22.07.2018
LJ
26° / 16°
Mediteranska prehrana Že veste, kako vam lahko pomaga? Opekline Preverite, ali vas sončna krema dovolj ščiti Ura Jejte večerjo pred to uro in zmanjšajte tveganje za raka Joanne Peters Ima 42 let in je videti bolje kot kdaj koli

Lepa manekenka zaradi tampona izgubila še drugo nogo

29-letna lepotica Lauren Wasser se je sedaj morala posloviti še od druge noge, potem ko je skoraj umrla zaradi toksičnega šoka, ki ga je utrpela leta 2012, ker je uporabila tampon. Mlada manekenka je odločena, da bo kljub temu nadaljevala s svojo uspešno kariero.

Fotogalerija (8)

  • Manekenka
  • Manekenka - 12
  • Manekenka - 7
  • Manekenka - 8
  • Manekenka - 9
  • Manekenka - 10
  • Manekenka - 11
  • Manekenka
Manekenka
29-letna mankeneka, ki je zaradi tampona utrpela sindrom toksičnega šoka, je sedaj izgubila še drugo nogo. (Foto: Instagram)

Manekenka iz Los Angelesa Lauren Wasser je prestala še eno operacijo, s katero so ji amputirali še drugo nogo. 29-letnica je svojo prvo nogo izgubila pred šestimi leti, ko je utrpela sindrom toksičnega šoka in skoraj umrla. Gre za stanje, ki ga povzročita bakteriji Staphylococcus aureus ali Streptococcus bacteria, ki sta prisotni na naši koži in sta v tej obliki neškodljivi, a če prideta v krvni obtok, pričneta proizvajati nevarne toksine, zaradi česar pride do zastrupitve in odmiranja tkiva.

Do okužbe je prišlo, potem ko je mladostnica med menstruacijo uporabila super-plus tampon. Tveganju za razvoj sindroma toksičnega šoka so namreč bolj podvržene ženske med menstruacijo, še posebej, če uporabljajo tampone, ženske, ki so pred kratkim rodile ali uporabljajo notranjo kontracepcijo, kot je diafragma.

Manekenka - 7
(Foto: Instagram)
Manekenka
(Foto: Instagram)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lauren je po infekciji utrpela srčni infarkt in skoraj umrla, zaradi česar so jo morali dati na aparate za ohranjanje pri življenju. Pojavila pa se je tudi gangrena, ki se je pričela širiti na obe nogi. Takoj so ji morali amputirati desno nogo od kolena navzdol in prste ter peto na levi nogi. Takrat so ji priporočali tudi amputacijo druge noge, a ni dovolila. Sedaj, šest let kasneje, so bolečine tako hude, da je bila amputacija neizogibna.

Čeprav je Lauren upala, da bo drugo nogo lahko obdržala in je za revijo Instyle povedala, da je njena leva noga njena 'zlata noga', je prejšnji mesec sporočila, da se vsak dan spopada z grozljivimi bolečinami in da je pripravljena na to, da izgubi še levo nogo. Na njej se je namreč razvila odprta rana, ki se ni zacelila, skozi leta pa je njeno telo pričelo proizvajati preveč kalcija, zaradi česar ji je kost na nogi dodatno zrasla, kar je prinašalo še dodatne bolečine.

Manekenka
Čeprav je Lauren upala, da bo drugo nogo obdržala, je prejšnji mesec za medije povedala, da je amputacija druge noge neizogibna. (Foto: Instagram)

Po amputaciji druge noge, ki je bila prejšnji teden, je mlada lepotica na svojem Instagram profilu zapisala: ''Življenje bo sedaj popolnoma drugačno, znova! Kljub temu sem dobrega počutja in pripravljena na naslednje poglavje v življenju.''

Lauren bo še naprej osveščala svet o potencialni nevarnosti, povezani z uporabo tamponov, sčasoma pa se bo privadila tudi na uporabo nove proteze za nogo. Pred posegom je še povedala: ''Neizogibno je, da bom čez nekaj mesecev izgubila svojo drugo nogo. Nič ne morem narediti, da bi to preprečila. A kar lahko naredim, je, da se prepričam, da se to ne zgodi nikomur več.''

Manekenka - 12
Mlada lepotica kljub temu ne bo obupala nad svojo manekensko kariero. (Foto: Instagram)

Sedaj se zavzema, da bi v ZDA uvedli bolj strogo zakonodajo, ki bi zahtevala preizkušanje ženskih izdelkov za higieno, da bi pred prodajo odkrili, ali so varni. Gre za zakon, ki se imenuje Robin Danielson Act in je poimenovan po ženski, ki je leta 1998 umrla zaradi sindroma toksičnega šoka. Predlog zakona je bil uveden že 10-krat, a ni bil nikoli izglasovan in potrjen.

Kaj je sindrom toksičnega šoka?

Sindrom toksičnega šoka je izjemno nevarna bakterijska okužba, a je tako redka, da jo pogosto ne prepoznamo. K temu pripomore še dejstvo, da so simptomi zelo podobni nekaterim ostalim pogostim boleznim. Pojavi se, ko običajno neškodljivi bakteriji Staphylococcus aureus ali Streptococcus bacteria, ki sta prisotni na naši koži, preideta v krvni obtok in proizvajata nevarne toksine. To povzroči nenadno visoko vročino, hiter padec krvnega tlaka, zaradi česar se pojavita vrtoglavica in zmedenost, občasno tudi bruhanje in diareja.

Drugi simptomi, ki so še lahko prisotni – noben od njih ne velja le za sindrom toksičnega šoka – so izpuščaji na koži, podobni opeklinam, beločnica postane rdeča ali rožnata in lupljenje kože na dlaneh in podplatih teden dni po okužbi.

Tveganju za razvoj sindroma toksičnega šoka so bolj podvržene ženske med menstruacijo, še posebej, če uporabljajo tampone, ženske, ki so pred kratkim rodile ali uporabljajo notranjo kontracepcijo, kot je diafragma.

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Opeklina

Vam je letos že opeklo kožo?

Uporabne povezave