22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?

Ljubljančanka, ki se je pojavila v oddaji Bizarna telesa

22-letna Ljubljančanka Tina Sajovic je pred kratkim požela veliko zanimanja v Angliji, saj se je pojavila v oddaji Bizarna telesa. Zaradi redke genetske bolezni nevrofibromatoze ima namreč po obrazu benigne tumorje in kar dvakrat letno hodi na operacije v London. Zdravila za to bolezen ni, pomagajo le operacije, s katerimi odstranjujejo tumorje.

Tinina zgodba

Nalagam..
Tina Sajovic - 2
22-letna študentka Tina Sajovic se spopada s hudo obliko nevrofibromatoze, kjer se ji po obrazu razraščajo benigni tumorji. Ti sicer niso nevarni, a so ji močno iznakazili obraz. (Foto: POP TV)

Ljubljančanko Tino Sajovic so pred kratkim predstavili v britanski oddaji Bizarna telesa, ki razkriva zgodbe ljudi z redkimi telesnimi hibami. Poleg tega se je njena zgodba pojavila tudi na naslovnici britanskega spletnega časopisa Daily Mail. ''Kontaktirali so me preko maila, snemalec je prišel v Slovenijo, snemanje je potekalo tri dni, vsak dan po nekaj ur,'' pove 22-letna študentka.

Tina Sajovic - 3
V puberteti je bilo najhuje, sedaj pa je z vsako operacijo boljše. (Foto: POP TV)

Posneli so jo v Sloveniji med tekom ob Koseškem bajerju in na ljubljanski tržnici, spremljali so jo tudi na zadnji operaciji v Londonu. Nekaj posnetkov si lahko pogledate v zgornjem videoprispevku.

Tina se spopada z nevrofibromatozo – precej pogosto nevrološko motnjo, ki je dedna, a se ponavadi kaže v blagi obliki. Tino je doletela najhujša oblika in benigni tumorji so se ji pričeli razraščati po vsem obrazu. Ti niso življenjsko nevarni, a so ji iznakazili obraz. Najhuje je bilo v puberteti. ''V puberteti so se začele stvari začele slabšati, ker takrat pride do velikih hormonskih sprememb. Kasneje se je k sreči ustavilo in sedaj redno hodim na operacije v London, kjer mi odstranjujejo tumorje. Prvo operacijo v Londonu sem imela pri 18 letih,'' pripoveduje.

V Sloveniji so ji pred tem opravili šest operacij, a ker je tako ekstremen primer pri nas redkost, je potrebovala pomoč angleških kirurgov, ki imajo na tem področju več izkušenj. Pri njeni bolezni gre za pretirano razraščanje vezivnega tkiva v ovojnicah živcev, zato morajo biti kirurgi med operacijo posebej previdni, da ne bi poškodovali obraznih živcev. Do sedaj je Tina v Londonu prestala šest operacij, tja pa se vrača na pol leta. Čeprav bi si mislili, da so operacije naporne in boleče, se jih Tina v resnici veseli. ''Vsake operacije se vedno bolj veselim, ker vem, da bo po tem stanje boljše,'' pripoveduje.

Tina Sajovic - 4
Pogumna Tina pove, kako se ne boji operacij, ampak se jih v resnici veseli, saj se po vsakem posegu boljše. V svojem albumu fotografij pokaže napredek po operacijah. (Foto: POP TV)
Tina Sajovic - 5
Tina pred prvo operacijo v Londonu, po drugi operaciji in po četrti operaciji. (Foto: POP TV)

Prav obraz je namreč tisti, ki ga mimoidoči najprej opazijo na njej. ''S prsti kažejo name, se smejijo ali dregajo vame. V preteklosti se je tudi že zgodilo, da me je kdo slikal. A tega je vedno manj, z vsako operacijo manj,'' pove. Po vsaki operaciji je stanje namreč veliko boljše. K sreči njena bolezen trenutno miruje, a do poslabšanja bi lahko znova prišlo v nosečnosti, ko prihaja do hormonskih sprememb. Kljub temu o tem noče veliko razmišljati, bolj je osredotočena na vse boljše rezultate operacij. Tako upa, da bo nekoč videti povsem običajno. Njeno pot pa bomo spremljali tudi mi. 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave