake toliko časa ne bo problematično. Če bi si pripravljali smoothije iz grenivk, ki bi vključevali več grenivk in bi to redno pili, pa bi lahko imeli težave.

BANANE

Če imate težave z ledvicami, se izogibajte uživanju večje količine banan, saj vsebujejo veliko kalija. ''Ledvice regulirajo količino kalija v telesu in če delujejo normalno s tem ne boste imeli težav. Če ne delujejo normalno, pa se vam lahko prične nabirati kalij, zaradi česar lahko pride do hiperkalimije, ki povzroča utrujenost, upočasnjeni utrip srca in nereden utrip srca,'' pojasni britanski urolog Paul Cathvart iz St Thomas bolnišnice v Londonu.

Če imate oslabljeno delovanje ledvic ali bolezen ledvic, morate biti previdni pri vnosu kalija. Zdrava odrasla oseba ga potrebuje okoli 3500 mg na dan, povprečna banana  ga vsebuje od 400 do 450 mg.

RDEČA PESA

Rdeča pesa velja za eno najbolj zdravih živil, saj krepi imunski sistem in izboljšuje našo kri. A če se spopadate z ledvičnimi kamni, se ji izogibajte, svetuje urolog Bhaskar Somani iz Univerzitetne bolnišnice Southampton. ''Rdeča pesa vsebuje oksalate - snovi, ki preprečujejo absorbcijo kalcija.'' Večina ljudi brez težav prebavi oksalate in jih izloči preko ledvic in črevesa, a pri nekaterih ljudeh se lahko pričnejo nabirati, kar lahko vodi do ledvičnih kamnov. Če se že spopadate z njimi, se izogibajte rdeči pesi.

Ščitnica
Ljudje s premalo delujočo ščitnico naj se izogibajo surovemu zelju, cvetači in ohrovtu. (Foto: iStock)

ZELJE, CVETAČA, OHROVT

Surovo zelje – prav tako tudi cvetača in ohrovt – vsebujejo snov, imenovano goitrogen, ki vpliva na delovanje ščitnice in blokira proizvodnjo hormona tiroksin, pove endokrinolog dr. Mark Vanderpump iz klinike The Physicians v Londonu. Hormon pomaga telesu pri absorbciji joda, kar vpliva na normalno delovanje ščitnice. Učinki so majhni in zelje ali cvetača ne bodo povzročali težav pri zdravih ljudeh, a če se spopadate z boleznijo ščitnice – še posebej premalo delujočo ščitnico – se morate tem živilom izogibati ali jih dobro prekuhati in ne uživati surove, saj se tako snov delno izloči.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
Dule Med 14.03.2018 09:06:01
Kaj še potem lahko človek sploh užiav ? Edina hrana, ki je za prebujenega človeka, je Sonce VITAMIN D, sveži gorski ali gozdni zrak, njegova lastna tekočina ORIN, LJUBEZEN V SRCU :
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prebavne težave

Ste se že kdaj spopadali z vnetjem mehurja?

Uporabne povezave