16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Rebeka Dremelj Rebeka ni mogla verjeti svojim očem Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona

Majhna ureznina in zgodilo se je tole ...

Ženska je ostala brez polovice obraza, potem ko se je z glavo udarila ob kuhinjski element in dobila majhno ureznino. A ob tem je prišlo do hude okužbe s smrtonosno mesojedo bakterijo, zaradi katere je izgubila polovico svojega obraza.

Donna
Mati treh otrok se je spopadla z nekrozo fasciitis, ki jo najpogosteje povzroča infecija z bakterijami iz skupine A streptokoki. Tkivo na obrazu ji je pričelo odmirati, zaradi česar so ji zdravniki morali odstraniti večji del obraza, da bi ji rešili življenje. Prestala je še presaditev kože in rekonstrukcijo obraza. (Foto: justgiving)

47-letni Donni Corden iz britanskega mesta Leeds so morali odstraniti polovico obraza, potem ko se je leta 2017 udarila z glavo ob kuhinjski element in utrpela odmiranje tkiva na obrazu. Mati treh otrok se je spopadla z nekrozo fasciitis, ki jo najpogosteje povzroča infecija z bakterijami iz skupine A streptokoki. Tkivo na obrazu ji je pričelo odmirati, zaradi česar so ji zdravniki morali odstraniti večji del obraza, da bi ji rešili življenje.

Preberite še: Dali so ji 6 tednov življenja, a marihuana jo je ozdravila

Donna je smrtonosno okužbo preživela in rana se je zacelila, a je ostala z grozljivimi brazgotinami na obrazu, ki so zaznamovale njen zunanji videz. Njena prijateljica Lindsey Macenroe, ki pravi, da je Donno spremljali skozi njeno grozljivo preizkušnjo in se ji je pri tem 'lomilo srce' je sedaj ustanovila profil na spletni strani JustGiving, kjer zbira sredstva za operacijo in zdravljenja, s katerimi bi lahko Donni ublažili posledice brazgotin, ki jih ima na obrazu in ji nekoliko osvežili obraz.

Donna
Donna s svojim sinom, hčerkama in vnukinjo. (Foto: Facebook)

Kako je prišlo do okužbe?

Ko se je Donna udarila v glavo, se ji je nad levim očesom pojavila manjša odprta rana. Sprva je mislila, da je šlo za manjšo poškodbo in da se bo koža kmalu zacelila, a naslednji dan je rana postala črna in bilo ji je slabo. Odpeljali so jo v bolnišnico.

Zdravniki so dejali, da gre za hudo okužbo tkiva in da morajo odmrlo kožo odrezati, da bi Donni rešili življenje. Nekaj dni kasneje pa je razvila še sepso - zastrupitev krvi, zaradi česar je njeno življenje viselo na nitki.

Preberite še: Kaj je sepsa?

Pričeli so ji odpovedovati notranji organi in dali so ji veliko dozo antibiotikov. Bila je v umetni komi, da bi lahko okrevala. Zdravniki so povedali njenemu sinu in dvema hčerkama, naj se pripravijo na najhujše, a Donna se je zvlekla. Vse odtlej je prestala celo vrsto bolečih operacij, s katerimi so ji skušali popolnoma odstraniti bakterijo iz kože in podkožnega tkiva in popraviti škodo, ki je nastala na obrazu. Vključno z operacijo, pri kateri so ji odvzeli tkivo iz stegna in ga presadili na levo lice.

Po rekonstrukciji obraza je Donna dobro okrevala, a ima velike brazgotine po obrazu. Prav zato si želi, da bi lahko z nekirurškimi tretmaji nekoliko ublažila videz brazgotin in poškodovane kože. A vsi ti tretmaji so na voljo samo samoplačniško in zavarovalnica ne krije stroškov.

Donna
Donna pred nesrečo. (Foto: Facebook)
Donna
(Foto: justgiving)

Njena prijateljica Lindsey Mcenroe, ki je direktorica kozmetičnega centra, je zato ustanovila profil na strani JustGiving, kjer zbira sredstva za kozmetične posege, ki bi ji pomagali.

''Donni sem do bolj svežega videza pomagala, še preden se je spopadla z okužbo. Že prej ji je veliko pomenilo, kako je bila videti, in srce se mi je zlomilo, ko sem jo gledala, skozi kaj vse je šla v zadnjih 12 mesecih. Ekipa v naši kliniki ji je podarila tedensko svetlobno terapijo, da smo ji še naprej lahko izkazali podporo, a obstajajo tudi druge možnosti, ki ji lahko pomagajo.''

Donna se je namreč pred kratkim posvetovala z dermatologom dr. Patrickom Treacyjem iz Dublina, ki pravi, da ima nekatere rešitve za njo, a si 47-letnica ne more privoščiti dragih dermatoloških tretmajev, saj je morala pred tem pustiti svojo službo, da je lahko skrbela za najmlajšo hčerko.

Donna je za lokalne medije povedala: ''Živa sem in zelo sem hvaležna za vso podporo, ki sem jo prejela v zadnjem letu. Rada bi se zahvalila osebju v splošni bolnišnici Leeds, saj so mi rešili življenje in Lindi ter njeni ekipi, ki mi še naprej ponuja podporo v moji nadaljnji poti do okrevanja.''

Donna
''Živa sem in zelo sem hvaležna za vso podporo, ki sem jo prejela v zadnjem letu.'' (Foto: justgiving)

Kaj je nekroza fasciitis?

Najpogosteje jo povzroča infekcija z bakterijami iz skupine A Streptokoki. Infekcija navadno traja nekaj dni in je običajno blaga ter se sčasoma umiri. A v nekaterih nenavadnih in redkih primerih se lahko razvije odmiranje tkiva, ko bakterija prizadane vezivno tkivo okoli mišic, živcev, maščobe in preide v krvni obtok. Infekcija poškoduje tudi tkivo okoli fascije. Včasih toksini, ki jih ustvarja ta bakterija uničijo tkivo in povzročijo tako hudo infekcijo, da lahko pride do smrti. V tem primeru lahko pride do tako hudega odmiranja tkiva, da pomaga le še amputacija rok in nog, v skrajnem primeru pa nastopi smrt.

 

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 1
 
RamzesII 09.07.2018 10:12:55
Mesojeda bakterija, sepsa, kaj je torej res, verjetno drugo. Če bi imeli tako bakterijo doma, verjetno ne bila edina žrtev, bi bo bolnici vlačili še ostale člane družine, po domu pa jim hodili tip v skafandrih z desinfenkcijo.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave