14.08.2018
LJ
26° / 19°
Krompir Se boste zaradi krompirja res zredili? Bolečina v hrbtu Skrivnost, kako se znebiti bolečin v hrbtu, je v resnici v vaših nogah Lasje To je hrana za lepše, bolj sijoče lase Kamilica V hipu do večje pomirjenosti in sproščenosti

Mlada mamica dveh otrok že tretjič v boj z rakom

38-letna Američanka Rose Yarusskaya je v zadnjih dveh in pol letih raka premagala že dvakrat. Sedaj pa se je z njim prisiljena bojevati tretjič. Ima zelo redko in agresivno vrsto raka glave in vratu. Je ena od dvanajstih ljudi, ki so se bili z njim prisiljeni spopasti.

Rose
Ko je bila Rose Yarusskaya stara 35 let, si ni mislila, da se bo naenkrat njeno življenje tako spremenilo. (Foto: gofundme.com)

Rose Yarusskaya je imela, ko so ji prvič postavili diagnozo raka, 35 let. Niti pomislila ni, da bi se ji lahko kaj takega zgodilo. Prepričana je bila, da ima težave s sinusi. Opazila je tudi otekanje okrog oči, a je to pripisala delu pred računalnikom. Zdravnika je obiskala, ko se ji je na čelu pojavila bulica, poleg tega pa je dobila dvojni vid. A kar ji je zdravnik povedal, jo je šokiralo.

Še dobro, da se je pojavila bulica, saj se je v njeni glavi tumor že zelo razrastel. Nujno je bilo čimprej narediti operacijo, ki pa je bila velikanska, saj se je tumor razširil v vse kotičke, kamor se je lahko, poleg tega je razžiral lobanjo in pritiskal na možgane. Mislila je, da po operaciji ne bo več nikoli videti isto, a sama ni mogla verjeti, kako dobro rekonstrukcijo obraza so naredili kirurgi.

Operacija je bila torej izredno uspešna, je pa morala prestati še radio- in kemoterapijo. Slednja je bila še posebej naporna. Pravi, da bi se komaj privlekla do kopalnice, kam drugam pa ni šla. Imela je napade slabosti, bruhala je. "Ko si me pogledal, si vedel, da gledaš bolno osebo. Izgledala sem kot smrt."

A na koncu je Rose raka premagala. Ker pa gre za izredno redko vrsto, njen vzrok pa leži v genih, se je rak oktobra 2016 vrnil. Spet je sledila operacija, kemoterapija, radioterapija. "Nato pa je bilo spet vse dobro."

Rose, ki se vedno smehlja, pravi, da je jokala le dva dneva po tem, ko je diagnozo slišala prvič. "Ves čas sem razmišljala: umiram, kako se mi je lahko to zgodilo? Zdravnik mi je namreč rekel, da je rak že zelo velik." Posledica dveh težkih operacij je tudi, da nima več voha. A še težje je, da se mora zdaj bojevati z rakom še tretjič. Če se je drugič pojavil za njenim očesom, se je zdaj tretjič pojavil za njenim ušesom. Kljub temu da je od leta 2015 diagnozo raka dobila trikrat, ostaja polna upanja. Prepričana je, da bo spet premagala svoj DNK, zaradi katerega se ta huda bolezen kar naprej vrača.

Rak
Rose ima redko agresivno obliko raka. Vzrok je genetski, zaradi česar se tudi kar naprej vrača. (Foto: iStock)

Ni pa tokrat imela operacije. V New Yorku ravno preizkušajo novo zdravilo in zdravniki so menili, da bi bila prava pacientka, da ga preizkusi. "Zelo optimistični so, da mi bo pomagalo," pravi. Tako dvakrat dnevno jemlje kapsule, ki naj bi vplivale prav na te gene, ki povzročajo njenega raka. Marca naj bi videli, ali ji novo zdravljenje pomaga. "Toda v tem času se vedno smejim in smehljam, tako da nihče ne ve, da sem bolna. Želim življenje! Obljubila sem si, da bom živela tako dolgo kot moja babica, ki ima 89 let. In da bom srečna. Dvakrat sem že premagala raka in upam, da ga bom tudi tokrat. Mora obstajati zdravilo," je prepričana. Niti slučajno se ni vdala v usodo ali obupala.

Načrtujemo, kako bomo živeli. A bolezen lahko naše načrte hitro spremeni. To dobro pokaže tudi ta zgodba.

Preberite si tudi, kaj še močno veča tveganje za raka, a se tega premalo zavedamo.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Vročina

Kako prenašate vročinski val?

Uporabne povezave