20.09.2018
LJ
26° / 15°
Česen Naturopatski nasveti za lažji prehod v jesen Telefon Kaj se zgodi, ko ves čas gledate v telefon? Starejši Kako ohraniti mlade možgane? Ana Klašnja Ana Klašnja razkrila, kako skrbi za vitko in zdravo telo

Odpravlja glivične okužbe, pospešuje presnovo, deluje protivnetno

Kokosovo olje je od nekdaj dobro poznano v kozmetični industriji, kjer ga uporabljajo za lepšo kožo in lase. A to ni vse. Kokosovo olje je izjemno zdravo tudi za naše telo. Še posebej za tiste, ki se spopadajo s počasno presnovo, premalo delujočo ščitnico, glivičnimi okužbami, odvečnimi kilogrami in slabim imunskim sistemom. Preverite, zakaj.

Kokosovo olje
Ko kupujete kokosovo olje, izberite ekstra deviško olje, ki je hladno stisnjeno. Kokosova maščoba postane tekočina pri 24 stopinj Celzija, pod to temperaturo pa je v trdnem stanju in je bele barve. (Foto: iStock)

Kokosovo olje je večinoma narejeno iz srednjeverižnih maščobnih kislin, ki lahko prehajajo skozi celično membrano in ne potrebujejo posebnih encimov, da bi jih telo učinkovito uporabilo. Prav zato predstavljajo majhen napor za naš prebavni sistem.

Hujšanje
Kokosovo olje ne redi, ker vsebuje zdrave maščobe, ki jih telo ne skladišči v obliki maščobe, ampak jih takoj spremeni v energijo. (Foto: Profimedia)

Zaradi tega in drugih razlogov ima številne pozitivne učinke na naše zdravje. Ko kupujete kokosovo olje, izberite ekstra deviško olje, ki je hladno stisnjeno. Kokosova maščoba postane tekočina pri 24 stopinjah Celzija, pod to temperaturo pa je v trdnem stanju in je bele barve.

Preberite še: 'Nadomestila sem nočno kremo s kokosovim oljem. Zgodilo se je tole ...'

1. Pomaga izgubiti odvečno telesno težo

Kokosovo olje ne redi, ker vsebuje zdrave maščobe, ki jih telo ne skladišči v obliki maščobe, ampak jih takoj spremeni v energijo. Srednjeverižne maščobne kisline gredo direktno v jetra in se tam takoj spremenijo v energijo, zato se ne odlagajo v maščobnih celicah. To spodbuja tudi termogenezo, kurjenje hrane, kar pospeši presnovo organizma in pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov.

2. Uravnava krvni sladkor in preprečuje napade lakote

Tako ogljikovi hidrati kot kokosovo olje dajejo telesu hiter dostop do energije, a kokosovo olje v primerjavi z ogljikovimi hidrati kasneje ne povzroča hudih vzponov inzulina, zaradi česar po tem ne povzroči niti velikega padca inzulina, ki vodi do hude lakote. Prav zato preprečuje velike občutke lakote in s tem pomaga, da ne posegamo po nezdravih prigrizkih.

Sladkarije
Zmanjšuje željo po sladkem, saj ne povzroča velikih vzponov in padcev krvnega sladkorja. (Foto: Thinkstock)

3. Je eden najbolj zdravih olj, s katerimi lahko kuhate

Kokosovo olje pri segrevanju ne izgubi svojih koristnih lastnosti, zato ga lahko brez skrbi uporabljamo celo pri cvrtju. Ekstra deviško kokosovo olje je kot ustvarjeno za kuhanje, peko in cvrtje. Z njim lahko pripravite vse vrste jedi: ocvrta jajca, pečen krompir, juho ...

Preberite še: 3 okusne sestavine, ki jih morate dodati svojemu zajtrku

4. Deluje antivirusno in protimikrobno

Čudežna maščoba, imenovana lavrična kislina, predstavlja 50 odstotkov maščob v kokosovem olju. Zanimivo je, da lavrično kislino najdemo samo še v mleku doječe matere. Naše telo pretvori to kislino v monolavrin, ki ima antivirusno, antibakterijsko in proti parazitsko delovanje. Kar pomeni, da je kokosovo olje tudi odlično za nadzorovanje glivičnih okužb - kandida, ponavljajoča se vnetja mehurja ali nožnice.

Nožnica
Če kokosovo olje nanesete v nožnico, lahko ublažite glivične okužbe nožnice. Deluje namreč potivnetno in protiglivično. (Foto: iStock)

5. Deluje protivnetno

Obstaja veliko prednosti spodbujanja naše presnove. Eden izmed njih je, da se spodbudi tudi proces samozdravljenja telesa, poveča se sposobnost regeneracije celice, hkrati pride do splošnega boljšega delovanja imunskega sistema. Ko nam imunski sistem dobro deluje, je naše telo manj vneto.

6. Odlično za težave s ščitnico

Kokosovo olje lahko dvigne bazalno telesno temperaturo, ki pospeši presnovo. Znastvene raziskave so potrdile, da maščobe v kokosovem olju pospešijo presnovo za skoraj 50 odstotkov, njihov učinek pa traja ves dan. To je odlična novica za ljudi, ki se spopadajo s premalo delujočo ščitnico, saj ta upočasni presnovo. Spodbujanje presnove je tako za ljudi s premalo delujočo ščitnico ključnega pomena. Prav tako je boljša presnova pomembna za ljudi, ki jim zaradi vsakodnevnega stresa in številnih preizkušenih diet presnova ne deluje več dobro. V tem primeru vsakodnevno uživajte kokosovo olje in pospešite svojo presnovo.

Ščitnica
Redno bi ga morali uživati ljudje, ki se spopadajo s premalo delujočo ščitnico, saj spodbuja presnovo. (Foto: iStock)

7. Močan antioksidant, ki varuje našo kožo

Kokosovo olje deluje tudi kot antioksidant, ki učinkovito ščiti našo kožo in telo pred nastajanjem prostih radikalov - to so tisti, ki med drugim povzročajo tudi staranje kože in poškodbe v njej. Kokosovo olje je odlično za masažo in za nanašanje na kožo, saj ta postane bolj navlažena in prožna. Prav tako se v kozmetiki uporablja za nego las in je znan kot odličen regenerator, ki obnavlja lasišče in odlično preprečuje pojav prhljaja.

 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Gobe

Radi nabirate gobe?

Uporabne povezave