21.05.2018
LJ
23° / 12°
Trebuh Je to ključ do bolj vitke postave? Seks Še en razlog za več spolnosti Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Čas je za spomladansko razstrupljanje!
Harry in Meghan To sta si zaželela za svoj poročni dan

Tako hudo reakcijo je povzročilo pogosto zdravilo

Ko je mamica 15-mesečnemu Finleyju Kirwanu dala otroški sirup za izkašljevanje, se ji niti sanjalo ni, da bo njen otrok zaradi tega skoraj umrl. Na njegovem telesu so se nenadoma pokazali ogromni mehurji, koža mu je pričela dobesedno pokati. Ko so ga pripeljali v bolnišnico, so mu že odpovedovali notranji organi.

Izpuščaji
Zaradi hude reakcije na ibuprofen je mali Finley Kirwan skoraj umrl. Utrpel je izjemno redko, a smrtno nevarno alergijsko reakcijo na sirup za izkašljevanje, ki je vseboval ibuprofen. (Foto: farrahgrey.com)

15-mesečni Finley Kirwan je utrpel življenjsko nevarno alergijsko reakcijo na ibuprofen. Sestavino, ki je bila v sirupu za izkašljevanje, mu je dala mati Danielle Hart, da bi mu olajšala bolečine ob kašlju. Njegova starša sta se prestrašila, ko so njegovo telo prekrili rdeči mehurji, ki so pokali in se spreminjali v črno barvo. Ko sta dečka pripeljala v bolnišnico, pa je le še s težavo požiral, dihal in imel nevarno visoko telesno temperaturo. ''Niti sanjalo se nama ni, kaj se z njim dogaja, vedela sva le, da gre za življenjsko nevarno situacijo,'' je za britanski Mail Online povedala mati Danielle Hart iz Southamptona.

V bolnišnici so mu diagnosticirali Stevens-Johnsonov sindrom – izjemno redko, a življenjsko nevarno stanje, ki je običajno posledica alergijske reakcije na zdravilo ali je posledica infekcije. Nenavadno stanje povzroči, da kožne celice pričnejo prehitro odmirati, zdravniki pa so povedali, da je reakcijo verjetno povzročil ibuprofen v sirupu za izkašljevanje. ''Prvih nekaj dni v bolnišnici je bilo grozljivih. Zlomilo se nama je srce,'' je dejala mati. Zdravniki so se namreč borili za njegovo življenje, saj so dečku pričeti odpovedovati organi, alergijska reakcija pa je bila tako huda, da je povzročila, da je 'koža gorela od znotraj'. Testi so pokazali, da jetra le še s težavo delajo in da se je na intenzivni negi okužil še z resno okužbo želodca. ''Bila sem popolnoma iz sebe. Na eni točki je Finleyju kri tekla iz ust in organi so mu pričeli odpovedovati. Rekli so nama, da morda ne bo preživel. Počutila sem se povsem nemočno, medtem ko sem lahko le opazovala, kako so mu reševali življenje,'' se najhujših trenutkov spominja mati.

Starša sta prej že slišala za Stevens-Johnsonov sindrom, a niti sanjalo se jima ni, da gre za tako nevarno reakcijo. Finley je v bolnišnici preživel kar tri tedne, zdravniki pa so ga nenehno opazovali. Čeprav sprva niso bili optimistični, se je mali borec močno boril in preživel. V bolnišnici je bil tri tedne, nato pa sta ga starša na njuno veliko olajšanje le lahko odpeljala domov. ''Tako veliko olajšanje sva občutila, ko so se končno začeli kazati znaki izboljšanja. On je najin mali borec,'' se še dodala.

Mati Danielle si sedaj želi, da bi ljudje bolje poznali Stevens-Johnsonov sindrom in vedeli, da je ibuprofen lahko sprožilec stanja. Podobno lahko deluje tudi virus herpes simplex, zato novorojenčke ni priporočljivo poljubljati, če ima posameznik izražen herpes. ''Upam, da bo naša zgodba pokzala, da čeprav je Stevens-Johnsonov sindrom redek, se lahko zgodi in da moraš reagirati hitro, če otrok razvije takšne simptome,'' je dejala.

Stevens-Johnsonov sindrom je redko stanje, ki izbruhne zaradi prekomerne reakcije imunskega sistema, ki ga razdraži že blaga infekcija ali zdravilo. Vodi do mehurjaste kože, ki se prične luščiti s telesa, pojavi se lahko tudi na očeh, v ustih in grlu in je lahko usodna. Stanje je poimenovano po dveh ameriških pediatrih, ki sta ga prva opisala leta 1922. Najpogostejši sprožilec Stevens-Johnsonovega sindroma pri otrocih so okužbe, običajno virusne. Najpogosteje virus herpesa, mumpsa, gripe in virus Epstein Barr (EBV).

Pri odraslih pa najpogosteje nastane kot reakcija na zdravila, kot so protiolečinske tablete in antibiotiki. V številnih primerih sprožilca niso odkrili.

SJS se prične s simptomi, ki so podobni gripi. Tem sledijo boleči rdeči ali vijočični izpuščaji, ki se lahko razširijo, lahko pa se pojavijo mehurji, kjer vrhnji del kože odmre in se olupi. Možni zapleti bolezni so še delna slepota in poškodbe pljuč.

Ko je stanje diagnosticirano, mora bolnik takoj prenehati jemati zdravilo, ki je reakcijo sprožilo. Sledi infuzija s tekočinami, ki spodbujajo zdravljenje. Pacientu dajo antibiotike, ko je to nujno, da bi preprečili nadaljnje infekcije, kot je sepsa. Morfij pa lahko pomaga blažiti bolečine.

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
 
akmtl 31.01.2016 22:37:22
tako hudo reakcijo lahko povzroči KATERAKOLI STVAR, NA KATERO IMATE ALERGIJO! PS: v vednost predvsem tistemu, ki objavlja članke, da tole ni nič tako zelo posebnega.....Alergičnih je že zelo velik procent ljudi, vi pa odkrivate toplo vodo?
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave